ESP-01

vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Thu Apr 28, 2016 8:42 am

Slawek ja też na tym 01 nie mogę nic uruchomić a mam wlutowane w płytkę , powiem więcej jak wgram jakiś soft z innej platformy przez arduino IDE to mogę sobie na tym jednym esp01 zrobić i termometr i przekaźnik chwilowy albo switch razem bez problemu . Jedno co jest wspólne to to że po zaniku sieci lub zasilania wyjście przekaźnika jest zawsze stan wysoki, ale termometr działa bez problemowo .
Ja taki efekt uzyskałem na "niebieskiej" (wycofana już z botland.com) wersji ESP-01

Wgrywam na niego firmware NodeMCU i łaczy sie do WIFI bez problem, przechodzi między trybami AP/ ST.

A gdy wgrywam firmware SUPLA kompletnie nie chce wejść w tryb konfiguracji.

Teraz testuję na stabilność pracy kilka sztuk ESP8266-12e w wersji na płytce z UART (od dwóch dostawców; jeden "ESP8266 + NodeMCU v2" - 72zł botland.com, drugi to wczesniejsza wersja "ESP8266 + NodeMCU" - kamami.pl 42zł

Może ESP-01 będzie tylko do termometru
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Apr 28, 2016 9:13 am

vcompl wrote:
Teraz testuję na stabilność pracy kilka sztuk ESP8266-12e w wersji na płytce z UART (od dwóch dostawców; jeden "ESP8266 + NodeMCU v2" - 72zł botland.com, drugi to wczesniejsza wersja "ESP8266 + NodeMCU" - kamami.pl 42zł

Może ESP-01 będzie tylko do termometru
Ja testuję NodeMCU v.3 za 3,12$ razem z przesyłką (aliexpress) ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Thu Apr 28, 2016 9:30 am

A jest dostępny gdzieś w kraju? (do aliexpress jeszcze sie nie przekonałem) Możesz wrzucić fotkę jak wyglada płytka?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Apr 28, 2016 9:33 am

Dodałem jeszcze jeden firmware z obsługą przekaźnika i termometru.
Przekaźnik na RX-ie, Termometr na GPIO2, przycisk na GPIO0.

Załączam też schematy jak to podłączyć.
Dodatkowy firmware pod adresem: https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ware/esp01
Attachments
esp01_examples-1 2.png
esp01_examples-1 2.png (124.04 KiB) Viewed 2366 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Apr 28, 2016 9:40 am

vcompl wrote:A jest dostępny gdzieś w kraju? (do aliexpress jeszcze sie nie przekonałem) Możesz wrzucić fotkę jak wyglada płytka?
http://pl.aliexpress.com/item/NodeMcu-L ... wVersion=2
akurar nie stąd, ale jak wygląda - widać.
Są też u nas na alledrogo po 38-48 pln
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
adikb
Posts: 8
Joined: Wed Apr 27, 2016 11:09 pm

Thu Apr 28, 2016 6:12 pm

OK. Nowa wersja działa jak marzenie. Czujka została wykryta natychmiast i działa poprawnie. Odczyty +-0.5C dokładności. Czujka DS1820 w trybie zasilania parasite (czyli dwa skrajne wyprowadzenia podłączone do masy a środkowe do GPIO). Jest to najprostszy tryb podłączenia i wygląda na to, że działa bez problemu.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Apr 29, 2016 11:39 am

pzygmunt wrote:Dodałem jeszcze jeden firmware z obsługą przekaźnika i termometru.
Przekaźnik na RX-ie, Termometr na GPIO2, przycisk na GPIO0.

Załączam też schematy jak to podłączyć.
Dodatkowy firmware pod adresem: https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ware/esp01
Potwierdzam - ta wersja działa super.
Będzie na bramofonik jak znalazł.
Przemku - wielkie dzięki - uchroniłeś moje (i chyba nie tylko) moduły przed utylizacją :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Fri Apr 29, 2016 1:20 pm

Spieszę sprawdzić. Bedę testował też na termometrach z długimi przewodami (3,5m hermetyczne obudowy)
adikb
Posts: 8
Joined: Wed Apr 27, 2016 11:09 pm

Sun May 01, 2016 4:26 pm

Witam,

Dwie czujki DS1820 na zasilaniu parasite działają bez problemu.

Czy jest szansa na obsługę czujnika DHT-11 lub DHT-22?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun May 01, 2016 7:18 pm

Zastanawia mnie tylko dokładność odczytu temperatury - jak widać na zdjęciu z linka 3 czujniki znajdują się w odległości kilku cm od siebie, a na zrzucie ze smartfona widać wyniki które mówią same za siebie. Czujniki leżą tam od wczoraj, jeden z nich (drugi na liście w smartfonie) jest na kablu 1m jak widać na fotce, pozostałe bezpośrednio na płytce.

https://drive.google.com/open?id=0B-FMO ... Gw4eDFKNkU
https://drive.google.com/open?id=0B-FMO ... HY1eFFfWGc
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply