Page 4 of 5

Re: ESP-01

Posted: Sun May 01, 2016 8:50 pm
by 0xFF
Czujniki są na 100% jednego typu? Np. DS18B20 vs DS18S20
Odczyty są cały czas stabilne ?
Co się stanie jak zamienisz czujniki między modułami ?

Re: ESP-01

Posted: Sun May 01, 2016 9:12 pm
by slawek
Wszystkie czujniki to DS18B20. Odczyt waha się o ok 0.3stopnia, to jest do zaakceptowania, ale różnica pomiędzy nimi już niezbyt...
Zamieszczam nowy zrzut po zamianie pierwszego z drugim(teraz pierwszy jest na przewodzie 1m) - trzeci pozostaje jak poprzednio.
https://drive.google.com/open?id=0B-FMO ... ER4VEIzaXc

Niestety nie mam wzorcowego termometru aby podać rzeczywistą temperaturę.

Re: ESP-01

Posted: Mon May 02, 2016 9:01 am
by 0xFF
Czyli wychodzi, że błąd podąża za czujnikiem, o ile dobrze patrzę na pomiary.
Trochę dziwne, że jest taka duża różnica.

Re: ESP-01

Posted: Wed May 04, 2016 8:19 am
by ajurkowski
Coś jest nie tak z tymi pomiarami. Ja używam czujników DS1820 różnych serii, i różnica pomiędzy nimi na jednym stole to 0,5stopnia.
Sprawdź rozdzielczość, to znaczy zaobserwuj pomiar, zapisz, lekko podgrzej (np. dotknij na kilka sekund) zapisz następne widoczne pomiary.
Może to jakiś problem z przeliczaniem wartości rejestrów na temperaturę.

Re: ESP-01

Posted: Wed May 04, 2016 4:11 pm
by slawek
Miałem trochę czasu więc przetestowałem wszystkie jakie mam - 20 szt i w wyniku tego 2 sztuki trafiły do kosza - miały nawet 3-4stopnie odchyłu.
Pozostała osiemnastka mieści się w zakresie 0.5 stopnia, czyli ogólnie jest OK. Zgodnie z prawem Murphy'ego trafiłem je oczywiście na początek... i stąd był mój niepokój...
Teraz wygląda to tak:
https://drive.google.com/open?id=0B-FMO ... HZMWGs2THM

Re: ESP-01

Posted: Wed May 04, 2016 7:28 pm
by 0xFF
Dziwne,
czujniki są kalibrowane w procesie produkcji.
Może Chińczycy zrobili podróbkę ;-)

Re: ESP-01

Posted: Tue Jun 28, 2016 8:28 pm
by Zybi
Witam, moduł ESP-01 z wgranym firmware, np gniazdka Wi-Fi po włączeniu i restarcie na wyjściu sterującym GPIO ma stan wysoki i w SUPLI odpowiada to stanowi załączenia przekaźnika. Zachowanie takie z oczywistych względów jest niekorzystne. Czy można byłoby przegotować firmware z odwróconą logiką, czyli stan wysoki na GPIO to wyłączenie przekaźnika, a stan niski to załączenie. Elektrycznie łatwo to obejść, ale ikonki stanu wprowadzają wówczas w błąd.

Re: ESP-01

Posted: Wed Jun 29, 2016 2:51 pm
by SebiCo
Tak z czystej ciekawości - jakie to są "oczywiste względy"?

Re: ESP-01

Posted: Wed Jun 29, 2016 6:39 pm
by Zybi
Chodzi o to, aby w przypadku np. chwilowego zaniku zasilania i powrocie nie był załączany przekaźnik. Takie impuls może na przykład niepotrzebnie otworzyć bramę. Gdy "bawiłem" się modułem ESP-o1 z firmware nodeMCU wyeliminowałem to zjawisko właśnie poprzez taką odwróconą logikę. W module wyjście GPIO sterujące przekaźnik miałem podciągnięte do zasilania, parametry początkowe wyjścia w skrypcie też miałem ustawione na HIGH, więc w momencie włączenia do zasilania i startowaniu modułu cały czas miałem na wyjściu stan wysoki. Do wyjścia miałem podłączony przekaźnik, który załączany był stanem LOW, czyli był cały czas wyłączony. Dopiero komenda sterująca powodowała załączenie przekaźnika.

Re: ESP-01

Posted: Sat Nov 12, 2016 5:31 pm
by moondec
slawek wrote:
vcompl wrote:
Teraz testuję na stabilność pracy kilka sztuk ESP8266-12e w wersji na płytce z UART (od dwóch dostawców; jeden "ESP8266 + NodeMCU v2" - 72zł botland.com, drugi to wczesniejsza wersja "ESP8266 + NodeMCU" - kamami.pl 42zł

Może ESP-01 będzie tylko do termometru
Ja testuję NodeMCU v.3 za 3,12$ razem z przesyłką (aliexpress) ;)
Witam. Cikaw jestem tych testów. Ja poskładałem switch z NodeMCU v2. kupione na nettigo. Generalnie działa ale pomimo przydzielenia adresu na stałe w routerze to co kilka godzin dioda RGP zmienia się na czerwony. Pomaga reset. Ręczny przycisk stanu przekaźnika działa. Czy ktoś ma jakieś pomysły. Zasilanie testowałem przez usb (zasilacz od RPi) oraz stabilizator na płytkę stykową: http://propix.com.pl/pl/p/Modul-zasilan ... botDyn/873
W obu przypadkach moduł traci wifi (nie jest widoczny przez router). Router mam tp-link (WR1043ND) na oryginalnym sofcie.
Pozdrawiam