W trakcie testowania modułu Zamela ROW-01 wystąpił u mnie bug w działaniu softu, który występuje również przy innych firmwarach testowanych z własnym serwerem. Pisałem już o tym, ale nie było żadnego odzewu, stąd niezależny wątek, gdy problem uważam za ważny.
A wygląda to tak:
- mamy "świeży" moduł w trybie konfiguracji i wpisujemy odpowiednie dane, a po ich zapisaniu moduł loguje się na serwerze (własnym) i wszystko pięknie działa
- wyłączamy własny serwer
- chcemy przeprogramować moduł, np. do pracy z innym serwerem - i tu zonk, modułu za żadne skarby nie można wprowadzić w tryb konfiguracji
Po dłuższym czasie i eksperymentach udało mi się ustalić, że dopiero po wyłączeniu routera, taki moduł, który ma zapisane dane niedziałającego serwera można ponownie wprowadzić w tryb konfiguracji.
Prośba do innych użytkowników pracujących na własnym serwerze Supli o przetestowanie opisanego przypadku, w celu sprawdzenia czy jest to faktycznie bug w oprogramowaniu, czy występuje to tylko u mnie.
Własny serwer - problem z wejściem w tryb konfiguracji w urządzeniu wykonawczym
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ciekawy problem wyszedł. W przypadku gdy uzyskano IP z resolvera to przerwanie nawiązywania połączenia nie wywala programu.
W przypadku gry IP był wpisany z tzw "palca" to anulowaniu połaczenia następuje naruszenie pamięci.
Na forum ESP znalazłem podobny problem i chyba wygląda to na problem biblioteki Esspressifa.
Tak czy inaczej rozwiązałem problem poprzez pomijanie rozłączania jak jeszcze jest w trybie łączenia.
Poprawka jest na github-ie branch ESP8266_IOT_1.8
Daj znać czy to rozwiązało też Twój problem.
W przypadku gry IP był wpisany z tzw "palca" to anulowaniu połaczenia następuje naruszenie pamięci.
Na forum ESP znalazłem podobny problem i chyba wygląda to na problem biblioteki Esspressifa.
Tak czy inaczej rozwiązałem problem poprzez pomijanie rozłączania jak jeszcze jest w trybie łączenia.
Poprawka jest na github-ie branch ESP8266_IOT_1.8
Daj znać czy to rozwiązało też Twój problem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.