Sonoff i czujnik temperatury Dallas.

User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Apr 22, 2017 9:58 am

A może masz soft gdzie DS jest na nóżce TX?
Pozdrawiam
Wojtek
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Sat Apr 22, 2017 10:30 am

Nozka TX czyli ktora :?:
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Sat Apr 22, 2017 10:31 am

Jesli tak to czy moglo dojsc do uszkodzenia czujnika?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 10:36 am

TX to GPIO1 i nigdzie takiego softu nie widziałem, jest z termometrem na RX-ie (GPIO3)
Złym podłączeniem raczej modułu nie uszkodzisz, chyba, że podłączysz czujnik odwrotnie - to wtedy się mocno grzeje i może się uszkodzić. DHT22 zabiłem w 2 sekundy, DS wytrzymał ok. minuty, był gorący ale działa po "ochłonięciu"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Apr 22, 2017 10:39 am

sorki pomyliłem się, chodziło mi o wyjście RX nie TX oczywiście a nie na piątej nóżce i stąd nic nie jest wyświetlane.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 10:44 am

wojtas567 wrote:
Sat Apr 22, 2017 9:58 am
A może masz soft gdzie DS jest na nóżce TX?
A soft Zybiego z czujnikiem na RX i kontaktronem na 5 pinie masz tu:download/file.php?id=701
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Sat Apr 22, 2017 10:53 am

Mozesz uscislic?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 10:59 am

Wszystko masz w paczce w readme
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Sat Apr 22, 2017 11:00 am

mam wlasnie soft Zybiego.Dostawca sonoff-ow poradzil bym nozke danych przelutowal na pin 2 liczac od przycisku.Tak wiec jeden sonoff mam taki a jeden taki.pin 2 to RX?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 11:02 am

W paczce masz też obrazek ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply