S20 Smart Socket kompilacja v2.0.2

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 29, 2017 9:20 am

PUK pisze:
ndz maja 28, 2017 4:22 pm
Mam gniazdka sterowane na pilota, ale chciałbym w ich obudowie zamontować sonoff. Znalazłem w necie wymiary samej płytki sonoff bez obudowy (długość 65mm, szerokość 34mm), ale nie podają jaka jest jej wysokość. Jaka jest wysokość (grubość) płytki sonoff wraz z jej najwyższym elementem?

Moje gniazdo w środku wygląda tak jak widać poniżej
Mogę Ci podesłać takie gniazdka
https://www.youtube.com/watch?v=LR-tzCnBZvc
PUK
Posty: 18
Rejestracja: sob maja 20, 2017 7:42 am

wt cze 13, 2017 8:08 pm

Witam!

Włożyłem sonoff do obudowy o której pisałem wcześniej.
Podłączyłem zasilanie. Niebieski przewód to 230V, a brązowy to masa. Teraz zastanawiam się jak podłączyć wyjście ze sonoff do gniazdka. W oryginalnym gniazdku były podłączone tylko trzy kable. Czy z wyjścia sonoff do bolca można podłączyć tylko masę, a 230V zostawić wspólne?
IMG_20170613_190442.jpg
IMG_20170613_190442.jpg (1.98 MiB) Przejrzano 2401 razy
IMG_20170613_190938.jpg
IMG_20170613_190938.jpg (1.99 MiB) Przejrzano 2401 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt cze 13, 2017 8:17 pm

Jak popatrzysz w sonoffie na ścieżki 230V to zobaczysz że jedna jest ciągła - ta wspólna, a ta co jest puszczona przez przekaźnik to do drugiego bolca i blaszki.
Pozdrawiam
Wojtek
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

wt cze 13, 2017 8:51 pm

Jeśli już to ta wspólna w sonofie powinna być N czyli ZERO a Fazę puszczamy przez przekaźnik , Faza to tam gdzie świeci kontrolka . Jeżeli mamy doczynienia z napięciem przemiennym to nie ma mowy o "MASIE" i "PLUSIE" . Jest L- Faza i N - Zero Przerabiając jakiekolwiek gniazdko za pomocą sonofa zawsze trzeba "ZERO" robić wspólne a przez przekaźnik puszczać L Czyli FAZĘ.Jeżeli jest trzecia żyła taka żółto- zielona "BOLEC" to należy ją połączyć bezpośrednio od oryginalnego gniazdka do tego przerabianego
PUK
Posty: 18
Rejestracja: sob maja 20, 2017 7:42 am

śr cze 14, 2017 4:45 am

Jeszcze głupie pytanie, ale wolę zapytać. Co się stanie jak zasilanie sonoff podłącze odwrotnie? Tam gdzie jest faza podłącze zero, a do zera podłącze fazę. Czy po zamianie przewodów zasilających sonoff się spali? Czy sonoff posiada zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr cze 14, 2017 5:14 am

Dla sonoffa nic się nie stanie, ale nawet na wyłączonym będziesz miał wtedy cały czas fazę, co grozi porażeniem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 23, 2017 9:53 am

pzygmunt pisze:
wt maja 16, 2017 7:09 am
Mam problem z wrzuceniem na google drive-a. Cały czas jakś błąd :/
Udało się. Aktualna wersja do ściągnięcia z drive-a.
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 34
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

pt cze 23, 2017 11:36 am

pzygmunt pisze:
pt cze 23, 2017 9:53 am
...
Udało się. Aktualna wersja do ściągnięcia z drive-a.
Dzięki :)
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
diodalodz
Posty: 12
Rejestracja: śr lis 23, 2016 10:23 pm

wt lut 27, 2018 1:51 pm

Witajcie
Może mnie ktoś naprowadzić jaki soft wgrać do S20 ?
Słabo się orientuję w tym temacie. Zależy mi na obsłudze DS18B20.
mihu
Posty: 146
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

pt mar 02, 2018 12:07 am

Witam .wgrałem do gniazdka z castoramy ale po wgraniu nie wstaje .wersja płyty s20_eu_v1.3 2017.2.16 1736
piny gnd rx tx vcc3,3v ,,czy mogę postawić to gniazdko do życia , czy to już złom ? testuje różne pliki ale po wgraniu sukcess i tak nie odpala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”