S20 Smart Socket kompilacja v2.0.2

User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon May 29, 2017 9:20 am

PUK wrote:
Sun May 28, 2017 4:22 pm
Mam gniazdka sterowane na pilota, ale chciałbym w ich obudowie zamontować sonoff. Znalazłem w necie wymiary samej płytki sonoff bez obudowy (długość 65mm, szerokość 34mm), ale nie podają jaka jest jej wysokość. Jaka jest wysokość (grubość) płytki sonoff wraz z jej najwyższym elementem?

Moje gniazdo w środku wygląda tak jak widać poniżej
Mogę Ci podesłać takie gniazdka
https://www.youtube.com/watch?v=LR-tzCnBZvc
PUK
Posts: 18
Joined: Sat May 20, 2017 7:42 am

Tue Jun 13, 2017 8:08 pm

Witam!

Włożyłem sonoff do obudowy o której pisałem wcześniej.
Podłączyłem zasilanie. Niebieski przewód to 230V, a brązowy to masa. Teraz zastanawiam się jak podłączyć wyjście ze sonoff do gniazdka. W oryginalnym gniazdku były podłączone tylko trzy kable. Czy z wyjścia sonoff do bolca można podłączyć tylko masę, a 230V zostawić wspólne?
IMG_20170613_190442.jpg
IMG_20170613_190442.jpg (1.98 MiB) Viewed 1938 times
IMG_20170613_190938.jpg
IMG_20170613_190938.jpg (1.99 MiB) Viewed 1938 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 13, 2017 8:17 pm

Jak popatrzysz w sonoffie na ścieżki 230V to zobaczysz że jedna jest ciągła - ta wspólna, a ta co jest puszczona przez przekaźnik to do drugiego bolca i blaszki.
Pozdrawiam
Wojtek
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Tue Jun 13, 2017 8:51 pm

Jeśli już to ta wspólna w sonofie powinna być N czyli ZERO a Fazę puszczamy przez przekaźnik , Faza to tam gdzie świeci kontrolka . Jeżeli mamy doczynienia z napięciem przemiennym to nie ma mowy o "MASIE" i "PLUSIE" . Jest L- Faza i N - Zero Przerabiając jakiekolwiek gniazdko za pomocą sonofa zawsze trzeba "ZERO" robić wspólne a przez przekaźnik puszczać L Czyli FAZĘ.Jeżeli jest trzecia żyła taka żółto- zielona "BOLEC" to należy ją połączyć bezpośrednio od oryginalnego gniazdka do tego przerabianego
PUK
Posts: 18
Joined: Sat May 20, 2017 7:42 am

Wed Jun 14, 2017 4:45 am

Jeszcze głupie pytanie, ale wolę zapytać. Co się stanie jak zasilanie sonoff podłącze odwrotnie? Tam gdzie jest faza podłącze zero, a do zera podłącze fazę. Czy po zamianie przewodów zasilających sonoff się spali? Czy sonoff posiada zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jun 14, 2017 5:14 am

Dla sonoffa nic się nie stanie, ale nawet na wyłączonym będziesz miał wtedy cały czas fazę, co grozi porażeniem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jun 23, 2017 9:53 am

pzygmunt wrote:
Tue May 16, 2017 7:09 am
Mam problem z wrzuceniem na google drive-a. Cały czas jakś błąd :/
Udało się. Aktualna wersja do ściągnięcia z drive-a.
User avatar
julekjulek
Posts: 29
Joined: Wed Apr 12, 2017 9:26 am

Fri Jun 23, 2017 11:36 am

pzygmunt wrote:
Fri Jun 23, 2017 9:53 am
...
Udało się. Aktualna wersja do ściągnięcia z drive-a.
Dzięki :)
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
diodalodz
Posts: 12
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:23 pm

Tue Feb 27, 2018 1:51 pm

Witajcie
Może mnie ktoś naprowadzić jaki soft wgrać do S20 ?
Słabo się orientuję w tym temacie. Zależy mi na obsłudze DS18B20.
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Fri Mar 02, 2018 12:07 am

Witam .wgrałem do gniazdka z castoramy ale po wgraniu nie wstaje .wersja płyty s20_eu_v1.3 2017.2.16 1736
piny gnd rx tx vcc3,3v ,,czy mogę postawić to gniazdko do życia , czy to już złom ? testuje różne pliki ale po wgraniu sukcess i tak nie odpala.
Post Reply