S20 Smart Socket kompilacja v2.0.2

vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Tue May 16, 2017 7:05 am

Za julekjulek też proszę o wskazanie poprawnie kompilującej maszyny wirtualnej
Pobrałem z 1 wypowiedzi z wątku, który podałeś.
Myślałem, że linki wskazują najnowszą wersję.
Niestety po uruchomieniu wirtualki okazało się, że to "stare" źródła.
Trochę czasu straciłem ;(

Proszę o wskazanie właściwego pliku maszyny wirtualnej 64bit
Za julekjulek też proszę o wskazanie poprawnie kompulującej maszyny wirtualnej.
Jak 64bit ma nadal uszkodzoną konfigurację to prośba o info, czy 32bit (jak jest) czy działa poprawnie.

Tak na marginesie pytanie:
Czy komuś z forumowiczów udało się przerobić tego VirtualBox na format VMWARE?

Poprzednie udało mi się poprawnie importować (wg znanych opisów z sieci) do ESXi 5.5, ta 64bit cały czas po konwersji trafia z uszkodzonym bootloaderem, którego naprawa się nie udaje.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue May 16, 2017 7:09 am

Mam problem z wrzuceniem na google drive-a. Cały czas jakś błąd :/
User avatar
julekjulek
Posts: 29
Joined: Wed Apr 12, 2017 9:26 am

Tue May 16, 2017 7:18 am

To czekamy cierpliwie na ustąpienie błędu.
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
User avatar
julekjulek
Posts: 29
Joined: Wed Apr 12, 2017 9:26 am

Tue May 16, 2017 10:38 am

Mam jeszcze zasadnicze pytanie, kompilacje przeprowadzacie z konta zwykłego użytkownika czy z konta root ?
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed May 17, 2017 7:43 am

jeszcze pytanie do julekjulek - czy udało Ci się zmienić port dla termometru - ds18b20?

Mam płytkę z kompletnie innego polskiego projektu, jest oparta na ESP12E wiec nie ma problemu tylko termometr jest na GPIO13

Oczywiście jak Przemek podpowie jak to zmienić będę wdzięczny ;)
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed May 17, 2017 8:22 am

vcompl wrote:
Wed May 17, 2017 7:43 am
jeszcze pytanie do julekjulek - czy udało Ci się zmienić port dla termometru - ds18b20?

Mam płytkę z kompletnie innego polskiego projektu, jest oparta na ESP12E wiec nie ma problemu tylko termometr jest na GPIO13

Oczywiście jak Przemek podpowie jak to zmienić będę wdzięczny ;)
Trzeba dodać obsługę GPIO13, tak jak tutaj jest to zrobione dla GPIO14:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... a_w1.c#L32

a potem w ustawieniach płytek dodać

Code: Select all

#define W1_GPIO13
jeśli nie ma zdefiniowanego W1_GPIO to przyjmowanej jest supla_w1_pin = GPIO_ID_PIN(2); czyli GPIO2

julekjulek wrote:
Tue May 16, 2017 10:38 am
Mam jeszcze zasadnicze pytanie, kompilacje przeprowadzacie z konta zwykłego użytkownika czy z konta root ?
kompilujemy z konta zwykłego użytkownika
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed May 17, 2017 8:58 am

Ok, dzięki sprawdzę.

Podobnie jak kolega, który rozpoczął ten wątek czekam na porawienie środowiska na maszynie wirtualnej dev 64bit. Czy Przemkowi udało się załadować poprawnioną maszynę 64bit?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed May 17, 2017 9:09 am

Nie mogę wrzucić tego na GoogleDrive. Pod koniec dostają komunikat "Błąd" i tyle. Spróbuję z innej sieci.
User avatar
julekjulek
Posts: 29
Joined: Wed Apr 12, 2017 9:26 am

Wed May 17, 2017 11:13 am

vcompl wrote:
Wed May 17, 2017 7:43 am
jeszcze pytanie do julekjulek - czy udało Ci się zmienić port dla termometru - ds18b20?
...
Przyglądałem się źródłom jak to zrobić.
Jeśli wynik kompilacji mam identyczny dla różnych płytek (u mnie h801) to nie ma sensu robić zmian w źródłach i testować na urządzeniu.
Dla konkretnych prób muszę poczekać na nie uszkodzone środowisko do kompilacji w wirtualnej maszynie 64 bit.
Espablo wrote:
Wed May 17, 2017 8:22 am
...
Trzeba dodać obsługę GPIO13, tak jak tutaj jest to zrobione dla GPIO14:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... a_w1.c#L32

a potem w ustawieniach płytek dodać

Code: Select all

#define W1_GPIO13
jeśli nie ma zdefiniowanego W1_GPIO to przyjmowanej jest supla_w1_pin = GPIO_ID_PIN(2); czyli GPIO2
...
Dzięki za podpowiedź :)

@pzygmunt
Mam nadzieję, że w końcu wrzucenie na GoogleDrive będzie skuteczne.
Podziękowanie za dotychczasową pracę :)
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed May 17, 2017 1:18 pm

Dzięki Espablo - zadziałało.

Tak apropos maszyna wirtualna 32bit kompiluje poprawnie.

Modyfikację, zmianę termometru na GPIO13 wykonałem testowo na płytce sonoff. Otrzymałem też efekt uboczny - zapaliła się niebieska dioda na ESP12. Może ktoś podpowie dlaczego? Wykonałem tylko zmiany opisane przez Espablo.
Post Reply