Czujnik deszczu

miko1282
Posty: 449
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz maja 31, 2020 10:55 am

Hejka mam pytaniem może nie ten dział ale tutaj też są ogarnięci ludzie :D , a mianowicie czy z kanału takiego od kontaktronu, jestem w jakiś sposób automatycznie wysterować przekaźnik? Po prostu chciałbym żeby przekaźnik rozłączał mi się w momencie gdy czujnik wykryje deszcz, załączanie niekoniecznie musi być ale może, czy na skryptach od kolegi Fracza jestem w stanie to zrobić ?
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz maja 31, 2020 12:44 pm

miko1282 pisze:
ndz maja 31, 2020 10:55 am
Hejka mam pytaniem może nie ten dział ale tutaj też są ogarnięci ludzie :D , a mianowicie czy z kanału takiego od kontaktronu, jestem w jakiś sposób automatycznie wysterować przekaźnik? Po prostu chciałbym żeby przekaźnik rozłączał mi się w momencie gdy czujnik wykryje deszcz, załączanie niekoniecznie musi być ale może, czy na skryptach od kolegi Fracza jestem w stanie to zrobić ?
Od niedawna jesteś w stanie to zrobić na skryptach z minimalnym interwałem sprawdzania warunku co 10 minut.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1139
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn cze 01, 2020 10:49 am

Jeśli czujnik deszczu i przekaźnik są podłączone do jednego urządzenia wykonawczego, to jest to dość łatwe do zrobienia (pod warunkiem, że wgrywasz na nie swoje oprogramowanie).
michal188
Posty: 2
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

wt wrz 01, 2020 9:40 pm

Witam, wszystko robię według schematu niestety wemos po wgraniu nie rozglasza sieci nie mam już pomysłu co jest źle :?
Ustawienia
Ustawienia
15989963259842807344507908868012.jpg (5.54 MiB) Przejrzano 305 razy
Ustawienia
Ustawienia
15989963534581574200605892209700.jpg (6.6 MiB) Przejrzano 305 razy
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr wrz 02, 2020 7:32 am

Faktycznie z nodmcu coś nie idzie.

Zainstaluj pythona: https://www.python.org/downloads/release/python-385/
- Plik z załącznika łącznie z binarką wrzuć np. do folderu C:\esptool
- uruchom cmd i wykonaj komendy:

Kod: Zaznacz cały

cd C:\esptool

Kod: Zaznacz cały

esptool.py.exe --port COM? erase_flash

Kod: Zaznacz cały

esptool.py.exe --port COM? write_flash -fs 4MB -fm dio 0x0 bme280_bh1750_rain.bin
Załączniki
esptool.zip
(45.13 KiB) Pobrany 8 razy
michal188
Posty: 2
Rejestracja: wt wrz 01, 2020 9:28 pm

śr wrz 02, 2020 3:58 pm

A mozesz mi bardziej łopatologicznie wyjaśnić :D zainstalowałem Python, zrobiłem forder wrzucilem tam plik z załącznika i binarke, uruchomilem cmd i po kolei wpisałem komendy i nic, niestety jestem zielony dopiero sie uczę 8-) z góry dziękuję
Załączniki
15990622324761480938612984082266.jpg
15990622324761480938612984082266.jpg (6.16 MiB) Przejrzano 263 razy
lukfud
Posty: 445
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr wrz 02, 2020 5:09 pm

michal188 pisze:
śr wrz 02, 2020 3:58 pm
A mozesz mi bardziej łopatologicznie wyjaśnić
PW
pawbuj
Posty: 20
Rejestracja: pn kwie 27, 2020 8:39 am

czw wrz 10, 2020 10:07 am

Pytanie czy taki czujnik możemy wpiąć do wejścia na kontrakton i będzie nam pokazywać pada/nie pada. Czy te czujniki działają na podobnej zasadzie jak kontrakton ?

https://allegro.pl/oferta/czujnik-deszc ... gLpePD_BwE
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

czw wrz 10, 2020 5:38 pm

pawbuj pisze:
czw wrz 10, 2020 10:07 am
Pytanie czy taki czujnik możemy wpiąć do wejścia na kontrakton i będzie nam pokazywać pada/nie pada. Czy te czujniki działają na podobnej zasadzie jak kontrakton ?

https://allegro.pl/oferta/czujnik-deszc ... gLpePD_BwE
Ten czujnik sie nie sprawdzi. Będę pokazywał długo po zakończeniu opadów że nadal pada. Z względu na to że ma on własny zbiornik z którego woda musi wyparować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”