Sonoff. Czy jest włącznik światła?

mzw
Posts: 25
Joined: Tue Sep 05, 2017 6:50 am

Fri Sep 22, 2017 5:20 pm

Zybi wrote:
Fri Sep 22, 2017 3:47 pm
mzw wrote:
Fri Sep 22, 2017 8:15 am
...
Wgrałem przed chwilą sonoff_switch_mode_DHT22_v2.0_p5_inv.rar, zrobiłem pull-up na GPIO14 i niestety nie działa to z włącznikiem bistabilnym. Stan przekaźnika zmienia się tylko przy rozwarciu GPIO14 z GND (czyli włącznik na OFF). Zwarcie GPIO14 z GND (włącznik na ON) nie zmienia stanu przekaźnika.
Sprawdziłem te firmware i działa prawidłowo.

Twój błąd zapewne polega na tym, że nie kasujesz pamięci flash przed wgraniem nowego firmware.
Musisz przed jego wgraniem wyczyścić/wykasować sonoff-a - albo blankiem 1MByte, albo esptool-em.

Tu masz blanka:

http://www.pratikpanda.com/wp-content/u ... nk_1MB.zip
Miałeś rację. Wykasowałem pamięć flash, wgrałem firmware i wszystko działa. Dzięki za pomoc i sorry za zamieszanie.
User avatar
Lucas
Posts: 446
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri Sep 22, 2017 5:24 pm

mzw wrote:
Fri Sep 22, 2017 5:20 pm
Zybi wrote:
Fri Sep 22, 2017 3:47 pm
mzw wrote:
Fri Sep 22, 2017 8:15 am
...
Wgrałem przed chwilą sonoff_switch_mode_DHT22_v2.0_p5_inv.rar, zrobiłem pull-up na GPIO14 i niestety nie działa to z włącznikiem bistabilnym. Stan przekaźnika zmienia się tylko przy rozwarciu GPIO14 z GND (czyli włącznik na OFF). Zwarcie GPIO14 z GND (włącznik na ON) nie zmienia stanu przekaźnika.
Sprawdziłem te firmware i działa prawidłowo.

Twój błąd zapewne polega na tym, że nie kasujesz pamięci flash przed wgraniem nowego firmware.
Musisz przed jego wgraniem wyczyścić/wykasować sonoff-a - albo blankiem 1MByte, albo esptool-em.

Tu masz blanka:

http://www.pratikpanda.com/wp-content/u ... nk_1MB.zip
Miałeś rację. Wykasowałem pamięć flash, wgrałem firmware i wszystko działa. Dzięki za pomoc i sorry za zamieszanie.
Potwierdzam, przed chwilą zakończyłem testy. Wszystko ładnie działa z wyłącznikiem bistabilnym. Dziękuję @Zybi.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
User avatar
Lucas
Posts: 446
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Wed Sep 27, 2017 9:33 pm

Pojawił mi się dzisiaj problem, którego póki co nie umiem rozwiązać. Co dziwniejsze oba Sonoffy z softem "sonoff_switch..." zaczęły zachowywać się tak samo.
Kiedy testowałem Sonoffa po wgraniu w/w softu z podłączonym wyłącznikiem wszystko działało jak należy.
Dzisiaj poskładałem wszystko "produkcyjnie pod zabudowę" podłączyłem DHT22 i przełącznik bistabilny dokładnie tak jak wcześniej i efekt mam taki, że po podaniu zasilania przez kilka pierwszych sekund mam naprzemienne "cykanie" przekaźnika, po czym przestaje i dalej nie mogę już sterować z zewnętrznego przełącznika.
To samo po uruchomieniu bez podłączonego przełącznika, gdy tylko zewrę do GPIO14 nawet niepodłączony nigdzie przewód to przekaźnik od razu zaczyna szybko zmieniać swój stan.
GPIO14 ma zapewniony pull-up przez rezystor 4,7k z pinu 3,3V.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Zybi
Posts: 1389
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Sep 27, 2017 10:01 pm

A jak jest z odłączonym czujnikiem DHT22
User avatar
Lucas
Posts: 446
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Wed Sep 27, 2017 10:16 pm

Zybi wrote:
Wed Sep 27, 2017 10:01 pm
A jak jest z odłączonym czujnikiem DHT22
Jak odłączę czujnik zachowuje się dokładnie tak samo.
Jestem zdziwiony, bo podłączam identycznie jak podczas testów i tam działało idealnie. Nie było nagłego przełączania się przekaźnika zaraz po włączeniu zasilania jak teraz. Skoro dwa Sonoff'y zachowują się tak samo, to pewnie mój błąd. Tylko póki co, go nie widzę.
Jak dotknę nigdzie nie podłączonym przewodem pinu masy to też następuje zmiana przekaźnika, choć nie zawsze.

Ps. I raczej nie ma to związku z długością przewodów do włącznika. Na testach miałem prawie 2m do włącznika i działało super. Teraz nawet na 15cm przewodach jest efekt taki jak opisałem.

Ps2. Jeżeli odłączę pull-up od pinu 3,3V i zamiast przełącznikiem, zacznę zwierać GPIO14 do masy przez rezystor 4,7k (zamiast przełącznikiem) to układ zachowuje się prawidłowo - czyli tak jak wcześniej.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
gajes9
Posts: 5
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:55 pm

Sun Nov 19, 2017 9:04 pm

Witam wszystkich. Jestem tu od nie dawna i na wstępie chciałbym pogratulować wszystkim twórcom Supla pomysłu, bo dzięki Wam powstaje ciekawy polski projekt IOT.
Moją zabawę z Suplą i Sonoff zacząłem od sonoffa basic z pięcioma pinami. Zgodnie z instrukcją wgrałem do niego soft od Zybiego z tego linku:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... p5_inv.rar

Podłączyłem w następujący sposób ( idąc po kolei od strony czarnego przycisku)

1. Pin 3V3- zasilanie do czujnika temperatury ds18b20
2. Pin RX ( GPIO3) dane do czujnika temperatury ds18b20
3. Pin TX wolny
4.Pin GND masa do czujnika temperatury ds18b20
5. GPIO14 wpiąłem przełącznik dwustanowy/bistabiny łącząc go z GND, ale tym drugim pinem ( pierwszym od przekaźnika)
z GPIO14 przed przełącznikiem wpiąłem jeszcze rezystor 4.7K łącząc go z pinem 3V3, ale tym drugim pinem ( drugi od przekaźnika).

Jedyny Pin, który pozostał mi wolny po takim podłączeniu to TX .

Początkowo wydawało się wszystko działa ok, jednak dziś zauważyłem dziwne zachowanie.
Mianowicie po podłączeniu jakiegokolwiek urządzenia do gniazdka, które jest w mojej domowej instalacji na tym samym bezpieczniku ( wszystkie gniazdka w tym pokoju) zmienia się stan przekaźnika sonoff. Dodam jeszcze że przekaźnika używam do sterowania zwykłą lampką nocną w pokoju dziecka oraz monitorowania tam temperatury. Czym może być spowodowane takie zachowanie przekaźnika? Czy coś może podłączyłem nie tak? Może ktoś wrzucić poprawny schemat połączenia przekaźnika w takiej konfiguracji : ds18b20 na RX i przekaźnik dwustanowy na GPIO14 z pull down? Jestem programistą nie elektronikiem i na elektronice znam się tyle o ile :) więc mogłem popełnić błąd przy podłączeniu tego wszystkiego. Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 19, 2017 10:30 pm

Sonoffy czasem tak mają... ale są tanie ;)
Spróbuj wpiąć kondensator ok 100nF - 1uF pomiędzy gpio przycisku a gnd... ewentualnie zastosuj ROW - ale nie będziesz miał termometru.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
pykaman
Posts: 60
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Mon Nov 20, 2017 6:58 am

Witam myślę że udało mi się w końcu rozwiązać problem zakłóceń sanoff'ow. A mianowicie załadowałem soft button, a nie jak do tej pory switch. Miałem takie sytuacje że światło na podjeździe hasło lub zapalało się razem z zapalaniem się reflektora na czujkę ruchu. Druga sytuacja była taka że w jednej podwójnej puszczę był włącznik światła na ogrodzie i na taras. Ogrodowy był przez sonoff schowany w tej podwójnej puszce za włącznikami. I zapalając światło na tarasie przekaźnik od sonoff zmianial stan. W obydwu przypadkach kondensator nie pomógł. Zmieniłem włącznik na dzwonkowy i wsadziłem soft button z obsługą czujnika ds18b20 i działa. Sprawdzałem kilkanaście razy zapalając taras i było ok. To samo z przodu. Żadne włączanie innych źródeł światła nie zmieniło stanu przekaźnika w sonoff. W tej chwili w jednym jest kondensator a w drugim nie ma i jest ok. Gajes9 spróbuj ten soft. I przy okazji której kabelki z czujnika temperatury gdzie są wpięte w sonoff? U mnie są czerwony , czarny i biały. Pozdrawiam
gajes9
Posts: 5
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:55 pm

Mon Nov 20, 2017 7:28 am

sławek, dzięki za podpowiedź. Spróbuje w najbliższym czasie wpiąć ten kondensator, a jeśli nie pomoże to zamienię całe rozwiązanie na przełącznik dzwonkowy. Skoro pykman pisze że działa bez zarzutów. Pykman odnośnie podłączenia czujnika ds18b20 to u mnie to jest wpięte tak:

1. Pin 3V3- zasilanie do czujnika temperatury ds18b20 - czerwony kabelek z czujnika
2. Pin RX ( GPIO3) dane do czujnika temperatury ds18b20 - żółty kabelek z czujnika
3. Pin TX wolny
4.Pin GND masa do czujnika temperatury ds18b20 - czarny kabelek z czujnika

U ciebie pewnie będzie analogicznie, tylko zamiast żółtego dajesz biały, bo słyszałem że są dwie wersje tych czujników. Różnią się kolorem przewodu do przesyłania danych, czyli jest albo żółty albo biały tak jak u Ciebie.
Modybest
Posts: 1
Joined: Tue Nov 28, 2017 9:56 pm

Tue Nov 28, 2017 10:12 pm

Witam jestem nowy mam pytanie jak wgrac firmware do sonoffa smart switch to juz wiem :) ale jak ustawić aby działał w trybie dzwonka lub wyłączkinka ? To sa dwa osobne firmeware ? Jeśli tak wdzięczny bym był o linki.
Post Reply