Esp-07 + OLED + Supla

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1237
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw paź 12, 2017 4:51 pm

W blibliotekarkach adafruit należy zmienić rozdzielczość oleda . Mój jest 128x64 a biblioteka nawet w programie przykładowy dla 128x64 wyświetla 128x32
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
MMarcin
Posty: 100
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

pt paź 13, 2017 8:31 am

Dzieki.
OLED opanowany ale jeszcze mam jeden błąd:

Kod: Zaznacz cały

Arduino:1.8.1 (Windows XP), Płytka:"NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module), 80 MHz, 115200, 4M (3M SPIFFS)"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266].
C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\esp\oled_supla-espressif\testOLED\testOLED.ino: In function 'void setup()':

testOLED:254: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setStatusFuncImpl'

   SuplaDevice.setStatusFuncImpl(&status_func);

               ^

exit status 1
'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setStatusFuncImpl'

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"

Ryrzy
Posty: 148
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

wt lis 07, 2017 10:42 am

Witam,
Tak obserwuje od dłuższego czasu forum (supla polecona przez znajomych).
Mam takie pytanie odnosnie tego projektu z oledem, czy jest fizycznie możliwość żeby użyć takiego wyświetlacza i esp do wyświetlania danych z czujników już gotowych w domu ? (sonoff/incan itp) zamiast swoich własnych ?

Pozdrawiam
Zybi
Posty: 1505
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob lis 18, 2017 9:32 pm

Trochę się pobawiłem biblioteką Supli do Arduino, ale w zastosowaniu do ESP, konkretnie to WeMos D1 mini. OLED z komunikacją po SPI.

Efekt, to na jednym pinie odczyt z ośmiu termometrów DS18B20.
Wyniki z każdego termometru wyświetlane są po kolei co trzy sekundy.
Miałem tylko trzy DS-y, więc tylko trzy kanały zarejestrowały się na Cloud.

Od razu widać "jakość" termometrów mimo tego samego drivera i tych samych warunków pomiaru.
.
Załączniki
temp1.jpg
temp1.jpg (20.21 KiB) Przejrzano 4055 razy
temp2.jpg
temp2.jpg (21.09 KiB) Przejrzano 4055 razy
temp3.jpg
temp3.jpg (20.73 KiB) Przejrzano 4055 razy
zrzut.png
zrzut.png (25.08 KiB) Przejrzano 4055 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 18, 2017 11:06 pm

I właśnie po to jest potrzebna korekta :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1505
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lis 27, 2017 10:36 pm

A jak Wam się coś takiego podoba na jednym ESP?

Więcej DS-ów nie miałem :lol:
Wszystkie DS-y są na jednym pinie.
...
Zybi
Posty: 1505
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt gru 01, 2017 10:38 pm

Dla softu jak wyżej opracowałem w końcu fragment kodu umożliwiający wprowadzenie danych ze strony konfiguracyjnej modułu, a nie jako "zaszyte" w kodzie.
.
Załączniki
config.png
config.png (25.9 KiB) Przejrzano 3881 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1740
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob gru 02, 2017 3:49 am

Widzę tam scaner wi-fi. Można by nazwy wykrytych sieci umieść jako lista rozwijalna w polu WI-FI SSID. Ułatwiłby to wprowadzenie danych.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

sob gru 02, 2017 8:50 am

Espablo pisze:
sob gru 02, 2017 3:49 am
Widzę tam scaner wi-fi. Można by nazwy wykrytych sieci umieść jako lista rozwijalna w polu WI-FI SSID. Ułatwiłby to wprowadzenie danych.
A co jeżeli mamy ukryte rozgłaszanie BSSID? :D Musi być też opcja do wpisania "z palca"
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob gru 02, 2017 11:56 am

Jaki dokładnie typ modułu OLED został przez Was użyty? W sklepach (np. BOTLAND) są różne.

Czy może być coś takiego:

https://botland.com.pl/wyswietlacze-lcd ... x-i2c.html

lub

https://botland.com.pl/wyswietlacze-ole ... pii2c.html

?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”