Esp-07 + OLED + Supla

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2252
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn kwie 02, 2018 10:25 pm

Którą masz wersję IDE ? Ja mam 1.8.5 - może tu jest problem?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1428
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt kwie 03, 2018 9:10 am

U mnie wersja ta sama, ale pod linuxem. Instalowałem w zeszłym tygodniu żeby coś przetestować. Jak wczoraj tematy na forum przeglądałem to z ciekawości też przekompilowalem ten szkic i u mnie kompilacja się udała. Myślałem właśnie że możesz mieć starszą wersję, ale mamy te samą.
Pod windowsem nie sprawdzałem. Może tu leży przyczyna?
Duch__
Posty: 774
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt kwie 03, 2018 7:54 pm

A przed skompilowaniem kolega wybrał wogóle z listy procesor esp8266?
MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2252
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt kwie 03, 2018 7:55 pm

Tak, nawet próbowałem dla różnych płytek
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2252
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob kwie 07, 2018 9:09 pm

Zainstalowałem Arduino IDE pod Linuxmint i tu kompiluje się prawidłowo, natomiast nie mogę z kolei wgrać szkicu...
Do Arduino wgrywa się prawidłowo. Coś mam źle ustawione?

Kod: Zaznacz cały

Arduino:1.8.5 (Linux), Płytka:"Generic ESP8266 Module, 80 MHz, nodemcu, 26 MHz, 40MHz, DIO, 4M (3M SPIFFS), 2, v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
Archiving built core (caching) in: /tmp/arduino_cache_254717/core/core_esp8266_esp8266_generic_CpuFrequency_80,ResetMethod_nodemcu,CrystalFreq_26,FlashFreq_40,FlashMode_dio,FlashSize_4M3M,led_2,LwIPVariant_v2mss536,Debug_Disabled,DebugLevel_None____,FlashErase_none,UploadSpeed_115200_2b174e9a758bc1e0e23d3f5b3e5fbd52.a
Szkic używa 273432 bajtów (26%) pamięci programu. Maksimum to 1044464 bajtów.
Zmienne globalne używają 36988 bajtów (45%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 44932 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd
error: cannot access /dev/ttyUSB0

error: espcomm_open failed
error: espcomm_upload_mem failed

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
Port wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

slawek@slawek ~ $ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 17ef:4809 Lenovo 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 002: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 002: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics HL-340 USB-Serial adapter
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 003: ID 147e:1000 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor
Bus 005 Device 002: ID 0a5c:2145 Broadcom Corp. BCM2045B (BDC-2.1) [Bluetooth Controller]
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
slawek@slawek ~ $ dmesg | grep tty
[    0.000000] console [tty0] enabled
[   32.600410] usb 6-1: ch341-uart converter now attached to ttyUSB0
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1234
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz kwie 08, 2018 4:26 am

Kod: Zaznacz cały

error: espcomm_open failed
error: espcomm_upload_mem failed
coś podobnego ale pod win7 pojawia się gdy próbuję wgrać szkic przy aktywnym Putty
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2252
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz kwie 08, 2018 10:51 am

Pod linuxem sprawa rozwiązana - nie miałem dostępu do portu.
Pomogło:

Kod: Zaznacz cały

sudo gpasswd --add ${USER} dialout
Nadal nie mam pojęcia, czemu nie kompiluje się pod win7 i to tylko szkice ESP8266, dla arduino kompiluje i wgrywa poprawnie.
Odinstalowywałem całe Arduino IDE, łącznie z ręcznym kasowaniem plików - wszystkich - jakie znalazłem w systemie, czyszczeniem rejestru... bez efektu.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jarsek
Posty: 13
Rejestracja: śr lut 21, 2018 6:39 am

pn kwie 16, 2018 5:49 am

Mam taką prośbę do kolegów @shimano73 lub @slawek czy można by przerobić ten sofcik aby wyświetlał temperatury obie na raz , jedna pod drugą ? Nawet kosztem wielkości cyferek i btm z domkiem.Walczę z tym kilka godzin a moje arduino jest słabe...może kawałek kodu do wstawienia.Przekopałem cały internet i nigdzie nie ma wyświetlania z dwóch DS -ów na raz.Wszystko pojedynczo lub na zmianę.Może ktoś ma gotowy program nie koniecznie na ESP może być na NANO ..Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1234
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn kwie 16, 2018 7:34 am

Postaram się wieczorem , ale to będzie nie testowane bo chwilowo jestem poza moim warsztatem :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
jarsek
Posty: 13
Rejestracja: śr lut 21, 2018 6:39 am

pn kwie 16, 2018 12:50 pm

Może być na PW żeby nie zaśmiecać forum to ja przetestuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”