Supla + BME280

Post Reply
User avatar
shimano73
Posts: 814
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Oct 11, 2017 3:31 pm

Witam, dziś udało się opanować czujnik BME280 pod ESP i Suple . Program napisany pod arduino, nie obyło się bez problemów ale gdyby nie one, to było by nudno :D . Program wykorzystuje obiekt SuplaDevice.addDHT22() a w void get_temperature_and_humidity podstawiane są odpowiednie wartości, natomiast do wyświetlenia ciśnienia atmosferycznego wykorzystuje SuplaDevice.addDistanceSensor() niestety bez wyświetlania jednostek (hPA). W układzie zaimplementowana jest również obsługa OLED'a jak w moich poprzednich prototypach.
Jak zwykle filmik : https://youtu.be/EyF_28Wjezw i kod w załączniku.
Attachments
supla_esp_oled_bme_v21.zip
(3.67 KiB) Downloaded 315 times
Supla_BME280.png
Supla_BME280.png (24.69 KiB) Viewed 10032 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6206
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Oct 11, 2017 3:57 pm

Dodam kanał "Stacja pogodowa" i tam będzie ciśnienie, temperatura wilgotność, prędkość wiatru etc...
szymon
Posts: 73
Joined: Tue Jun 13, 2017 11:04 am

Wed Oct 11, 2017 5:18 pm

jak bedzię juz gotowy sonof z tym czujnikiem i bedzie można dać czujnik na zewnątrz to chętnie taki zakupię .
kris.sg
Posts: 105
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sat Dec 02, 2017 3:43 pm

shimano73 wrote:
Wed Oct 11, 2017 3:31 pm
Witam, dziś udało się opanować czujnik BME280 pod ESP i Suple . Program napisany pod arduino, nie obyło się bez problemów ale gdyby nie one, to było by nudno :D . Program wykorzystuje obiekt SuplaDevice.addDHT22() a w void get_temperature_and_humidity podstawiane są odpowiednie wartości, natomiast do wyświetlenia ciśnienia atmosferycznego wykorzystuje SuplaDevice.addDistanceSensor() niestety bez wyświetlania jednostek (hPA). W układzie zaimplementowana jest również obsługa OLED'a jak w moich poprzednich prototypach.
Jak zwykle filmik : https://youtu.be/EyF_28Wjezw i kod w załączniku.
Witam
próbuję urochomić twój program na wemos d1 mini , ale mam brak obrazu na oledzie. Mogę prosić o pomoc :)
oleda podłączyłem według twojego schematu z programu ESP_oled_2x_temp.
z wgranym powyższym programem wszystko działa jak należy, natomiast na tym sofcie nie działa lcd

pozdrawiam
Krzysiek
User avatar
shimano73
Posts: 814
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Dec 02, 2017 4:04 pm

Czy jesteś pewien ze działa ci I2c i czy esp odczytuje adresy układów . Proponuje poszukać skanera I2c i sprawdzić czy rozpoznaje podłączone układy .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
shimano73
Posts: 814
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Dec 02, 2017 4:10 pm

No dobra nie szukaj , tu masz sprawdzony przykład

Code: Select all


#include <Wire.h>
 
 
void setup()
{
  Wire.begin(13,14);GPIO13 - SDA GPIO14 - SCL
 
  Serial.begin(115200);
  while (!Serial);             // Leonardo: wait for serial monitor
  Serial.println("\nI2C Scanner");
}
 
 
void loop()
{
  byte error, address;
  int nDevices;
 
  Serial.println("Scanning...");
 
  nDevices = 0;
  for(address = 1; address < 127; address++ )
  {
    // The i2c_scanner uses the return value of
    // the Write.endTransmisstion to see if
    // a device did acknowledge to the address.
    Wire.beginTransmission(address);
    error = Wire.endTransmission();
 
    if (error == 0)
    {
      Serial.print("I2C device found at address 0x");
      if (address<16)
        Serial.print("0");
      Serial.print(address,HEX);
      Serial.println("  !");
 
      nDevices++;
    }
    else if (error==4)
    {
      Serial.print("Unknown error at address 0x");
      if (address<16)
        Serial.print("0");
      Serial.println(address,HEX);
    }    
  }
  if (nDevices == 0)
    Serial.println("No I2C devices found\n");
  else
    Serial.println("done\n");
 
  delay(5000);           // wait 5 seconds for next scan
}





W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
QLQ
Posts: 730
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 03, 2017 12:23 am

No ok. A jak to wgrać do esp? Przez ten Soft do programowania arduino -> upload?
User avatar
shimano73
Posts: 814
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 03, 2017 5:29 am

Jeśli nie miałeś do czynienia z esp pod arduino to proponuję zajrzeć tu : http://www.jarzebski.pl/arduino/arduino ... 6-lua.html . Na forum również kiedys zamieściłem opis jak wgrywać programy do esp z pod arduino, ale nie mogę teraz tego znaleść
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zybi
Posts: 1353
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Dec 03, 2017 2:23 pm

Widzę, że niedługo "przesiądziemy" się na Arduino IDE.
pzygmunt wrote:
Wed Oct 11, 2017 3:57 pm
Dodam kanał "Stacja pogodowa" i tam będzie ciśnienie, temperatura wilgotność, prędkość wiatru etc...
Przemek, taka mała prośba - może także dodaj/sklonuj kanał taki jak GATE, ale z innym zestawem ikon, bo jest wiele urządzeń, które już dziś sterujemy czasowo za pomocą tego kanału na ikonkach bramy, furtki, etc.
Gucio2607.
Posts: 402
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Dec 03, 2017 7:25 pm

Zybi wrote:
Sun Dec 03, 2017 2:23 pm
Widzę, że niedługo "przesiądziemy" się na Arduino IDE.
pzygmunt wrote:
Wed Oct 11, 2017 3:57 pm
Dodam kanał "Stacja pogodowa" i tam będzie ciśnienie, temperatura wilgotność, prędkość wiatru etc...
Przemek, taka mała prośba - może także dodaj/sklonuj kanał taki jak GATE, ale z innym zestawem ikon, bo jest wiele urządzeń, które już dziś sterujemy czasowo za pomocą tego kanału na ikonkach bramy, furtki, etc.
I to jest myśl...
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Post Reply