Supla + BME280

User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 8:51 pm

Rob wrote:
Sat Dec 09, 2017 3:01 pm
jest coraz lepiej, udało się z kompilacją programu nie ma błędów tylko wypisuje

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266]

czy to może zostać, czy trzeba coś poprawić ?

no to dalej
wgrałem program do esp po uruchomieniu ciemność, no to żeby sprawdzić wgrałem scaner ładnie odczytuje adresy
Scanning...
I2C device found at address 0x3C !
I2C device found at address 0x76 !
ustawione w esp tak samo jak w skanerze GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA


oled i bme sa podlaczone: GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA
wgrałem jeszcze raz i dalej ciemność nie łączy się też z suplą

gdzie dokładnie zmienić rozdzielczość i I2c ?
może ktoś podeśle ustawioną bibliotekę adafruit

KOLEDZY ZAPOMNIELIŚCIE NAPISAĆ ŻE W KODZIE

Code: Select all

 if (!bme.begin()) {
    Serial.println("Could not find a valid BME280 sensor, check wiring!");
    while (1);
    }
zamiast

Code: Select all

  if (!bme.begin() 
ma być wpisany adres ze skanera

Code: Select all

 if (!bme.begin(0x76))
i działa odczyt temp i wilgotności , nie działa jeszcze ciśnienie ale do tego dojdę
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 06, 2018 9:03 pm

Ja u siebie nie wpisywałem kodu i działa
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Nov 06, 2018 9:11 pm

No i to jest dziwne , bo na poczatku działało bez tego adresu , gdy teraz ponownie zmontowałem „kanapkę” na wemos’ie to ten adres był potrzebny
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 06, 2018 9:30 pm

Może biblioteka się zaktualizowała?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 9:49 pm

Biblioteki były i od @Shimano73 i najnowsze. Na obydwu bez adresu to samo. I na win XP i win8 też to samo. Bez adresu nie da rady. Jutro czeka mnie walka z oled. Czeka w paczkomacie :).

A i jeszcze jedno . Bez BME280 nie wystartuje nawet jak wyremuje się kod aby go nie szukał. Nie połączy się z supla. Pomimo iż modól ma ip bramę i Gateway nadane.

A zapomniałem że walka była na Wemos D1 mini. Jak sklece esp 07 dam też znać. Może tu jest problem.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 10:04 pm

Myślę jeszcze nad prędkością wiatru i natężeniem światła ale to na przyszły rok bo czasu mi brakuje. Poza tym programowanie to z 12 lat temu w C i C++. Do wczoraj nie używałem 😝.

Wiatr to halotronem chyba najlepiej a do natężenia światła są też jakieś opto. Oby @pzygmunt dał zielone światło na stację pogodową.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Zybi
Posts: 1370
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Nov 06, 2018 10:20 pm

Adres czujnika BME280 po I2C zdefiniowany jest w pliku nagłówkowym biblioteki Adafruit_BME280.h

Fragment kodu:

Code: Select all

#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Wire.h>

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 10:27 pm

Zybi wrote:
Tue Nov 06, 2018 10:20 pm
Adres czujnika BME280 po I2C zdefiniowany jest w pliku nagłówkowym biblioteki Adafruit_BME280.h

Fragment kodu:

Code: Select all

#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Wire.h>

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
Dobra lektura nie jest zła. Warto czasem czegoś mądrego poczytać na forum. ;)

Ps. Qrde a grzebalem tam za tym z myślą o tym . Nie tam gdzie trzeba się zierenica zawiesiła.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 11:17 pm

i wszystko jasne - w bibliotece jest :
Attachments
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (39.6 KiB) Viewed 1238 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 762
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 11:19 pm

jak mi jeszcze podpowiecie gdzie określa się nazwę ze screenu to odlecę:
Attachments
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg (4.23 KiB) Viewed 1267 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply