Supla + BME280

User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 8:51 pm

Rob wrote:
Sat Dec 09, 2017 3:01 pm
jest coraz lepiej, udało się z kompilacją programu nie ma błędów tylko wypisuje

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266]

czy to może zostać, czy trzeba coś poprawić ?

no to dalej
wgrałem program do esp po uruchomieniu ciemność, no to żeby sprawdzić wgrałem scaner ładnie odczytuje adresy
Scanning...
I2C device found at address 0x3C !
I2C device found at address 0x76 !
ustawione w esp tak samo jak w skanerze GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA


oled i bme sa podlaczone: GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA
wgrałem jeszcze raz i dalej ciemność nie łączy się też z suplą

gdzie dokładnie zmienić rozdzielczość i I2c ?
może ktoś podeśle ustawioną bibliotekę adafruit

KOLEDZY ZAPOMNIELIŚCIE NAPISAĆ ŻE W KODZIE

Code: Select all

 if (!bme.begin()) {
    Serial.println("Could not find a valid BME280 sensor, check wiring!");
    while (1);
    }
zamiast

Code: Select all

  if (!bme.begin() 
ma być wpisany adres ze skanera

Code: Select all

 if (!bme.begin(0x76))
i działa odczyt temp i wilgotności , nie działa jeszcze ciśnienie ale do tego dojdę
User avatar
wojtas567
Posts: 1435
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 06, 2018 9:03 pm

Ja u siebie nie wpisywałem kodu i działa
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 632
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Nov 06, 2018 9:11 pm

No i to jest dziwne , bo na poczatku działało bez tego adresu , gdy teraz ponownie zmontowałem „kanapkę” na wemos’ie to ten adres był potrzebny
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 06, 2018 9:30 pm

Może biblioteka się zaktualizowała?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 9:49 pm

Biblioteki były i od @Shimano73 i najnowsze. Na obydwu bez adresu to samo. I na win XP i win8 też to samo. Bez adresu nie da rady. Jutro czeka mnie walka z oled. Czeka w paczkomacie :).

A i jeszcze jedno . Bez BME280 nie wystartuje nawet jak wyremuje się kod aby go nie szukał. Nie połączy się z supla. Pomimo iż modól ma ip bramę i Gateway nadane.

A zapomniałem że walka była na Wemos D1 mini. Jak sklece esp 07 dam też znać. Może tu jest problem.
User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 10:04 pm

Myślę jeszcze nad prędkością wiatru i natężeniem światła ale to na przyszły rok bo czasu mi brakuje. Poza tym programowanie to z 12 lat temu w C i C++. Do wczoraj nie używałem 😝.

Wiatr to halotronem chyba najlepiej a do natężenia światła są też jakieś opto. Oby @pzygmunt dał zielone światło na stację pogodową.
Zybi
Posts: 1267
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Nov 06, 2018 10:20 pm

Adres czujnika BME280 po I2C zdefiniowany jest w pliku nagłówkowym biblioteki Adafruit_BME280.h

Fragment kodu:

Code: Select all

#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Wire.h>

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 10:27 pm

Zybi wrote:
Tue Nov 06, 2018 10:20 pm
Adres czujnika BME280 po I2C zdefiniowany jest w pliku nagłówkowym biblioteki Adafruit_BME280.h

Fragment kodu:

Code: Select all

#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Wire.h>

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
Dobra lektura nie jest zła. Warto czasem czegoś mądrego poczytać na forum. ;)

Ps. Qrde a grzebalem tam za tym z myślą o tym . Nie tam gdzie trzeba się zierenica zawiesiła.
User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 11:17 pm

i wszystko jasne - w bibliotece jest :
Attachments
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (39.6 KiB) Viewed 865 times
User avatar
QLQ
Posts: 435
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Nov 06, 2018 11:19 pm

jak mi jeszcze podpowiecie gdzie określa się nazwę ze screenu to odlecę:
Attachments
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg (4.23 KiB) Viewed 894 times
Post Reply