Page 14 of 14

Re: Supla + BME280

Posted: Tue Nov 27, 2018 6:35 am
by QLQ
wojtas567 wrote:
Mon Nov 26, 2018 6:59 pm
nic nie zrobisz bo pokazuje Ci 1 km
przenieś na termometr
Rozumiem ze zamiast obsłużyć to kodem czujnika odległości zrobić na kodzie termometru. A supla 2.3 czasem nie ma mieć już zaimplementowanej stacji pogodowej?

Edit: stacja w wersji 2.6 Supli. :(

Re: Supla + BME280

Posted: Tue Nov 27, 2018 7:48 am
by wojtas567
QLQ wrote:
Tue Nov 27, 2018 6:35 am

Rozumiem ze zamiast obsłużyć to kodem czujnika odległości zrobić na kodzie termometru.
Tak

Re: Supla + BME280

Posted: Tue Jan 01, 2019 1:53 pm
by QLQ
Jak to zrobić na kodzie czujnika odległości aby wrzucić do Supli?

Code: Select all

#define LIGHTSENSORPIN A0
void setup()
{
pinMode(LIGHTSENSORPIN, INPUT);
Serial.begin(9600);
}
void loop()
{
float lux = analogRead(LIGHTSENSORPIN); //Read light level
Serial.println(lux);
delay(1000);
}
tak jak czujnik ciśnienia:

Code: Select all

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
   
 distance = bme.readPressure() / 100.0F;
   return  distance; 
EDIT:
Chodzi mi o dodanie czujnika TEMT6000 do kodu z BME280 aby też wyświetlało natężenie światła na kolejnym kanale (czujniku odległości)

Re: Supla + BME280

Posted: Tue Jan 01, 2019 3:14 pm
by elmaya

Code: Select all

#define LIGHTSENSORPIN A0
void setup()

wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T);

pinMode(LIGHTSENSORPIN, INPUT);
Serial.begin(9600);
dodana linia (wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T); ) dla lepszej stabilności odczytu analogowego

Code: Select all

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
 float lux = analogRead(LIGHTSENSORPIN); //Read light level 
 distance = lux;
   return  distance; 

Re: Supla + BME280

Posted: Tue Jan 01, 2019 3:55 pm
by QLQ
elmaya wrote:
Tue Jan 01, 2019 3:14 pm

Code: Select all

#define LIGHTSENSORPIN A0
void setup()

wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T);

pinMode(LIGHTSENSORPIN, INPUT);
Serial.begin(9600);
dodana linia (wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T); ) dla lepszej stabilności odczytu analogowego

Code: Select all

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
 float lux = analogRead(LIGHTSENSORPIN); //Read light level 
 distance = lux;
   return  distance; 
JEEEE !! działa !
Moja pierwsza modyfikacja z dodaniem nowego kanału czujnika (faktycznie było mi łatwiej dodać nowy kanał jako czujnik DS18 bo nie wiem czy da się - pewnie tak - dodać kolejny czujnik odległości jako kolejny kanał - dla mnie to jeszcze nie ten etap)
Dodałem TEMT6000 czujnik natężenia światła - nie jestem w 100% pewien tego co pokazuje ale mi na razie wystarczy (w odniesieni do czujnika w moim Galaxy S7 - jest różnica np 40 lux na S7 czujnik pokazuje 28, przy 300 na S7 czujnik pokazuje 289 itd ). Mi to na razie wystarczy.

Czekam teraz na BH1750 - jest na i2c i jego będę chciał wrzucić razem z BME280.


Dziękuję ślicznie koledze @elemaya

Re: Supla + BME280

Posted: Thu Jan 03, 2019 4:16 pm
by elmaya
Myślę, że szukasz czegoś do mierzenia za pomocą czujnika Hall
to, aby zobaczyć obroty na minutę

Code: Select all

#define Sensor_PIN D5     // Rpm sensor pin
int pulseCount;  
double distance;
unsigned long oldTime;

void setup()

pinMode(Sensor_PIN, INPUT_PULLUP);
attachInterrupt(Sensor_PIN, Pcounter, FALLING);

Code: Select all

void Pcounter ()
{
    pulseCount++;
}
double get_distance(int channelNumber, double distance) {
        
        detachInterrupt(Sensor_PIN);

        yield();
        distance = ((1000.0 / (millis() - oldTime)) * pulseCount)*60;
        Serial.print("Pulse: ");
        Serial.println(distance);
        yield();
        oldTime = millis();
        pulseCount = 0;
        

        attachInterrupt(Sensor_PIN, Pcounter, FALLING);
                                                             
   return  distance; 
}

Re: Supla + BME280

Posted: Fri Jan 04, 2019 9:09 pm
by QLQ
Dziękuję koledze @elemaya za rozwiązanie tematu licznika obrotów. W weekend pokombinuję.

Zamieniłem czujnik TEMT6000 (wartości od 0 do 1024 lux )na BH1750 (od 0 do ? ) - natężenie oświetlenia na czujniku odległości

Code: Select all

double get_distance(int channelNumber, double t) {

   uint16_t lux = LightSensor.GetLightIntensity()+1;     //BH1750
    t =abs( lux);
    Serial.print("Natezenie swiatla = ");
    Serial.print(LightSensor.GetLightIntensity());
    return t;

Re: Supla + BME280

Posted: Mon Sep 02, 2019 9:08 pm
by lgorek
Odkopię trochę stary temat ale pomału przenoszę się z Blynk na Supla. Niby podobne ale trochę inne w konfiguracji. Mam pytanie bo wgrałem kod z pierwszego postu w tym temacie i wszystko poszło może nie za pierwszym razem ale udało. Na NodeMCU miałem jakieś problemy nie było stabilnego połączenia Wifi co jakiś czas zrywało. Natomiast na D1 mini chodzi oki. Jednak mam pytanie jak ustawić aby z Supli pokazywało hPa zamiast głębokości lub szerokości. Ponieważ przeczytałem cały temat jednak jestem dzisiaj już dość zmęczony i jest tu poruszanych bardzo dużo kwestii a nikt nie dał kompletnego kodu po zmianach. Ewentualnie jeżeli ktoś może to niech wrzuci plik .ino Z oled tutaj nie korzystam to jest mi zbyteczny chodzi mi o sposób działania. Bo jak pisałem różni się troszkę od blynk. A chciałbym przenieść już swoje wszystkie czujniki do Supli.

Re: Supla + BME280

Posted: Mon Sep 02, 2019 9:34 pm
by QLQ
lgorek wrote:
Mon Sep 02, 2019 9:08 pm
Odkopię trochę stary temat ale pomału przenoszę się z Blynk na Supla. Niby podobne ale trochę inne w konfiguracji. Mam pytanie bo wgrałem kod z pierwszego postu w tym temacie i wszystko poszło może nie za pierwszym razem ale udało. Na NodeMCU miałem jakieś problemy nie było stabilnego połączenia Wifi co jakiś czas zrywało. Natomiast na D1 mini chodzi oki. Jednak mam pytanie jak ustawić aby z Supli pokazywało hPa zamiast głębokości lub szerokości. Ponieważ przeczytałem cały temat jednak jestem dzisiaj już dość zmęczony i jest tu poruszanych bardzo dużo kwestii a nikt nie dał kompletnego kodu po zmianach. Ewentualnie jeżeli ktoś może to niech wrzuci plik .ino Z oled tutaj nie korzystam to jest mi zbyteczny chodzi mi o sposób działania. Bo jak pisałem różni się troszkę od blynk. A chciałbym przenieść już swoje wszystkie czujniki do Supli.
Tu: https://forum.supla.org/viewtopic.php? ... start=170
Poczytaj wątek. Soft na str 8, jak wgrać do wemos tez tam jest screen.

Supla normalnie obsługuje czujnik ciśnienia i wyświetla jako kanał pressure sensor w hPa.
Screenshot_2019-09-02-23-40-08.png
Screenshot_2019-09-02-23-40-08.png (127.72 KiB) Viewed 127 times