Supla + BME280

Post Reply
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 10, 2017 10:51 am

Ja też tak mam :(
Wgraj jakikolwiek przykład z BME280, wszystko śmiga prawidłowo na GPIO04 i 05 odczyty są a wgrywając ten soft na bibliotekach adafruita nie ma odczytu.
a jak "zbanujesz" ten kawałek kodu:

if (!bme.begin()) {
Serial.println("Could not find a valid BME280 sensor, check wiring!");
while (1);

to ESP zaloguje się do sieci i do supli :) bez problemu.
Wyczytałem gdzieś w sieci ale nie bardzo to zrozumiałem bo nie znam się na tym ni w ząb :(, że problem jest w bibliotece wire.h nie ma gdzieś jakiegoś STOPU?? przy odczycie i2c gościu analizował to na oscyloskopie i tak mu wyszło.

Także te biblioteki kolegi shimano73 mile widziane :)
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 754
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 10, 2017 2:18 pm

Oto moje biblioteki
Attachments
Adafruit.rar
(320.17 KiB) Downloaded 124 times
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Dec 10, 2017 2:39 pm

pobrałem plik ale przy rozpakowywaniu wyskakuje błąd, nie znaleziono archiwów lub plik jest uszkodzony
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 10, 2017 2:55 pm

U mnie jest wszystko ok :)
Wyświetlacz ładnie wyświetla na początku miałem wartości 0
ale teraz jest wszystko ok :)
muszę poprawić tylko korektę w stosunku do wysokości :)
:D :D :D :D :D
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Dec 10, 2017 3:19 pm

pobrałem plik na drugim kompie i się rozpakował, wieczorem przetestuję
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Dec 10, 2017 3:35 pm

podmieniłem biblioteki i mam nadal ciemność :(
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 10, 2017 4:31 pm

a tak masz ustawione SDA - GPIO4, SCL - GPIO5 ?
a w supli pojawiło Ci się arduino?
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Dec 10, 2017 7:33 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 10, 2017 4:31 pm
a tak masz ustawione SDA - GPIO4, SCL - GPIO5 ?
a w supli pojawiło Ci się arduino?
tak mam ustawione
nie widzi mi w supli
coś jeszcze zmieniałeś dopisywałeś w kodzie poza wpisaniem nazwy sieci i hasła ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 10, 2017 7:39 pm

a generujesz kod?
wpisując go w tej linii:
// Replace the falowing GUID
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x20,0xB1,0x16,..................};
// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Dec 10, 2017 8:24 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 10, 2017 7:39 pm
a generujesz kod?
wpisując go w tej linii:
// Replace the falowing GUID
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x20,0xB1,0x16,..................};
// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
wygenerowałem wpisałem ale widzę że jeszcze poniżej jest mac adres
rozumiem że mac wpisujemy modułu esp8266, który AP czy STA i w jakiej formie bo w nawiasie jest z przecinkami 0x00 ?
Post Reply