Supla + BME280

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 10, 2017 8:51 pm

Rob pisze:
ndz gru 10, 2017 8:24 pm
wojtas567 pisze:
ndz gru 10, 2017 7:39 pm
a generujesz kod?
wpisując go w tej linii:
// Replace the falowing GUID
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x20,0xB1,0x16,..................};
// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
wygenerowałem wpisałem ale widzę że jeszcze poniżej jest mac adres
rozumiem że mac wpisujemy modułu esp8266, który AP czy STA i w jakiej formie bo w nawiasie jest z przecinkami 0x00 ?
Ja nie wpisywałem żadnego mac'a i działa.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

ndz gru 10, 2017 9:03 pm

wygenerowałem kod wgrałem bez mac-a, dalej ciemność , nie łączy się z supla, skończyły mi się pomysły ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 10, 2017 9:14 pm

mac adresu nie wypełniałem,
tu:
SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier
mac, // Ethernet MAC address
"svr1.supla.org", // SUPLA server address
0, // Location ID
""); // Location Password
dane wypełnione prawidłowo?
i opcja dodawania jest aktywna?
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

ndz gru 10, 2017 9:31 pm

Wojtek czy mógłbyś mi podesłać swój kod żebym mógł porównać ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz gru 10, 2017 10:51 pm

Już chyba wiem w czym jest problem
w najnowszych bibliotekach, po aktualizacji i ponownym wgraniu softu od razu wszystko stanęło w tym samym punkcie
zastąp wszystkie swoje biblioteki tymi co kolega shimano73 nam podesłał i musi wszystko działać.
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

pn gru 11, 2017 7:41 am

proszę nakierujcie mnie, bo już sam zgłupiałem

WiFiClient client;

// Setup Supla connection
const char* ssid = "tu wpisuję nazwę mojej sieci";
const char* password = "tu hasło do sieci";

// Replace the falowing GUID
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00};

// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid -- tu generuję kod i wklejam w nawiasu wyżej


SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier --- czy tu coś wpisać gdzie i jak
mac, // Ethernet MAC address --- czy tu coś wpisać gdzie i jak
"svr1.supla.org", // SUPLA server address --- tutaj zmieniam na swój serwer czyli svr4
0, // Location ID --- tutaj id supla-dev, w którym miejscu i z jakimi znakami wpisać ?
""); // Location Password --- tutaj hasło supla-dev, w którym miejscu i z jakimi znakami wpisać ?

może ktoś wstawi jakiegoś screna żeby naświetlić jak to ma wyglądać, z góry dziękuję ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 11, 2017 8:01 am

Rob pisze:
pn gru 11, 2017 7:41 am
proszę nakierujcie mnie, bo już sam zgłupiałem

WiFiClient client;

// Setup Supla connection
const char* ssid = "tu wpisuję nazwę mojej sieci";
const char* password = "tu hasło do sieci";

// Replace the falowing GUID
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x52,0xD5,0x3A,0x2E,0x86,0xD9,0xA5,0x5D,0xC5,0xE7,0x14,0xA6,0x43,0x42,0xF8,0x28};

// with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid -- tu generuję kod i wklejam w nawiasu wyżej


SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier --- czy tu coś wpisać gdzie i jak
mac, // Ethernet MAC address --- czy tu coś wpisać gdzie i jak
"svr4.supla.org", // SUPLA server address --- tutaj zmieniam na swój serwer czyli svr4
0, // Location ID --- tutaj id supla-dev, w którym miejscu i z jakimi znakami wpisać ?
""); // Location Password --- tutaj hasło supla-dev, w którym miejscu i z jakimi znakami wpisać ?

może ktoś wstawi jakiegoś screna żeby naświetlić jak to ma wyglądać, z góry dziękuję ?
ssid i pass do sieci wifi to chyba oczywiste :)

GUID - wygenerowany na stronie z linku
lokal ID i password poniżej
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (92.67 KiB) Przejrzano 1834 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

pn gru 11, 2017 8:09 am

Wojtek tak wszystko mam wpisane w kodzie który mi podesłałeś i w czasie weryfikacji wywala mi błąd

supla_esp_oled_bme_ds_v3.1:338: error: invalid conversion from 'const char*' to 'int' [-fpermissive]

"xxxx"); // Location Password
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 11, 2017 11:36 am

Jak już się wyświetla ciśnienie :)
to przydałoby się zrobić korektę w stosunku do wysokości na jakiej się znajdujemy
ale nie mogę tego znaleźć w adafruit w innych bibliotekach znalazłem taką opcję
i ewentualnie zamiast tej wysokości co to i tak źle pokazuje podać ciśnienie zredukowane do poziomu morza
Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

wt gru 12, 2017 7:27 am

cały czas mam problem z uruchomieniem supla_esp_oled_bme_v21, podmieniłem biblioteki dołączone przez shimano73, po zaprogramowaniu ciemność na wyświetlaczu w supla nie widzę modułu, jak wgram do tego samego modułu ESP_oled_2x_temp wszystko pięknie pracuje, wyświetlacz działa prawidłowo w supla widać moduł, co może być nie tak ?
ODPOWIEDZ