Supla + BME280

User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 01, 2018 11:08 am

Tam potrzebny był konkretny zestaw tych bibliotek od kolegi shimano73, cofnij się w wątku były udostępnione.
Pozdrawiam
Wojtek
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Nov 01, 2018 11:46 am

a co trzeba wyciąć w programie żeby było bez wyświetlacza ?
User avatar
QLQ
Posts: 767
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Nov 01, 2018 12:22 pm

Tam potrzebny był konkretny zestaw tych bibliotek od kolegi shimano73, cofnij się w wątku były udostępnione.
Tam jest tylko plik *.ino
EDIT:
Dobra znalazłem: download/file.php?id=1499
Ale to są biblioteki co można pobrać z Arduino "manage libraries". Myślałem że piszesz o własnych bibliotekach @shimano73

a co trzeba wyciąć w programie żeby było bez wyświetlacza ?
Bez wyświetlacza to chyba wystarczy go nie podłączyć. Mogę się mylić.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 767
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Nov 01, 2018 12:46 pm

To teraz tak: ,miałem Arduino 1.6.5 , i był błąd z tym SPI.h. Teraz ściągnąłem 1.8.0 i mam coś takiego:

Code: Select all

#error ("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 01, 2018 12:46 pm

Bez BME moduł nie wystartuje, bez wyświetlacza powinien zadziałać.
Co do tego co wyciąć to łatwiej będzie wziąć soft z obsługą DHT i DS i dopisać kilka linijek.
u góry należy dodać biblioteki:

Code: Select all

#include <Adafruit_Sensor.h>
#include <Adafruit_BME280.h>    //1.0.4
Adafruit_BME280 bme; // I2C
tu zamieniasz z DHT...... na bme.....

Code: Select all

// Odczyt z czujnika BME280 temperatury i wilgotności
void get_temperature_and_humidity (int channelNumber, double *temp, double *humidity){
  

    *temp = bme.readTemperature();
    *humidity = bme.readHumidity();

       if ( isnan(*temp) || isnan(*humidity) ) {
         *temp = -275;
         *humidity = -1;
    }
  }
w termometrach zamieniasz tą linijkę, 1450 to uwzględniona wysokość npm

Code: Select all

double get_temperature(int channelNumber, double last_val) {
                    t = (bme.readPressure() + 1450) / 1000.0F; // kPa
w void setup dodajesz te linijki pod
Serial.begin(115200);
delay(10);
a te dwie ostatnie powinieneś już mieć

Code: Select all

   Wire.begin(); //(1,3); // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4
 
  if (!bme.begin()) {
    Serial.println("Nie można znaleźć prawidłowego czujnika BME280, sprawdź okablowanie!");
    while (1);
    }
    
     SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); // ten obiekt wyświetla nam ciśnienie atm. w (kPa)
     SuplaDevice.addDHT22();                        // ten objekt wyświetla temp. i wilgotność z BME280 

i powinno Ci zadziałać
Pozdrawiam
Wojtek
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Nov 01, 2018 12:49 pm

Dzięki , zaprogramowałem ale nie mam jeszcze czujnika więc moduł w supli jest nie widoczny . Poczekam jak dojdzie to będę kombinował . Dzięki
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 01, 2018 12:51 pm

QLQ wrote:
Thu Nov 01, 2018 12:46 pm
To teraz tak: ,miałem Arduino 1.6.5 , i był błąd z tym SPI.h. Teraz ściągnąłem 1.8.0 i mam coś takiego:

Code: Select all

#error ("Height incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");
Po prostu zakomentuj tą linię
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 767
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Nov 01, 2018 1:37 pm

Kurcze z opisu w wątku widzę że kompiluje się to Wam bez większych problemów i działa. Jaką macie wer. Arduino?

U mnie jeszcze coś takiego:

Code: Select all

In file included from C:\Documents and Settings\RK\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266\abi.cpp:23:0:

c:\documents and settings\rk\ustawienia lokalne\dane aplikacji\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\cxxabi.h:50:32: fatal error: bits/cxxabi_tweaks.h: No such file or directory

 #include <bits/cxxabi_tweaks.h>
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 01, 2018 1:47 pm

1.8.5
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 01, 2018 1:55 pm

Sprawdziłem - z bibliotekami od @shimano73 z tego wątku (wyżej) i po zakomentowaniu linii jak wyżej - kompiluje się "od strzała"
Arduino IDE 1.8.5
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply