Dreambox

Post Reply
mariusz_70
Posts: 32
Joined: Thu Nov 10, 2016 5:51 pm

Mon Dec 04, 2017 10:42 am

Jako że należę do osób które częściej trzymają pilot od TV aniżeli smartfona w ręku, a użytkuje satelitarne tunery linuxowe postanowiłem wykorzystać je do obsługi mojej Supli. Po sparowaniu mojej maliny z serwerem https://supla.fracz.com/ i wykorzystaniu wbudowanej przeglądarki internetowej w dremboxach za pomocą pilota sterujemy oświetleniem w naszym domu. Testowane na DM 7080 i 820 na tych działa a staruszek DM 8000 nie daje rady.
Attachments
dreambox.jpg
dreambox.jpg (85.3 KiB) Viewed 2156 times
mariusz_70
Posts: 32
Joined: Thu Nov 10, 2016 5:51 pm

Sat Dec 16, 2017 8:16 pm

Paczkę Supla.rar wypakowć na kompie i przenieść plugin oraz skrypty po ftp zgodnie z podaną lokalizacją do tunera - atrybuty 755
Attachments
supla_screenshot.jpg
supla_screenshot.jpg (47.37 KiB) Viewed 2010 times
Supla.rar
(172.74 KiB) Downloaded 77 times
pluginy_screenshot.jpg
pluginy_screenshot.jpg (64.64 KiB) Viewed 2010 times
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 16, 2017 8:26 pm

Witam

Czy na Sagemcom Esi88 też pójdzie ? Neutrino lub Enigma 2 .
mariusz_70
Posts: 32
Joined: Thu Nov 10, 2016 5:51 pm

Sat Dec 16, 2017 8:35 pm

Dreambox to E2 spróbuj
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 16, 2017 8:52 pm

Niestety dreamboxa już nie mam .
rocko
Posts: 6
Joined: Tue Dec 19, 2017 1:07 pm

Sat Dec 23, 2017 10:05 pm

Jak załaduje plugin do tunera i utworze swoje skrypty wszystko działa jak trzeba, ale jak zacznę modyfikować plik "plugin.py"pod swoje potrzeby - zmiana nazw lokalizacji i modułów im przypisanym po zapisie i restarcie tunera mam info - " niektre pluginy są niedostępne-supla".
Tuner to dm820
mariusz_70
Posts: 32
Joined: Thu Nov 10, 2016 5:51 pm

Sun Dec 24, 2017 10:11 am

Domyślam się że do łączenia z tunerem używasz klienta FTP typu: WinSCP,TC itp. i w tych programach dokonujesz edycji,
najprawdopodobniej tu tkwi przyczyna.Użyj programu DCC-E2 (Dreambox Control Center E2) ten program nie generuje błędów.
Usuń zmodyfikowany plik z tunera i przenieś ponownie "plugin.py" z paczki i dokonaj modyfikacji w DCC.
Nie używaj polskich znaków.
rocko
Posts: 6
Joined: Tue Dec 19, 2017 1:07 pm

Sun Dec 24, 2017 12:54 pm

No tak używam WinSCP oraz zewnętrzny edytor Notepad++, jak znajdę chwile czasu spróbuje z DCC.Pozdrawiam.
Post Reply