Automatyczny reset routera na supla i sonoff ?

Post Reply
User avatar
dawidd
Posts: 364
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Dec 23, 2017 6:57 pm

Witam
Z racji tego, że z supla zetknąłem sie ze 2 tyg temu i sporo jeszcze nie wiem, a mam juz 2 bramy i oświetlenie nią sterowane, pojawił mi sie problem. Co jakiś czas router łapie zwieche. Robi to spory problem i szukam czegoś, co automatycznie by resetowało router ZTE MF283+ przez np odpięcie zasilania. Czy w "stajni" supli znalazł się już taki wynalazek? Jeśli nie to ewentualnie co można by zastosować do rozwiązania problemu?
User avatar
fracz
Posts: 1433
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Dec 23, 2017 7:09 pm

User avatar
dawidd
Posts: 364
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Dec 23, 2017 8:34 pm

Nie do końca o to chodziło. Ja chciałem żeby coś odcięło zasilanie routera po utracie neta, czyli router sie zawiesi, sonoff traci kontakt z serwerem i przekaźnik cyknie powiedzmy na 3 sekundy, później powiedzmy po 2 min jeśli nie nawiąże połączenia to znów cyknie.
Czy jest coś takiego? Ewentualnie w innych sprzętach niż sonoff supla?
User avatar
slawek
Posts: 2149
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 23, 2017 8:44 pm

A czemu nie możesz go resetować obligatoryjnie np. raz na dobę (suplą wg tego linka)?
Jeśli trzeba częściej, to na twoim miejscu zutylizowałbym taki router...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
fracz
Posts: 1433
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Dec 23, 2017 9:00 pm

Też jestem za utylizacją :lol:

Większość przeciętnych routerów ma w swoich ustawieniach możliwość ustawienia cyklicznego restartu.
User avatar
dawidd
Posts: 364
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sun Dec 24, 2017 6:11 am

hmm, w sumie myślałem żeby resetował sie wtedy kiedy potrzeba, a nie cyklicznie. To ze w nocy sie zresetuje nie daje gwarancji ze za dnia sie nie zawiesi, a znając życie będzie to wtedy gdy bede chciał otworzyć bramę albo inaczej skorzystać z supli
Nad wymiana rutera tez sie zastanawiam, ale taki układ o którym myślę mógłby byc z każdym routerem wpięty, tak profilaktycznie.

Znalazłem opis urządzenia które by odpowiadało moim wymagania:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3085940.html

Jak myślicie czy można by oprogramowanie z tego projektu wgrać w sonoff?
User avatar
shimano73
Posts: 677
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 24, 2017 10:00 am

Używając supladevice na Arduino esp wystarczy kontrolować czy moduł połączył się z wifi i serwerem. Po kilku nie udanych próbach przesterować przekaźnik na 10s restartując router
Patryk
Posts: 77
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Mar 15, 2019 1:20 am

dawidd wrote:
Sat Dec 23, 2017 6:57 pm
Witam
Z racji tego, że z supla zetknąłem sie ze 2 tyg temu i sporo jeszcze nie wiem, a mam juz 2 bramy i oświetlenie nią sterowane, pojawił mi sie problem. Co jakiś czas router łapie zwieche. Robi to spory problem i szukam czegoś, co automatycznie by resetowało router ZTE MF283+ przez np odpięcie zasilania. Czy w "stajni" supli znalazł się już taki wynalazek? Jeśli nie to ewentualnie co można by zastosować do rozwiązania problemu?
Miałem ten sam problem !!!

Zdarzało się, będąc poza domem ( złośliwość rzeczy martwych), że w wyniku zaniku " prądu " mój router nie połączył się z "internetem".
Będąc w domu wystarczyło tylko wyłączyć router i załączyć.
Ale jak byłem poza domem ..........

Problem rozwiązał w 100% kol elmaya.
Napisał na moją Prośbę program dla Wemos d1 mini .
Zasada działania jest taka.
Program co 30 sek. wysyła " ping-a" do www.google.com. Jeżeli nie dostanie odpowiedzi w ciągu 15 minut, zadziała przekaźnik ( wyłącza router na 5 sekund).
Czyli tak jak bym go sam wyłączył.
Od tego czasu, będąc poza domem, WRESZCIE przestałem się martwić co jest nie tak. ( Chyba, że nie ma " prądu" ).
Ale wtedy telefon do sąsiada - jest u was prąd ?
User avatar
dawidd
Posts: 364
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Fri Mar 15, 2019 6:44 am

Ja po prostu wymieniłem router i problem się rozwiązał.
Post Reply