sterowanie ogrzewaniem elektrycznym

Adamx25
Posts: 20
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:19 am

Wed Jan 03, 2018 5:42 pm

nie do dwóch paneli tylko łacznie 8 stref ( 11 grzejników w tym dwa panele)
miko1282
Posts: 371
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed Jan 03, 2018 5:48 pm

Ja chyba realizował bym to na malinie, lecz poczekajmy na resztę forumowiczów, co oni na to powiedzą
Adamx25
Posts: 20
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:19 am

Mon Jan 08, 2018 9:48 pm

Zrobiłem już chyba lekkie postępy.
Mam Raspberry 3, termometry ds18b20+ i moduł przekaźnikowy 8x hfd4.
Trochę poczytałem i skleciłem działające termometry na 1wire. Podłączyłem moduł, działa ale nie tak jak chcę i teraz mam parę pytań:
Ile mogę podłączyć termometrów i przekaźników? Potrzebuję po 8 czyli razem 16 .
Część z nich supla widzi jako otwieranie furtki, bramy garażu, część jako czujniki otwarcia furtki bramy i garażu a dwóch wcale nie widzi.
Wystarczy zmodyfikować supla.sfg ? ile kanałów może być bo wszędzie widzę 8?

trzy z nich widnieją w cfg jako type= RELAYHFD4 ale i tak są traktowane jako moduły otwierania bramy itp. Jak to zmienić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6669
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 09, 2018 9:43 am

Adamx25 wrote:
Mon Jan 08, 2018 9:48 pm
Zrobiłem już chyba lekkie postępy.
Mam Raspberry 3, termometry ds18b20+ i moduł przekaźnikowy 8x hfd4.
Trochę poczytałem i skleciłem działające termometry na 1wire. Podłączyłem moduł, działa ale nie tak jak chcę i teraz mam parę pytań:
Ile mogę podłączyć termometrów i przekaźników? Potrzebuję po 8 czyli razem 16 .
Część z nich supla widzi jako otwieranie furtki, bramy garażu, część jako czujniki otwarcia furtki bramy i garażu a dwóch wcale nie widzi.
Wystarczy zmodyfikować supla.sfg ? ile kanałów może być bo wszędzie widzę 8?

trzy z nich widnieją w cfg jako type= RELAYHFD4 ale i tak są traktowane jako moduły otwierania bramy itp. Jak to zmienić?
Modyfikujesz supla.cfg.
Spokojnie znajdziesz 16 portów na pbpi.
viewtopic.php?f=7&t=31&p=238&hilit=HFD4#p238
Adamx25
Posts: 20
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:19 am

Tue Jan 16, 2018 9:41 pm

Przed grzebaniem w pliku config efekt był taki, że termometry śmigały a kilka przekaźników działało w trybie furtki ( załączały na chwilę)
Po zmianie SUPLA w ogóle nie wykrywa urządzenia wejścia/ wyjscia ( adres dobry/ włączona rejestracja urządzeń) Co się dzieje?
Mój plik cfg aktualnie wygląda tak:

RELAYHFD4[GLOBAL]
device_name=RASBPBERRY PI B+ EXTENSION 01
device_guid_file=/etc/supla-dev/dev_guid
alt_cfg=/boot/location.txt
state_file=/boot/last_state.txt

[SERVER]
host=127.0.0.1
tcp_port=2015
ssl_port=2016
ssl_enabled=Y

# DHT 22 sensor connected to GPIO22 pin
# [CHANNEL_0]
# type=DHT22
# w1=22
#

# Available types: SENSORNO,RELAYHFD4,RELAYG5LA1A,2XRELAYG5LA1A,THERMOMETERDS18B20,DHT11,DHT22,AM2302
# Help: https://forum.supla.org

[CHANNEL_0]
type=RELAYHFD4
gpio1=27

[CHANNEL_1]
type=RELAYHFD4
gpio1=22

[CHANNEL_2]
type=RELAYHFD4
gpio1=17

[CHANNEL_3]
type=RELAYHFD4
gpio1=24

[CHANNEL_4]
type=RELAYHFD4
gpio1=23

[CHANNEL_5]
type=RELAYHFD4
gpio1=18


[CHANNEL_6]
type=THERMOMETERDS18B20
w1=28-000009647c75

[CHANNEL_7]
type=THERMOMETERDS18B20
w1=28-000009652b86

[CHANNEL_8]
type=THERMOMETERDS18B20
w1=28-00000964dd88
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 16, 2018 10:23 pm

Usuń urządzenie z clouda i dodaj na nowo..
Po takich zmianach wcześniej

Code: Select all

sudo reboot
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 16, 2018 10:27 pm

RELAYG5LA1A - z tym przekaźnikiem będziesz miał socket do wyboru
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Adamx25
Posts: 20
Joined: Tue Jul 19, 2016 7:19 am

Tue Jan 16, 2018 10:32 pm

Usunąłem urządzenie, włączyłem rejestrowanie i po reboot supla go nie rejestruje.Nie widzi Raspberry
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 16, 2018 10:39 pm

Może zmienił ci się IP maliny?
Sprawdź w routerze
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 16, 2018 10:48 pm

Tu masz błąd - masz:

Code: Select all

RELAYHFD4[GLOBAL]
Powinno być:

Code: Select all

 [GLOBAL]
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply