Sterowanie zamykaniem drzwi (elektrozaczep)

BartekN
Posty: 4
Rejestracja: czw sty 25, 2018 6:18 pm

czw sty 25, 2018 6:28 pm

Witam,

Czy ktoś mógłby mi poradzić w jaki sposób zamykać drzwi zewnętrzne i je otwierać poprzes Suplę.

Ja sobie to wymyśliłem tak, że drzwi nie maja klamki tylko elektrozaczep. Sa 2 rodzaje elektrozaczepów takie ktore otwiera przepływający prąd i takie ktore impuls otwiera i drugi impuls zamyka.

W jaki sposób można by było sterować otwieraniem i zamykaniem za pomoca supli?
Np. ustawiam że elektrozaczep zamyka się o 22 a o 8 rano otwiera się automatycznie, oprócz tego moge przstawiać elektrozaczep na otwarty i zamknięty.

Nie chodzi mi o to by właczać elektrozaczep na 5 sek dla otwarcia, tylko by otwierać i zamykać. Myślałem o czymś takim:
https://www.lockpol.pl/elektrozaczepy/1 ... ikiem.html
tylko jak to spiąć z suplą?


Czy ktoś mi pomoże w rozwiązaniu problemu
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sty 25, 2018 6:56 pm

Rozważałem takie działanie u siebie, również posiadam drzwi bez klamek :D , ale obawiam się iż w czasie jakiegoś przeciągu drzwi się same otworzą i będą "zapraszać".
Dlatego pozostałem przy załączaniu elektrozaczepu na te 5s .
Do swojego pomysłu możesz wykorzystać na np inCan'a , i sterować nim np harmonogramem a dodatkowo aplikacją
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
BartekN
Posty: 4
Rejestracja: czw sty 25, 2018 6:18 pm

czw sty 25, 2018 8:50 pm

Czesc,

Przeciąg otworzy zamknięte dzwi na rolce - patrzyłem one naprawde ciężko chodzą.

Mam tylko zgryz techniczny:
Zaczepy elektromagnetyczne wyposażone są w mechanizm (pamięć mechaniczną – bolec umieszczony w zapadce elektrozaczepu) zwalniający zapadkę do pozycji OTWARTE po podaniu krótkiego impulsu napięcia i utrzymujący ten stan do momentu jednorazowego otwarcia i ponownego zamknięcia drzwi. Stosowane są w sytuacji, kiedy zastosowane jest urządzenie sterujące elektrozaczepem impulsowo, lub wymagane jest oszczędne gospodarowanie energią. Do prawidłowej pracy pamięci mechanicznej w elektrozaczepie należy zwrócić szczególną uwagę aby po zamknięciu język zapadki zamka podklamkowego naciskał na bolec pamięci mechanicznej w elektrozaczepie.

czyli rozumiem że musze podać bardzo krótki czas impuls co włacza i wyłacza - nie moge tego zrobić na sonnofie?

Pozdrawiam
Bartek
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob sty 27, 2018 7:48 pm

Kolego jak już chcesz koniecznie zamykać i otwierać te drzwi np zwykłym sonoffem , to może zastosuj sobie np taką zworę https://www.montersi.pl/kontrola-dostep ... agnetyczne
Podłączasz zasilacz 12V przez sonoffa i po sprawie .
Dodatkowo nie ingerujesz w klamki i oryginalny zamek zamontowany w tych drzwiach
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 27, 2018 8:20 pm

Zwora to najlepszy pomysł, chociaż do domu nie najpiękniejszy... ale o wiele mniej awaryjny od elektrozaczepu.
Trzeba tylko wybrać taką min. 300kg
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob sty 27, 2018 8:36 pm

To, że piękne te zwory nie są to fakt , ale można założyć np taką http://www.dantom.com.pl/index.php?prod ... rod_id=127
jeżeli oczywiście futryna na to pozwoli.
Co do tych 300 kg to troszkę przesadziłeś kolego slawku :) przecież wyjeżdżając na dłużej i tak zamykasz drzwi na zamki a 180 kg nacisku jaki wytrzymuje np ta wpuszczana to naprawdę wystarczy.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1090
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sty 27, 2018 9:40 pm

To nie lepiej coś takiego. Jak nie ma prądu to jest klucz.

http://s.aliexpress.com/FBVZRNNN
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 27, 2018 9:44 pm

Not Found... :(
Jak nie ma prądu - jest akumulator... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
BartekN
Posty: 4
Rejestracja: czw sty 25, 2018 6:18 pm

śr lut 07, 2018 11:07 am

Dzięki ale zwora nie koniecznie

Mi zależy na elektrozaczepie na prad stały. Chodzi mi o to że chce zrobić dostęp czasowy np. od 8 do 12 dzwisą otwarte pozniej zamknięte.
I nie jejest to głowny zamek tylko zamek "klamkowy"

Wiec potrzebuje po prostu układu na 12 V stały. Nie znam się na elektronice, ale widziałem że są jakieś układy co podłaczam 230 i steruję 12V - Moja proźba który konkretnie kupić.

A może ktoś mi sprzeda już zaprogramowany, żebym się nie musiał zastanawiać. Tylko proszę pamiętać że prąd będzie mógł płynąc długo np od 8 do 20

Pozdrawiam
Bartek.
bicker
Posty: 350
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

śr lut 07, 2018 11:17 am

można zastosować przekaźnik monostabilny i w harmonogramie ustawić, kiedy impuls ma zmienić stan przekaźnika
ODPOWIEDZ