Sterowanie zamykaniem drzwi (elektrozaczep)

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7965
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 07, 2018 11:19 am

bicker pisze:
śr lut 07, 2018 11:17 am
można zastosować przekaźnik monostabilny i w harmonogramie ustawić, kiedy impuls ma zmienić stan przekaźnika
Nie będziesz wiedział jaki jest stan rzeczywisty.
To musi być "włącznik zasilania" on/off i ewentualnie możemy dodać ikonę klucza.
bicker
Posty: 358
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

śr lut 07, 2018 11:58 am

pzygmunt pisze:
śr lut 07, 2018 11:19 am
bicker pisze:
śr lut 07, 2018 11:17 am
można zastosować przekaźnik monostabilny i w harmonogramie ustawić, kiedy impuls ma zmienić stan przekaźnika
Nie będziesz wiedział jaki jest stan rzeczywisty.
To musi być "włącznik zasilania" on/off i ewentualnie możemy dodać ikonę klucza.
to fakt ... o tym nie pomyślałem

czyli można zwykłego sonoffa z ikoną klucza. i harmonogramem załączać/wyłączać przekaźnik
wtedy funkcjonalność zachowana i widzimy stan..
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

śr lut 07, 2018 4:37 pm

BartekN pisze:
śr lut 07, 2018 11:07 am
Dzięki ale zwora nie koniecznie

Mi zależy na elektrozaczepie na prad stały. Chodzi mi o to że chce zrobić dostęp czasowy np. od 8 do 12 dzwisą otwarte pozniej zamknięte.
I nie jejest to głowny zamek tylko zamek "klamkowy"

Wiec potrzebuje po prostu układu na 12 V stały. Nie znam się na elektronice, ale widziałem że są jakieś układy co podłaczam 230 i steruję 12V - Moja proźba który konkretnie kupić.

A może ktoś mi sprzeda już zaprogramowany, żebym się nie musiał zastanawiać. Tylko proszę pamiętać że prąd będzie mógł płynąc długo np od 8 do 20

Pozdrawiam
Bartek.
Jedno z drugim się trochę kłóci elektrozaczepy nie są z reguły przystosowane do pracy ze stale podanym napięciem , stąd mają mechaniczne wyłączniki , lub przyciski pamięci . Jednak taka pamięć działa tylko na jeden cykl otwarcia i potem taki rygiel się znów blokuje.
Przypuszczam , że jak podasz napięcie na taki rygiel na dłuższy czas to jego żywot szybko się zakończy.
Zworę , o której pisałem wcześniej możesz zasilić na dowolny okres czasu bez szkody dla niej.
Przemyśl to kolego zanim się narobisz :)
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr lut 07, 2018 5:00 pm

Potwierdzam słowa kolego @besix że elektrozaczepy nie lubią stałego podawania zasialnia, więc albo zrobisz przycisk zwalniający elektrozaczep i sonoffem będziesz przerywał obwód przycisku zwalniającego albo elektrozwora, taka mała statystyka, elektrozaczepy średnio raz na rok do 2 wymagają wymiany zwory od 5 lat po za dokrecenie i wyczyszczeniem z pyłu nie trzeba ruszać ;-)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1029
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lut 07, 2018 5:45 pm

Istnieją elektrozaczepy rewersyjne np firmy scout, trochę kosztuje ale jest nieporównywalnie lepszy od innych
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
niss1
Posty: 18
Rejestracja: sob gru 23, 2017 11:36 am

pt lut 16, 2018 9:41 pm

bicker pisze:
śr lut 07, 2018 11:58 am
pzygmunt pisze:
śr lut 07, 2018 11:19 am
bicker pisze:
śr lut 07, 2018 11:17 am
można zastosować przekaźnik monostabilny i w harmonogramie ustawić, kiedy impuls ma zmienić stan przekaźnika
Nie będziesz wiedział jaki jest stan rzeczywisty.
To musi być "włącznik zasilania" on/off i ewentualnie możemy dodać ikonę klucza.
to fakt ... o tym nie pomyślałem

czyli można zwykłego sonoffa z ikoną klucza. i harmonogramem załączać/wyłączać przekaźnik
wtedy funkcjonalność zachowana i widzimy stan..
Witam,

Też byłbym zainteresowany takim softem :D
niss1
Posty: 18
Rejestracja: sob gru 23, 2017 11:36 am

wt lut 20, 2018 11:17 pm

Witam,
Czy jest możliwość przerobiania softu w "sonoff sensor" tak aby w SuplaCloud podpiąć czujnik otwarcia drzwi pod kanał włącznika zasilania ? (widzi tylko sonoffy gate ).

Chciałbym podpiąć pod suplę taki rygiel :
https://pl.aliexpress.com/item/Electric ... 0.0.xZDI9y

pozdrawam
Tomek
niss1
Posty: 18
Rejestracja: sob gru 23, 2017 11:36 am

ndz lut 25, 2018 2:55 pm

Wtam,
A można prosić aby w sonoff gate ( pod ustawiemien brama garazowa ) dało się zmienić ikonke na drzwi lub jakiś klucz ?
czy to jest w ogóle możliwe ?
da ktoś rade :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lut 25, 2018 3:35 pm

niss1 pisze:
ndz lut 25, 2018 2:55 pm
Wtam,
A można prosić aby w sonoff gate ( pod ustawiemien brama garazowa ) dało się zmienić ikonke na drzwi lub jakiś klucz ?
czy to jest w ogóle możliwe ?
da ktoś rade :)
Pozdrawiam
Wybierz więc Otwieranie drzwi zamiast bramy garażowej...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
niss1
Posty: 18
Rejestracja: sob gru 23, 2017 11:36 am

ndz lut 25, 2018 8:46 pm

No tak, ale w opcji drzwi w harmonogramach nie ma otwórz zamknij ( nie odczytuje stanu z czujnika )
ODPOWIEDZ