Router vs supla

Dunay
Posts: 70
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Sun Feb 25, 2018 9:03 am

Panowie,

pytanie odnośnie routerków jakie macie u siebie i na jakich śmiga u Was supla. Mam TP-Linka TD-W8960N. U mnie zdarza się, że dość często wysypuje się z sieci sprzęt z suplą. Mam dwie sieci, jedna "publiczna", w której na stale nie ma za wiele urządzeń, druga domowa, tu już jest około 10 do 20 urządzeń wpiętych regularnie. Po chwili oczywiście zapina się ponownie do sieci, ale jakiś taki niesmak pozostaje. Przymierzam się do wymiany routera na coś konkretniejszego. Ale zanim to nastąpi, czy podpięcie do tej sieci "publicznej" może zmniejszyć "częstotliwość" wysypywania się z sieci?
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sun Feb 25, 2018 11:33 am

Mikrotik :)
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Feb 25, 2018 12:11 pm

U mnie od kilku tygodni za router robi OrangePi Lite https://kamami.pl/orange-pi/562189-oran ... er-h3.html
Muszę przyznać, że jako jedyny daje rade. Nie wiem jak jest z zasięgiem, ale na powierzchni 65m2 w mieszkaniu mam wszędzie pełny zasięg. Logowanie do sieci bez problemu. Jedynie transfer ograniczony jest do ok 6Mb/s
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Misiek735
Posts: 3
Joined: Sat Feb 03, 2018 11:38 am

Sun Feb 25, 2018 2:34 pm

U mnie działa xiaomi router 3 (ten z 100mb lan), I jest umieszczony w centralnym punkcie domu na półpiętrze (piwnica, parter, półpiętro, piętro, sypialnia ze strychem), około 250 m2. Zasięg pokrywa cały dom bez problemów, chyba że mówimy o najbardziej odsuniętym punkcie od routera, wtedy zasięg na 2,4 ghz jest ~2 kreski, aczkolwiek nadal stabilny.

Jeden sonoff jest właśnie w takim punkcie odsunięty od routera, i nie rozłącza się. Dzieli go jedno piętro i jakieś 3 ściany (sonoff ukryty jest w szafie z kurtkami).
Drugi sonoff jest w piwnicy, tak na prawdę dzieli go jedna ściana (podłoga), podłączony do pieca. Zasięg jakieś 90 procent.


Jeśli sonofy się rozłączają, spróbuj ustawić statyczne ip dla sonoffa (np. Pierwszy sonoff to dla przykładu 192.168.1.110, drugi to 192.168.1.120 itp), może pomoże :)
Jak nie, proponuję rozważyć kwestie instalacji Gargoyle. U mnie główny router do którego dochodzi internet działa na gargoyle, i następnie 10cio metrowy kabel jest przebity przez ściany do wcześniej wspomnianego centralnego punktu w domu gdzie wszystkie urządzenia kontroluje xiaomi.
User avatar
lesny8
Posts: 870
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Feb 25, 2018 11:10 pm

maffiu wrote:
Sun Feb 25, 2018 11:33 am
Mikrotik :)
U mnie ten system jest od ponad 10 lat. Nigdy żadnych problemów. Sprzęt trochę zabytkowy już mam, ale OS man zawsze up to date.
Mikrotik z Suplą dopiero 3mc gada, ale jemu to tam w ogóle różnicy nie robi z kim gada, bo ze wszystkimi się dogaduje wyśmienicie :)
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Feb 26, 2018 3:26 pm

lesny8 wrote:
Sun Feb 25, 2018 11:10 pm
maffiu wrote:
Sun Feb 25, 2018 11:33 am
Mikrotik :)
U mnie ten system jest od ponad 10 lat. Nigdy żadnych problemów. Sprzęt trochę zabytkowy już mam, ale OS man zawsze up to date.
Mikrotik z Suplą dopiero 3mc gada, ale jemu to tam w ogóle różnicy nie robi z kim gada, bo ze wszystkimi się dogaduje wyśmienicie :)
Otóż to 10,20,30 urządzeń co to za różnica
andras
Posts: 250
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Mon Feb 26, 2018 7:14 pm

Mikrotik , ale można wiedzieć dokładniej jaki router , czy ma wbudowany modem ? itd ...
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Feb 27, 2018 9:44 pm

andras wrote:
Mon Feb 26, 2018 7:14 pm
Mikrotik , ale można wiedzieć dokładniej jaki router , czy ma wbudowany modem ? itd ...
Co rozumiesz przez modem? Chodzi ci o podłączenie przez linie telefoniczna ? Itd? Na MT można wszystko wykonać ... prawie :p
andras
Posts: 250
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Feb 27, 2018 9:52 pm

Chodziło mi o modem adsl (neostrada).
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Feb 27, 2018 10:01 pm

andras wrote:
Tue Feb 27, 2018 9:52 pm
Chodziło mi o modem adsl (neostrada).
Podłączenie adsl można zrealizować na dwa sposoby ale tak czy tak musisz mieć urządzenie przed Mt

Można modem adsl ustawić o ile sie da w tryb bridge i połączenie realizować za pomocą mt albo modem sie łączy a mt robi cała reszte

Jeśli chodzi o model to praktycznie każdy ma taka sama funkcjonalność osobiście używam rb2011ls-in a do ap rb941
Post Reply