Esp12 moduł bramy + gniazdko

przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Thu Oct 27, 2016 12:32 pm

Witam, mam pytanie czy istnieje możliwość skonfigurowania softu w taki sposób aby na jednym urządzeniu obsługiwać sterowanie brama, gniazdkiem + czujnik temperatury ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6870
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 27, 2016 12:37 pm

Tak.
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Thu Oct 27, 2016 12:42 pm

Ok dzięki:) rozumiem, że muszę zmodyfikować kod źródłowy? Gotowego softu nie znalazłem nigdzie.
Jakaś podpowiedź co muszę zmienić w źródłach?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6870
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 27, 2016 12:47 pm

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... dule.c#L53

zmiana na
srd->channel_count = 6;

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... dule.c#L97
dodajesz:

srd->channels[0].Number = 0;
srd->channels[0].Type = SUPLA_CHANNELTYPE_RELAY;
srd->channels[0].FuncList = SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH \
| SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH;
srd->channels[0].Default = 0;
srd->channels[0].value[0] = supla_esp_gpio_relay_on(B_RELAY3_PORT);

https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... dule.c#L48
dodajesz:

supla_relay_cfg[2].gpio_id = B_RELAY3_PORT;
supla_relay_cfg[2].flags = RELAY_FLAG_RESET;
supla_relay_cfg[2].channel = 2;
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Oct 27, 2016 2:39 pm

Masz gotowca w temacie DIY... Espabla - tutaj: viewtopic.php?f=24&t=243&start=130#p3392
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Oct 31, 2016 9:04 am

Sławek dzieki, faktycznie to przeoczyłem. Twój soft po wgraniu działa prawidłowo. Natomiast próbowałem skompilować coś samemu i mam problem.
Po ściągnięciu wersji 1.8 podmieniłem w katalogu.
Image
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 31, 2016 9:10 am

przemoph wrote:Sławek dzieki, faktycznie to przeoczyłem. Twój soft po wgraniu działa prawidłowo. Natomiast próbowałem skompilować coś samemu i mam problem.
Po ściągnięciu wersji 1.8 podmieniłem w katalogu.
Zmień sobie prawa dostępu do pliku build.sh
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Nov 28, 2016 9:25 am

cześć, ja w dalszym ciągu walczę z kompilacją. Wersja 1.6 działała prawidłowo a tutaj mam problem i już brak pomysłów.
Podmieniłem cały folder Supla-core-master wrersją 1.8, zmieniłem ściezki w Build.sh, ustawiłem prawa dostępu, wybrałem płytkę do kompilacji i nadal stoję w miejscu...
Image
przemoph
Posts: 20
Joined: Thu Oct 27, 2016 12:29 pm

Mon Nov 28, 2016 9:39 am

no własnie te pliki również znajdują się w folderze...
może jednak cos pokręciłem w pliku build?
Image
Post Reply