Supla + sterownik bramy 230V

NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

czw cze 07, 2018 5:23 am

Witajcie, mam pytanie do znawców supli. Posiadam bramę wjazdową przesuwną w której zastosowany jest sterownik firmy Elmes.
http://www.elmes.pl/pl/produkty/sterown ... amy-230vac - instrukcja sterownika w załaczniku. Chciałem do tego dorzucić suplę i zastanawiam się jak to fachowo zrobić. O ile jest wyprowadzenie na włącznik ścienny to pomyślałem czy pod to nie podłączyć właśnie ROW-01, choć z drugiej strony może podłączyć ROW-02 aby wykorzystać funkcję STOP. Nie chce kupować sterownika supli (ROW-01 lub ROW-02) na próbę aby sprawdzić jak to zadziała bo sklep mi tego z powrotem nie przyjmie. Możecie spojrzeć swoim fachowym okiem na schemat ELMES-a i doradzić co mogę użyć? chyba ze jakiś mały projekt na ESP8266, tylko że tam układ zasilany jest 24V
Załączniki
stp_polska_br17.pdf
instrukcja
(360.37 KiB) Pobrany 105 razy
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw cze 07, 2018 5:52 am

Zamów sobie moduł https://elty.pl/pl/p/Modul-z-esp8266-ES ... ciem-/2140 i do samego otwierania/zamykania możesz wgrać soft InCan od Espablo, a jak chcesz mieć wizualizacje w apce na telefonie czy brama jest otwarta, czy zamknięta to musisz dodać kontaktron i soft od Zybiego - pisz do niego na priv
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 641
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw cze 07, 2018 6:30 am

NetAs pisze:
czw cze 07, 2018 5:23 am
Witajcie, mam pytanie do znawców supli. Posiadam bramę wjazdową przesuwną w której zastosowany jest sterownik firmy Elmes.
http://www.elmes.pl/pl/produkty/sterown ... amy-230vac - instrukcja sterownika w załaczniku. Chciałem do tego dorzucić suplę i zastanawiam się jak to fachowo zrobić. O ile jest wyprowadzenie na włącznik ścienny to pomyślałem czy pod to nie podłączyć właśnie ROW-01, choć z drugiej strony może podłączyć ROW-02 aby wykorzystać funkcję STOP. Nie chce kupować sterownika supli (ROW-01 lub ROW-02) na próbę aby sprawdzić jak to zadziała bo sklep mi tego z powrotem nie przyjmie. Możecie spojrzeć swoim fachowym okiem na schemat ELMES-a i doradzić co mogę użyć? chyba ze jakiś mały projekt na ESP8266, tylko że tam układ zasilany jest 24V
Nawet nie myśl o stosowaniu ROW-01 lub ROW-02 do sterowania bramą, po pierwsze nie jest do tego przeznaczony, a po drugie (najważniejsze) na jego wyjściach znajduje się napięcie 230V.
Potrzebujesz tak jak napisał Ci @cino111 moduł z wyjściem przekaźnikowym bezpotencjałowym (wyjście, na którym nie ma żadnego napięcia, masy), który zewrze Ci na określony czas wejście WR i COM w Twoim sterowniku (tak podejrzewam patrząc w instrukcję, choć określenie wyłącznik ścienny bramy jest dla mnie jakieś mylące). Do tego musisz wykorzystać soft typu gate, np. jeden z tych w/w.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1175
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw cze 07, 2018 6:50 am

Lucas pisze:
czw cze 07, 2018 6:30 am
NetAs pisze:
czw cze 07, 2018 5:23 am
Witajcie, mam pytanie do znawców supli. Posiadam bramę wjazdową przesuwną w której zastosowany jest sterownik firmy Elmes.
http://www.elmes.pl/pl/produkty/sterown ... amy-230vac - instrukcja sterownika w załaczniku. Chciałem do tego dorzucić suplę i zastanawiam się jak to fachowo zrobić. O ile jest wyprowadzenie na włącznik ścienny to pomyślałem czy pod to nie podłączyć właśnie ROW-01, choć z drugiej strony może podłączyć ROW-02 aby wykorzystać funkcję STOP. Nie chce kupować sterownika supli (ROW-01 lub ROW-02) na próbę aby sprawdzić jak to zadziała bo sklep mi tego z powrotem nie przyjmie. Możecie spojrzeć swoim fachowym okiem na schemat ELMES-a i doradzić co mogę użyć? chyba ze jakiś mały projekt na ESP8266, tylko że tam układ zasilany jest 24V
Nawet nie myśl o stosowaniu ROW-01 lub ROW-02 do sterowania bramą, po pierwsze nie jest do tego przeznaczony, a po drugie (najważniejsze) na jego wyjściach znajduje się napięcie 230V.
Potrzebujesz tak jak napisał Ci @cino111 moduł z wyjściem przekaźnikowym bezpotencjałowym (wyjście, na którym nie ma żadnego napięcia, masy), który zewrze Ci na określony czas wejście WR i COM w Twoim sterowniku (tak podejrzewam patrząc w instrukcję, choć określenie wyłącznik ścienny bramy jest dla mnie jakieś mylące). Do tego musisz wykorzystać soft typu gate, np. jeden z tych w/w.
Chciałbym tylko sprostować, że wyjścia ROW-01 i ROW-02 są bezpotencjałowe. Reszta zgadza się :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 641
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw cze 07, 2018 7:14 am

michael pisze:
czw cze 07, 2018 6:50 am
Chciałbym tylko sprostować, że wyjścia ROW-01 i ROW-02 są bezpotencjałowe. Reszta zgadza się :)
Przepraszam za wprowadzenie kolegi w błąd, faktycznie tak jest - są bezpotencjałowe jak pisze @michael. Jakoś miałem Sonoffa z tyłu głowy jak to pisałem.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

czw cze 07, 2018 1:39 pm

dziękuję za odpowiedzi. A który soft właśnie podobnie jak w roletach pokazuje procent otwarcia/zamknięcia bramy? czy to działa tylko na zasadzie otwarte/zamknięte?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9596
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 07, 2018 1:44 pm

NetAs pisze:
czw cze 07, 2018 1:39 pm
dziękuję za odpowiedzi. A który soft właśnie podobnie jak w roletach pokazuje procent otwarcia/zamknięcia bramy? czy to działa tylko na zasadzie otwarte/zamknięte?
Nie ma takiego. Tylko zamknięte/otwarte/50% otwarcia
Gucio2607.
Posty: 499
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

czw cze 07, 2018 4:17 pm

Jest może soft do sonoff 50% otwarte?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9596
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 08, 2018 6:57 am

Gucio2607. pisze:
czw cze 07, 2018 4:17 pm
Jest może soft do sonoff 50% otwarte?
Aby zrealizować 50% trzeba w cloudzie określić dwa czujniki otwarcia do jednej bramy.
Nie musi to być dedykowany sonoff z 2-ma czujnikami.
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

śr cze 13, 2018 6:26 pm

Witajcie, zgodnie z założeniami kupiłem moduł o którym wspomniał cino111. Patrzyłem że na githubie są inCan oraz inCan-Easy. Czym one się różnią? Czy do otwierania/zamykania bramy obojętnie który soft wgram? Jaki programator użyć, bo wyczytałem że są 3 różne rodzaje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”