Supla + sterownik bramy 230V

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 15, 2018 5:58 pm

Nie ma być widoczna w sieci, tylko ma nadawać sieć. Jak chciałeś ja widzieć w sieci, jak nie podawaleś ssid i hasła? Przeczytaj jeszcze raz cały temat pomału. Jak dalej nie działa to wyczyść pamięć. W sumie od tego zacznij.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 15, 2018 6:01 pm

NetAs pisze:
pt cze 15, 2018 5:56 pm
Masę i 5V dajesz tez z programatora.
Ale jak mam z programatora to podać? Z programatora wychodzą dodatkowo przewody:
VCCIO, RTS, CTS ale to chyba nie to?
VCCIO to 5V jeżeli dobrze zalozyleś zworke. 3,3V tu chyba będzie za mało. Swoją drogą jak widać MAC a na scr widać to jest ok. Musisz wyczyścić pamięć i wgrać od nowa. Będzie działać.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt cze 15, 2018 6:05 pm

Masz źle ustawiony flaszer...
- dla tego modułu ma być chyba DIO nie DOUT - niech mnie @Espablo poprawi, jeśli się mylę
- flash size ma być 32Mbit
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1728
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 6:19 pm

slawek pisze:
pt cze 15, 2018 6:05 pm
- flash size ma być 32Mbit
Tak, tu masz błąd. Poczytaj opis na github
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 6:20 pm

dziękuje za wskazówki, teraz działa.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 15, 2018 6:30 pm

NetAs pisze:
pt cze 15, 2018 6:20 pm
dziękuje za wskazówki, teraz działa.
Sorry. Pisze z telefonu i nie pamiętałem dobrze parametrów. Myślałem, że readme przeczytałeś. ;)
willyfog
Posty: 3
Rejestracja: pn cze 15, 2020 2:02 pm

śr cze 17, 2020 5:57 pm

To ja się dołączę gdyż mam pytanie odnośnie "fałszywych" sygnałów które ESP8266 wyrzuca z siebie przy logowaniu przy zaniku prądu.

Wgrałem Incan'a do ESP8266, ustawiłem w tryb Socket, z domyślnym ustawieniem Relay LOW, podłączyłem bezpośrednio do układu 2 przekaźnikowego (http://wiki.sunfounder.cc/index.php?tit ... lay_Module) do GPO0 i GPO2 i całość podłączyłem do sterownika bram Elmes Ch4h do D1 i D2 (http://www.elmes.pl/sites/default/files ... opaxup.pdf). Wszystko śmiga tylko 3 pytania:
1) po zaniku zasilania przy ponownym logowaniu wysyłany jest sygnal 2 razy na każdy przekaźnik co powoduje że bramy otwierają się. Ponieważ nie jestem elektronikiem pytanie jest co zrobić aby zablokować te sygnały?
2) Jakie zasilanie polecacie (pobieram z płytki elmes 13v i moge zrzucic je układem LM2596 na 5v dla przekaźników ale później dla ESP8266 muszę kombinować. Czy jest jakaś przetwornica która miałaby w sobie wyjścia 5v i 3,3v?
3) Gdzieś słyszałem ze ESP8266 przy restarcie lubi sie zawiesić jeżeli nie ma opornika wrzuconego na któreś z wyjść. Możecie napisać dokładnie o co chodzi i co mam zrobić?

z góry dzięki
willyfog
Posty: 3
Rejestracja: pn cze 15, 2020 2:02 pm

śr cze 17, 2020 7:43 pm

chyba sam znalazłem odpowiedz na pkt 1) większość GPO jest HIGH na starcie poza GPO0 (https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/) wiec tak naprawdę ze względów bezpieczeństwa lepiej użyć tylko GPO0 lub jak ktoś chce więcej kanałów to musi zastosować układ z większą ilością GPIO

co do reszty to czekam na pomoc
mb4100
Posty: 6
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 12:59 pm

pt lis 13, 2020 6:24 pm

Hej...
Ad 1
Mam pytanie odnosnie sonoff i tego ze przekaźnik zwiera nie tylko podczas zaniku i powrotu napięcia 220v ale także jak znika zasieg WiFi... także przekaźniki zwierają i otwierają/ zamykają bramę... lub mruga światło... jak sinoff steruje podłączonym światłem...

Czy ktoś zna obejście zeby coś (nie musi być sonoff ale coś co ma ten program) podłączone do Supla w tych przypadkach nie "mrugało" powodując niekontrolowane otwarcie np: bramy ??
Shafter
Posty: 20
Rejestracja: sob wrz 19, 2020 10:50 am

ndz lis 15, 2020 3:13 am

Ja mam SBW-02 i działa od paru miesięcy jak skała. Nie zdarzyło mi się "fałszywe" zadziałanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”