Supla + sterownik bramy 230V

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr cze 13, 2018 7:12 pm

NetAs pisze:
śr cze 13, 2018 6:26 pm
Witajcie, zgodnie z założeniami kupiłem moduł o którym wspomniał cino111. Patrzyłem że na githubie są inCan oraz inCan-Easy. Czym one się różnią? Czy do otwierania/zamykania bramy obojętnie który soft wgram? Jaki programator użyć, bo wyczytałem że są 3 różne rodzaje?
Wgraj inCan-Easy a programator najlepjej CP2102. Wgrywać programem Flash download tools
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

śr cze 13, 2018 7:16 pm

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr cze 13, 2018 7:27 pm

NetAs pisze:
śr cze 13, 2018 7:16 pm
Ten będzie dobry ? https://botland.com.pl/konwertery-usb-u ... gYQAvD_BwE
Tak. Zworkę przy wgrywaniu przy tym module ustaw na 5V. Po wgraniu softu ustaw na stronie konfiguracyjnej modułu (po połączeniu się z WIFI modułu i wpisaniu w przeglądarkę 192.168.4.1) ;
Relay1 - GPIO4
Button1 - GPIO5
Config - GPIO0
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

śr cze 13, 2018 7:45 pm

dzięki cino111, zamawiam programator i biorę się do pracy.
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 5:07 pm

wgrałem inCan-easy ale coś nie widzę sieci Wifi. Jak ten układ zresetować?
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 15, 2018 5:36 pm

NetAs pisze:
pt cze 15, 2018 5:07 pm
wgrałem inCan-easy ale coś nie widzę sieci Wifi. Jak ten układ zresetować?
Powinna dioda miga w trybie 2/s. Jak nie to zakładasz zworke na 5s i wtedy powinna migac. Jak miga to jest sieć WiFi supla........
Zasilanie podlaczyles? Od 5V DC do jak dobrze pamiętam do 28V DC. Jak dalej nic się nie dzieje, to wyczyść najpierw pamięć plikiem 1Mb. Jest to opisane chyba w FAQ i jeszcze raz wgraj.
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 5:43 pm

podłączyłem programator CP2102 -> 3 przewodami, zgodnie RX-TX, TX-RX oraz GND. Założyłem zworkę na programatorze na 3.3V oraz zworkę na płytce z przekaźnikiem która służy to programowania Boot-mode. Podłączyłem zasilanie do płytki z przekaźnikiem zasilaczem 12V. Dobrze?
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt cze 15, 2018 5:47 pm

Źle.
Masę i 5V dajesz tez z programatora. Zasilania 12V narazić nie podłączaj. Dopiero po odłączeniu programatora.
Zworke zakładasz tylko na moment podłączenia USB do komputera. Po wykryciu programatora na com zworke zdejmujesz i puszczasz Flash
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 5:51 pm

odpalam esp flash download i ustawiam tak jak na rysunku to widać, klikam start i widze ze status wgrywania idzie, a na programatorze i esp migają diody. Po wgraniu rozłączam wszystko, ściągam zworkę od programowania i podłączam ponownie zasilanie esp 12V. dioda niebieska zapala się na jakieś 5 sekund po czym gaśnie i koniec, nic więcej się nie dzieje, oraz nie widać jej w sieci wifi.
Obrazek
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt cze 15, 2018 5:56 pm

Masę i 5V dajesz tez z programatora.
Ale jak mam z programatora to podać? Z programatora wychodzą dodatkowo przewody:
VCCIO, RTS, CTS ale to chyba nie to?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”