sonoff Basic do napędu bramy

adam3773
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 07, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Ruda Śląska

śr cze 20, 2018 9:41 pm

Tak to mam podłączone czujnik temperatury bez opornika
Tak to mam podłączone czujnik temperatury bez opornika
IMG_20180620_232946.jpg (1.94 MiB) Przejrzano 1416 razy
Gwoli ścisłość 1= +3,3V
Co do softu to napiszę rano.
SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi tak mam opisany czujnik na supla org. A co wgrałem sprawdzę rano.
Gucio2607.
Posty: 457
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

czw cze 21, 2018 5:14 am

Zewrzyj piny 4 i 5 i sprawdź czy się zmieni
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

czw cze 21, 2018 5:36 am

Brakuje rezystora 4,7 pomiędzy [2] GPIO3 a [1] 3,3V
Brakuje rezystora 4,7 pomiędzy [2] GPIO3 a [1] 3,3V
Gucio2607. pisze:
czw cze 21, 2018 5:14 am
Zewrzyj piny 4 i 5 i sprawdź czy się zmieni
A co to zmienia dla czujnika? :roll:
adam3773
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 07, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Ruda Śląska

czw cze 21, 2018 5:41 am

soft to : sonoff_gate_ds18b20_NC_v2.0_p5.rar

o braku opornika w obwodzie czujnika temperatury wiem, czujnik działa mam kabla z 2m to robi za rezystor. A może się mylę i musi być ?
adam3773
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 07, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Ruda Śląska

czw cze 21, 2018 5:44 am

kontaktron działa przemierzony, zwieranie pinów nic nie da, zwieram je przez kontaktron.
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

czw cze 21, 2018 5:47 am

adam3773 pisze:
czw cze 21, 2018 5:44 am
kontaktron działa przemierzony, zwieranie pinów nic nie da, zwieram je przez kontaktron.
Sprawa organizacyjna nie pisz postu pod postem jak zapomniałeś czegoś dopisać tylko edytuj poprzedni wpis.
Zaleca się dać, ja daję zawsze :-)
adam3773
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 07, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Ruda Śląska

czw cze 21, 2018 5:51 am

Ok poprawię się . A ten brak rezystora nie powinien mieć wpływu na działanie kontaktronu. ( jak znajdę to dołożę - ten opornik)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw cze 21, 2018 6:24 am

Czujnik będzie działał w układzie pasożytniczym, najlepiej wtedy podłączyć mu VCC do masy, a kontaktron musi mieć rezystor.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw cze 21, 2018 6:27 am

Rezystor pull-up pomiędzy 1 i 5 jest dobrze wpięty.
Rezystor pomiędzy 1 i 2 też powinien być ale jak czujnik temp. działa to nie ma wielkiego parcia żeby go dokładać.

Gdzie sprawdzasz stan tego kontaktrona? Jeśli robisz to na supla-cloud to zmiana może się pokazywać z opóźnieniem. Proponuję sprawdzać stan otwarcia na telefonie bo reakcja jest prawie natychmiastowa.W supla-cloud czujnik otwarcia musisz włączyć i przypisać go do jakiego rodzaju wskazań ma reagować.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
adam3773
Posty: 65
Rejestracja: pn maja 07, 2018 10:12 pm
Lokalizacja: Ruda Śląska

czw cze 21, 2018 6:36 am

W supla cloud czujnik włączony (czujnik otwarcia) sprawdzałem na telefonie w supla cloud niestety brak zmian .
ODPOWIEDZ