sonoff Basic do napędu bramy

adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Wed Jun 20, 2018 9:41 pm

IMG_20180620_232946.jpg
Tak to mam podłączone czujnik temperatury bez opornika
IMG_20180620_232946.jpg (1.94 MiB) Viewed 1177 times
Gwoli ścisłość 1= +3,3V
Co do softu to napiszę rano.
SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi tak mam opisany czujnik na supla org. A co wgrałem sprawdzę rano.
Gucio2607.
Posts: 433
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu Jun 21, 2018 5:14 am

Zewrzyj piny 4 i 5 i sprawdź czy się zmieni
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Jun 21, 2018 5:36 am

Brakuje rezystora 4,7 pomiędzy [2] GPIO3 a [1] 3,3V
Brakuje rezystora 4,7 pomiędzy [2] GPIO3 a [1] 3,3V
Gucio2607. wrote:
Thu Jun 21, 2018 5:14 am
Zewrzyj piny 4 i 5 i sprawdź czy się zmieni
A co to zmienia dla czujnika? :roll:
adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Thu Jun 21, 2018 5:41 am

soft to : sonoff_gate_ds18b20_NC_v2.0_p5.rar

o braku opornika w obwodzie czujnika temperatury wiem, czujnik działa mam kabla z 2m to robi za rezystor. A może się mylę i musi być ?
adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Thu Jun 21, 2018 5:44 am

kontaktron działa przemierzony, zwieranie pinów nic nie da, zwieram je przez kontaktron.
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Jun 21, 2018 5:47 am

adam3773 wrote:
Thu Jun 21, 2018 5:44 am
kontaktron działa przemierzony, zwieranie pinów nic nie da, zwieram je przez kontaktron.
Sprawa organizacyjna nie pisz postu pod postem jak zapomniałeś czegoś dopisać tylko edytuj poprzedni wpis.
Zaleca się dać, ja daję zawsze :-)
adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Thu Jun 21, 2018 5:51 am

Ok poprawię się . A ten brak rezystora nie powinien mieć wpływu na działanie kontaktronu. ( jak znajdę to dołożę - ten opornik)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jun 21, 2018 6:24 am

Czujnik będzie działał w układzie pasożytniczym, najlepiej wtedy podłączyć mu VCC do masy, a kontaktron musi mieć rezystor.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Jun 21, 2018 6:27 am

Rezystor pull-up pomiędzy 1 i 5 jest dobrze wpięty.
Rezystor pomiędzy 1 i 2 też powinien być ale jak czujnik temp. działa to nie ma wielkiego parcia żeby go dokładać.

Gdzie sprawdzasz stan tego kontaktrona? Jeśli robisz to na supla-cloud to zmiana może się pokazywać z opóźnieniem. Proponuję sprawdzać stan otwarcia na telefonie bo reakcja jest prawie natychmiastowa.W supla-cloud czujnik otwarcia musisz włączyć i przypisać go do jakiego rodzaju wskazań ma reagować.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Thu Jun 21, 2018 6:36 am

W supla cloud czujnik włączony (czujnik otwarcia) sprawdzałem na telefonie w supla cloud niestety brak zmian .
Post Reply