sonoff Basic do napędu bramy

maly_13
Posty: 58
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

ndz kwie 07, 2019 12:21 pm

kontaktron NO podpięty pod 3V3 i RX założony tak że zamyka kontaktron przy otwartej bramie (nie miałem jak zrobić inaczej bo brama dwu skrzydłowa)
zdjęcie samej konfiguracji multiboard masz wyżej
a co śmieszniejsze albo u znajomego jest problem z zasięgiem wifi albo nie wiem co bo w sobotę przestało łapać obecnie u mnie na stole działa bez problemu.
Nie wiem czy nie będę musiał mu zrobić na esp 01 bo te moduły mają najlepszy zasięg. Wiem że są chyba 07 z wyjściem na antenę ale jak kiedyś testowałem to 01 miał najlepszy zasięg (to było przy innym projekcie NETTEMP)

Odnośnie somfy kiedyś castorama sprzedawała napędy somfy gdzie konfiguracja była za pomocą pilota a cała komunikacja była po zasilaniu i sterownik nie miał wejścia na przycisk dzwonkowy np. nie można było nic podłączyć oprócz dedykowanych urządzeń typu lampa fotokourki.
w użyciu: supla, nettemp...
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz kwie 07, 2019 1:48 pm

A w samej supli co trzeba zrobić żeby pokazywało otwarte zamknięta
maly_13
Posty: 58
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

pn kwie 08, 2019 9:00 am

w suply włączasz czujnik bramy wjazdowej
Załączniki
supla1.png
supla1.png (21.86 KiB) Przejrzano 885 razy
w użyciu: supla, nettemp...
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pn kwie 08, 2019 9:40 am

Dzięki dziś będę patrzył.
maly_13
Posty: 58
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

pn kwie 08, 2019 9:57 am

Czy ktoś testował zasięg np Sonoff basic z ESP12 obok albo jakieś jeszcze ?
Z moich testów z przed jakiegoś czasu wynikało że bezkonkurencyjny był ESP01 nawet moduły z zew. anteną się chowały.

Znajomemu założyłem synoffa przerobionego do otwierania bramy w piątek, w sobotę nie szło otworzyć bramy próby dodawania konfiguracji nic nie dały, choć sam sonoff zachowywał się ok. Zabrałem na warsztat wszystko ok działał od soboty do dzisiaj rano na warsztacie.
Pojechałem podłączyć do znajomego podziałał 3h i rozłączony.
niestety ruter jaki ma znajomy nie pokazuje rsii. Ale czemu raz działa a potem się wysypie? Zobaczymy czy wyłączenie z prądu coś da.
I teraz jak jak ja wyglądam (ale partacz) :oops:
Albo niestety odzywają się chińskie przetwornice co może być prawdopodobne.
w użyciu: supla, nettemp...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 08, 2019 12:05 pm

Wpisz w ustawieniach IP serwera zamiast jego domeny.
cosmita
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 11, 2018 11:06 am

pn kwie 08, 2019 1:30 pm

Ja np. mam router który ma opcję WIFI i teoretycznie działało ale sonoffy cyklicznie traciły połączenie. Po dołożeniu dodatkowego AP który robił tylko WIFI i wyłączenie na routerze wszystko zaczęło działać jak należy. Czasem to wina sprzętu który robi za dużo jak na jego moce :)
maly_13
Posty: 58
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

wt kwie 09, 2019 6:17 am

a jakie jest ip ? domyślam się że chodzi o
svr17.supla.org
w użyciu: supla, nettemp...
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

wt kwie 09, 2019 6:24 am

Dzięki maly_13 bramą śmiga tylko sonoffa zadaleko ruter bo sieć gubi,ale dziś bliżej rutera go dam.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt kwie 09, 2019 6:33 am

Kod: Zaznacz cały

ping svr17.supla.org -t
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ