Problem z czujnikiem otwarcia bramy Sonoff basic

Wajcha
Posts: 17
Joined: Wed Jul 04, 2018 4:40 pm

Tue Aug 21, 2018 6:22 pm

Hej wszystkim,

zaczynam nowy topic poniewaz dostalem sygnal od znajomego, ze rowniez ma ten sam problem co ja wiec swiadczy to pewnie o problemie z samym oprogramowaniem, a problem nie lezy po mojej stronie.

Mianowicie po przerobieniu sonoffa basic zgodnie z instrukcja moja brama garazowa otwiera sie i zamyka, termometr dziala bez zarzutu, a kontraktron mimo, ze widoczny jako "podlaczony" w systemie po zalogowaniu na serwer supli nie pokazuje zadnego statusu bramy i jest niekatywny.

Probowalem wgyrwac oprogramowanie kilkakrotnie rowniez czyszczac sonoffa wczesniej. Probowalem kojarzyc czujnik z otwieraniem bramy jak rowniez ustawilem go jako osobna funkcje w apce. Niezaleznie od zabiegow brak odczytu z czujnika.

Piny sprawdzilem i oporniki przylutowalem poprawnie.

prośba o wsparcie? Czy jest ktoś w stanie zweryfikować czy faktycznie jest to wina softu. Skoro ja i niezaleznie jeszcze jedna osoba oddalona o 300 km ode mnie ma ten sam problem?
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Aug 21, 2018 7:48 pm

Sprawdź soft inCan-Easy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
dawidd
Posts: 432
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Aug 21, 2018 8:32 pm

a jaki soft?
I na jak długim kablu masz kontaktron? Sprawdź bezpośrednio w sonoffie zwierając piny czy działa
adam3773
Posts: 65
Joined: Mon May 07, 2018 10:12 pm
Location: Ruda Śląska

Tue Aug 21, 2018 11:28 pm

Spróbuj zmostkować w sonof zwykłym kawałkiem drutu. Miałem ten sam problem jest na forum . Dopiero wymiana sonofa pomogła soft wgrywałem ten sam, po mojemu niektóre sonoffy są wadliwe . Zmostkuj a jak nie będzie reakcji to go wywal ( lub użyj gdzieś gdzie ta funkcja jest niepotrzebna ) szkoda nerwów i życia dla 5$. Ja się męczyłem chyba z 4 dni i już nigdy więcej. A co do softu to jest OK mam dwa na nim i wszystko działa tylko z tym jednym był problel.


viewtopic.php?f=6&t=3541
Wajcha
Posts: 17
Joined: Wed Jul 04, 2018 4:40 pm

Wed Aug 22, 2018 7:05 am

Dzięki za porady

Mam sonoff basic

Trochę mnie zmartwiłeś - te $5 mam w nosie ale przerabianie go chwile mi zajęło :-)
Zybi
Posts: 1369
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Aug 22, 2018 7:27 am

Wajcha wrote:
Wed Aug 22, 2018 7:05 am
Dzięki za porady

Mam sonoff basic

Trochę mnie zmartwiłeś - te $5 mam w nosie ale przerabianie go chwile mi zajęło :-)
To zastosuj np. taki moduł:

viewtopic.php?f=27&t=2708
Wajcha
Posts: 17
Joined: Wed Jul 04, 2018 4:40 pm

Wed Aug 22, 2018 11:28 am

dawidd wrote:
Tue Aug 21, 2018 8:32 pm
a jaki soft?
I na jak długim kablu masz kontaktron? Sprawdź bezpośrednio w sonoffie zwierając piny czy działa
Narazie kontaktron mam na bardzo krotkim kablu bo wlasnie jestem na etapie testowania - zwarcie pinow niestety nie daje rezultaltu dlatego tez wysnulem teorie, ze jest to jakis blad w samym sofcie.

Idac za poradą wyzej teraz wezme drugi modul sonoffa i bez przerabiania go poprostu wgram soft do bramy, podlacze zarowke i kontaktron i zobacze czy dostane odczyt.

Sugestia z Yunshan jest rowniez bardzo cenna - nawet nie wiedzialem o jego istnieniu. Pytanie czy dostane je z wgraną suplą?
User avatar
dawidd
Posts: 432
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Thu Aug 23, 2018 8:46 am

Wajcha wrote:
Wed Aug 22, 2018 11:28 am
Pytanie czy dostane je z wgraną suplą?
Pewnie nie, ale co za problem wgrać samemu ?
bulek68
Posts: 99
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Sat Aug 25, 2018 5:15 pm

Zybi wrote:
Wed Aug 22, 2018 7:27 am
Sugestia z Yunshan jest rowniez bardzo cenna - nawet nie wiedzialem o jego istnieniu. Pytanie czy dostane je z wgraną suplą?
Odezwij się na priv mam kilka takich "gotowców" z suplą na pokładzie.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Wajcha
Posts: 17
Joined: Wed Jul 04, 2018 4:40 pm

Sun Sep 02, 2018 10:17 am

Dzięki za informacje - problem udało mi się obejść i brama działa na sonoffie basic - okazało się, że musiałem poprawić PINy i opornik na module - trochę kosmetyki i brama śmiga.

Teraz szukam rozwiązania problemu kontroli światła przy gniazdach krzyżowych i schodowych (w układzie 3 lub 4 włączników jednego światła).
Post Reply