Czy da sie zrobić dzwonek do domu?

User avatar
dawidd
Posts: 359
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Thu Aug 23, 2018 8:44 am

Ja potrzebuje czegoś bez buzera czy innych głośniczków bo to sprawdza się tylko jak jestem w domu. Jak ide do garażu czy jestem gdzieś na podwórko to i tak nie usłyszę, a telefon mam zawsze przy sobie. I dlatego szukam czegoś co w telefonem zasygnalizuje dzwonek
cino111
Posts: 317
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Sep 10, 2018 7:15 am

Ale daliście mi teraz pomysł :)
Często siedzę pod wiatą z drugiej strony domu i nie słyszę dzwonka do bramki. Podepnę się ESP pod przycisk a na drugim ESP pod wiatą podłączę np buzer. Problem w tym, ze na ten moment nie można na cloudzie wybrać przycisku z jednego modułu i urządzenia wykonawczego na drugim module :?
Czy wykorzystując czujnik otwarcia udałoby się to zrobić, czy one tylko są do wyświetlania stanu w aplikacji?
User avatar
Espablo
Posts: 1344
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Sep 10, 2018 7:28 am

@cino111 może za pomocą tego viewtopic.php?f=24&t=3438 będzie się dało to zrobic
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
alankedzior
Posts: 69
Joined: Mon Jun 18, 2018 5:38 pm

Wed Sep 26, 2018 7:24 pm

Ja będe próbował robić dzwonek na module GSM do arduino A gsm II
User avatar
shimano73
Posts: 634
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Sep 27, 2018 7:32 am

alankedzior wrote:
Wed Sep 26, 2018 7:24 pm
Ja będe próbował robić dzwonek na module GSM do arduino A gsm II
Dzwonek na GSM ma jedna wadę zwykle dzwoni nie do tej osoby co powinien 😁
Wiem co mówię , mam domofon na GSM i czasmi jest fajnie bo zdalnie otworze bramę szambiarce gdy nikogo nie ma w domu . W tego typu urządzeniu musi być kolejka w dzwonieniu i ktoś musi być pierwszy , np mój numer jest pierwszy. Dlatego czasem następuje sytuacja : ja w robicie , reszta w domu a kurier przed brama dzwoni do mnie 😡
alankedzior
Posts: 69
Joined: Mon Jun 18, 2018 5:38 pm

Thu Sep 27, 2018 10:46 am

No tak ale nie mowa tu o dzwonku który musi dzwonić :) ja będę chciał zrobić powiadomienie SMS do wszystkich numerów jeżeli ktoś naciśnie przycisk. A może zmień to w ten sposob że to ty musisz zadzwonić do dzwonka
User avatar
dawidd
Posts: 359
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Mar 12, 2019 5:04 pm

Czy coś się ruszyło w kwestii dzwonka? Jest już jakiś soft/sposób żeby zrealizować dzwonek z powiadamianiem?
wsosniak
Posts: 210
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Mar 12, 2019 7:28 pm

można tak : instalujesz na jakimś ESP soft od elemaya : 6 direct links 60 chars, podpinasz fizycznie przycisk dzwonka np pod LINK _1 i:

Rozwiązanie 1) Tworzysz scenę na supla script ktora uruchomi urządzenie wykonawcze podłączone np pod jakiegoś sonoffa (w trybie automat schodowy na czas 2-3 sek pod który podpiety jest np jakis dzwonek) lub kilka sonoffów ..... cokolwiek co poinformuje Ciebie że ktos stoi przed domem i nacisął przycisk dzwonka. Zaznaczasz przy tej scenie "Scena dostępna pod publicznym adresem URL", i tą scenę podajesz jako LINK_1 (w rozbiciu server + link_1) do uruchomienia w sofcie elemaya. To rozwiązanie ma taki minus ze nie poinformuje Ciebie na telefonie o tym że ktoś nacisnął przycisk dzwonka . Plus jest taki że może np uruchomić kilka dzwonków na raz (czy też świateł ) , zamontowanych w róznych miejscach domu.

Rozwiązanie 2) instalujesz IFTTT na telefonie na ktorym chcesz dostawać powiadomienia , zakładasz tam konto. Powiadomieniem może być :
a) powiadomienie PUSH z IFTTT ktore dostaniesz na swoim telefonie (najlepiej działa to na iphone)
b) IFTTT moze po prostu do CIebie zadzwonić , a jak odbierzesz połączenie to babeczka powie do Ciebie tekst (po polsku !!!) ktory zdefiniujesz w IFTTT np "Mój szanowny Panie i władco . Jakaś menda stoi przed Twoją rezydencją i się do Ciebie dobija" :)
c) możesz dostać maila
d) możesz dostać sms-a (darmowo limit 10 smsów na miesiąc, mozesz wykupić więcej)
...... i inne

W tym IFTTT w zakładce SERVICVES wyszukujesz WEBHOOKS łaczysz się z tą usułgą gdzie dostajesz link z nadanym dla Ciebie kluczem np :
https://maker.ifttt.com/trigger/<EVENT> ... xxxxxxxx-R , gdzie <EVENT> to bedzie zdarzenie ktore będziesz wysyłał do IFTTT z poziomu ESP. Dla tego dzwonka niech ten event nazywa się DZWONEK, wiec link bedzie taki:
https://maker.ifttt.com/trigger/DZWONEK ... xxxxxxxx-R
W sofcie od elemaya zapisujesz go jako :
server : maker.ifttt.com
LINK_1 : /trigger/DZWONEK/with/key/dB_PBiKxxxxxxxxxxxxx-R
czyli naciśniecie przycisku dzwonka , z poziomu ESP uruchomi ten link . Trafi to na serwery IFTTT i teraz to trzeba obsłużyć (czyli jakie powiadomienia masz dostać): zakładasz applet (lub aplety jesli chcesz dostać rozne powiadomienia na raz) -> NEW APPLET , w klauzuli IF kliasz na "+this", wyszukujesz WEBHOOKS , potem klikasz na RECEIVE WEB REQUEST i w polu EVENT NAME wpisujesz DZWONEK (tylko DZWONEK no bo to jest nazwa Twojego zdarzenia ktore przyjdzie z ESP w całym linku https://maker.ifttt.com/trigger/DZWONEK/with/key/dB_PBiKxxxxxxxxxxxxx-R ) i klikasz CREATE TRIGGER. Potem w klauzuli THEN klikasz na "+that" i definujesz powidomienie ktore chcesz dostać. Czyli np wyszukujesz VOIP CALLS, klikasz , klikasz na CALL MY DEVICE i wpisujesz tekst (moze byc po polsku !!) co ma babeczka do Ciebie powiedzieć jak odbierzesz połączenie. I pierwsze powiadomienie (dzowni Twój telefon) masz załatwione :)
Mozesz zdefiniować nastepny applet postępując jw. tyle ze po "+that" wybierasz inny typ powiadomienia (notification, mail , sms, ....).

Jak możesz zauważyć , rozwiązanie2 wogóle nie korzysta z supli (no bo soft elemaya jest niezależny od supli , IFTTT tez) ale to chyba nie ma znaczenia , działa idealnie.

ooo długi ten post :) mam nadzieje że się komuś przyda :) Ja z tych powiadomien (otwarcie skrzynki poczty, dzwonek ,alarm) korzystam od jakiegoś czasu i działają super :)
Last edited by wsosniak on Fri Mar 22, 2019 11:29 pm, edited 1 time in total.
User avatar
wojtas567
Posts: 1442
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Mar 12, 2019 8:35 pm

A może takie rozwiązanie Ci podpasuje viewtopic.php?f=8&t=2601#p36943
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 441
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Mar 17, 2019 7:27 pm

Macie prawie gotowe rozwiązanie:
viewtopic.php?f=8&t=4496




GSM button można wykorzystac aby zamiast wykonał "link bezposredni" zadzwonił lub wysłał sms po prostu na Wasz telefon . Wpisujcie sobie nr tela z modółu jako "dzwonek" w książce telefonicznej.
Jutro wieczorem siądę i zrobię. Powinno się udać.
Post Reply