Page 3 of 3

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Wed Jan 11, 2017 7:35 am
by michael
roberttoja wrote:Wszystko robiłem - 0 znaku życia, żaden led się nie świeci.
Nie posiadam tego modułu więc nie chcę za dużo się wypowiadać. Możliwe, że jest uszkodzony... ale nie mnie to oceniać.

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Wed Jan 11, 2017 8:14 am
by Espablo
roberttoja wrote:Nie wiem czy przebije się przez falę spamu, ale spróbuje :)
Chciałem zaprogramować ponownie moduł bramowy z allegro - podpinam piny GND, TXD, RXD do modułu i do programatora, ale moduł nadal nie daje znaku życia. Próbowałem różnymi metodami, podłączanie z wciśnietym przyciskiem, bez itd. Na module jest zworka podpisana flash i też próbowałem ze zworką i bez.

Jakieś porady co mogę jeszcze zrobić czy poprostu poddać się i reklamować moduł?
Obok złącza UART jest pole VCC i GND zmierz miernikiem jakie tam jest napięcie powinno być chyba 3,3V.
Jaki ESP jest tam wsadzony - musimy znać pinologię układu?
Jeśli będziesz wiedział jaki jest tam ESP to możesz zmierzyć napięcie na samym ESP, tzn czy dochodzi tam napięcie 3,3V
Jeśli dochodzi napięcie do ESP to:
Podpinasz przejściówkę UART-USB. Łączysz RX-TX i TX-RX , GND-GND i VCC-VCC (3,3V), . Uruchom na komputerze putty wg poniższych ustawień. COM wpisz taki jak masz u siebie przejściówkę UART-USB zainstalowaną. Po podaniu zasilania powinno Ci coś w putty wyskoczyć - jakiś napis - nieważne co.

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Wed Jan 11, 2017 9:24 am
by Darek
Oprócz tego co napisał Espablo w powyższym poście jeszcze dwie drobne wskazówki, być może już to sprawdziłeś , ale nie znalazłem w postach informacji o tym, więc:

1. Aby po podłączeniu zasilania świeciły diody musi być założona zworka LEDS (oczywiście zakładając, że moduł jest sprawny) wtedy po podłączeniu zasilania powinna się palić czerwona dioda jeśli się nie pali to czytaj jeszcze poniższy pkt 2
leds.png
leds.png (18.72 KiB) Viewed 1913 times
2.Na wejściu zasilania jest bezpiecznik F1, trzeba sprawdzić czy jest sprawny i czy za nim znajduje się 12V, potem dla pewności czy mamy właściwe zasilanie zmierzyć miernikiem koło złącza UART pomiędzy padami VCC i GND powinno być ok. 3,3V (w to miejsce podłącza się zasilanie zewnętrznego termometru). Jeśli napięcie jest właściwe to teraz można spróbować zaprogramować według instrukcji Espablo

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Wed Jan 11, 2017 10:50 am
by Espablo
Stawiam na bezpiecznik F1 :D

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Wed Jan 11, 2017 12:54 pm
by roberttoja
Dzięki Panowie, będę próbować

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Thu Jan 12, 2017 9:04 am
by andras
Witam

Mam pytanko , czy gdzieś można nabyć PCB do modułu bramowego ?

pozdr

Re: Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

Posted: Fri Jan 20, 2017 12:40 pm
by pzygmunt
https://www.supla.org/buy/gatemodule - gotowiec... do kilku godzin będzie nowa aukcja