Shelly 1

Maniek913
Posts: 161
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Feb 03, 2019 10:22 pm

To ściemniacz DC - zamiast przekaźnika jest tranzystor wysokonapięciowy z transoptorem. Tak jak napisałem - soft Zybiego.
enzoaw
Posts: 13
Joined: Mon May 21, 2018 10:39 am

Mon Feb 04, 2019 2:27 pm

Czy ktoś jeszcze używa urządzeń dłużej niż miesiąc? może więcej opinii ?

Pozdrawiam
Marcin
User avatar
Vallhalen
Posts: 126
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Mon Feb 04, 2019 8:16 pm

enzoaw wrote:
Mon Feb 04, 2019 2:27 pm
Czy ktoś jeszcze używa urządzeń dłużej niż miesiąc? może więcej opinii ?

Pozdrawiam
Marcin
używamy dłuzej niz miesiac- efekt: viewtopic.php?f=8&t=4376
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Szymon_Zy
Posts: 1
Joined: Fri Sep 13, 2019 7:41 pm

Fri Sep 13, 2019 7:45 pm

Witam

Czy ktoś może mnie oświecić co do poprawności takiego montażu. Chodzi mi o możliwość sterowania żarówką przyciskiem w istniejącej puszce podłączonym do wejścia SW i poprzez wifi. Niestety ale nie mam N w puszce.
Image
koval_s
Posts: 1
Joined: Sun Dec 03, 2017 4:52 pm

Thu Sep 19, 2019 5:29 am

Szymon_Zy wrote:
Fri Sep 13, 2019 7:45 pm
Witam

Czy ktoś może mnie oświecić co do poprawności takiego montażu. Chodzi mi o możliwość sterowania żarówką przyciskiem w istniejącej puszce podłączonym do wejścia SW i poprzez wifi. Niestety ale nie mam N w puszce.
Image
Szymon_Zy wrote:
Fri Sep 13, 2019 7:45 pm

Tak musi być podłączone, będzie bez fajerwerków. A i ochronny (uziemienie) też wypadałoby mieć...
shelly1.png
shelly1.png (26.77 KiB) Viewed 381 times
myrcin
Posts: 41
Joined: Fri Jun 07, 2019 9:08 am

Mon Sep 30, 2019 8:56 am

koval_s wrote:
Thu Sep 19, 2019 5:29 am
Szymon_Zy wrote:
Fri Sep 13, 2019 7:45 pm
Witam

Czy ktoś może mnie oświecić co do poprawności takiego montażu. Chodzi mi o możliwość sterowania żarówką przyciskiem w istniejącej puszce podłączonym do wejścia SW i poprzez wifi. Niestety ale nie mam N w puszce.
Image
Szymon_Zy wrote:
Fri Sep 13, 2019 7:45 pm

Tak musi być podłączone, będzie bez fajerwerków. A i ochronny (uziemienie) też wypadałoby mieć...

shelly1.png
Czy ja dobrze rozumiem, że bez N w puszce z wyłącznikiem nie ma szans aby to zadziałało? Mam niestety instalację, która nie była przygotowywana z myślą o jakimkolwiek inteligentnym rozwiązaniu.
User avatar
Lucas
Posts: 445
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Sep 30, 2019 9:34 am

myrcin wrote:
Mon Sep 30, 2019 8:56 am
Czy ja dobrze rozumiem, że bez N w puszce z wyłącznikiem nie ma szans aby to zadziałało? Mam niestety instalację, która nie była przygotowywana z myślą o jakimkolwiek inteligentnym rozwiązaniu.
Musisz mieć przewód N do zasilenia modułu. Ewentualnie, jeżeli tam gdzieś chcesz zastosować moduł masz instalację do lampy na dwa obwody światła (wyłącznik świecznikowy), to wtedy rezygnujesz z jednego obwodu i przewód od tego obwodu wykorzystujesz jako N - połączenie takie możesz wykonać na suficie przy lampie.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
myrcin
Posts: 41
Joined: Fri Jun 07, 2019 9:08 am

Mon Sep 30, 2019 12:45 pm

Lucas wrote:
Mon Sep 30, 2019 9:34 am
myrcin wrote:
Mon Sep 30, 2019 8:56 am
Czy ja dobrze rozumiem, że bez N w puszce z wyłącznikiem nie ma szans aby to zadziałało? Mam niestety instalację, która nie była przygotowywana z myślą o jakimkolwiek inteligentnym rozwiązaniu.
Musisz mieć przewód N do zasilenia modułu. Ewentualnie, jeżeli tam gdzieś chcesz zastosować moduł masz instalację do lampy na dwa obwody światła (wyłącznik świecznikowy), to wtedy rezygnujesz z jednego obwodu i przewód od tego obwodu wykorzystujesz jako N - połączenie takie możesz wykonać na suficie przy lampie.
Dzięki za wyjaśnienie. No niestety w miejscu, o którym myśłałem jest pojedyncza lampa więc nie da rady tego zrobić.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 571
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon Sep 30, 2019 12:49 pm

Możesz zastosować to: viewtopic.php?f=11&t=5107
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
emil
Posts: 24
Joined: Tue Nov 13, 2018 5:09 pm

Sat Nov 30, 2019 5:07 pm

Po jakimś czasie użytkowania shelly 1 pojawił się problem że czasami zawiesza się w chmurze i jest nieaktywny. Z przycisku na ścianie działa. Z telefonu nie. Próbuję wymusić na nim reset nacisnąć x10 ale brak reakcji. Pomaga dopiero fizyczne zdjecie zasilania z urządzenia i podanie ponownie. Oprogramowanie multiboard. Jakieś pomysły czemu reset przyciskiem na ścianie nie działa?
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
Post Reply