Shelly 1

wrobel111
Posty: 62
Rejestracja: wt cze 05, 2018 6:13 pm

pn paź 01, 2018 7:34 am

Z tego co wiem to aby izolacja galwaniczna działała musiałbyś mieć dwa zasilacze, ten dla esp i ten zasilający np czujnik. Jak połączysz obie masy top już Ci nic nie da. Tak mi się przynajmniej wydaje. Może ktoś potwierdzi?
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn paź 01, 2018 8:35 am

wrobel111 pisze:
pn paź 01, 2018 7:34 am
Z tego co wiem to aby izolacja galwaniczna działała musiałbyś mieć dwa zasilacze, ten dla esp i ten zasilający np czujnik. Jak połączysz obie masy top już Ci nic nie da. Tak mi się przynajmniej wydaje. Może ktoś potwierdzi?
Co Ty piszesz kolego!
A jak to jest zrobione np w Sonoff-ie Basic, przeanalizuj to sobie - schemat jest dostępny.
wrobel111
Posty: 62
Rejestracja: wt cze 05, 2018 6:13 pm

pn paź 01, 2018 10:30 am

Zybi pisze:
pn paź 01, 2018 8:35 am
wrobel111 pisze:
pn paź 01, 2018 7:34 am
Z tego co wiem to aby izolacja galwaniczna działała musiałbyś mieć dwa zasilacze, ten dla esp i ten zasilający np czujnik. Jak połączysz obie masy top już Ci nic nie da. Tak mi się przynajmniej wydaje. Może ktoś potwierdzi?
Co Ty piszesz kolego!
A jak to jest zrobione np w Sonoff-ie Basic, przeanalizuj to sobie - schemat jest dostępny.
Nadal będę upierał się przy moim twierdzeniu że żeby miało to sens muszą być dwa zasilacze. Obejrzyj sobie ten filmik : https://www.youtube.com/watch?v=2wO-4QMZWfQ&t=761s Podpowiem tylko, że wzmianka o tym że nie wolno łączyć mas jest od 3:50.

A w sonoff-ie sterowanie przekaźnikiem jest zrobione na mosfecie.


Edit: dodałem screena ze schematu sonoffa
Załączniki
sonoff th.png
sonoff th.png (129.1 KiB) Przejrzano 2807 razy
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2018 10:36 am przez wrobel111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8856
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 01, 2018 10:34 am

wrobel111 pisze:
pn paź 01, 2018 10:30 am
Zybi pisze:
pn paź 01, 2018 8:35 am
wrobel111 pisze:
pn paź 01, 2018 7:34 am
Z tego co wiem to aby izolacja galwaniczna działała musiałbyś mieć dwa zasilacze, ten dla esp i ten zasilający np czujnik. Jak połączysz obie masy top już Ci nic nie da. Tak mi się przynajmniej wydaje. Może ktoś potwierdzi?
Co Ty piszesz kolego!
A jak to jest zrobione np w Sonoff-ie Basic, przeanalizuj to sobie - schemat jest dostępny.
Nadal będę upierał się przy moim twierdzeniu że żeby miało to sens muszą być dwa zasilacze. Obejrzyj sobie ten filmik : https://www.youtube.com/watch?v=2wO-4QMZWfQ&t=761s Podpowiem tylko, że wzmianka o tym że nie wolno łączyć mas jest od 3:50.

A w sonoff-ie sterowanie przekaźnikiem jest zrobione na mosfecie.
Głupoty opowiadasz.
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pt paź 05, 2018 7:38 am

Wgrałem do tego maleństwa InCan Easy i poczyna sobie z nim świetnie , oczywiście nie dodawałem żadnych czujników przy zasilaniu 230V , bo przy braku izolacji galwanicznej , nie jest to bezpieczne . Zastosowany w tym module układ LKN 304 nie daje szans na taką izolację.
Przy zasilaniu 12V można spokojnie podłączyć np DS 18B20 na przykład pod RX i działa.

Jeżeli kolega Espablo ma wolne moce przerobowe może dołożyć obsługę tego modułu do swojego " multiboarda "
Przekaźnik GPIO 4
Przycisk GPIO 5
Przy GATE wymagane zasilanie 12V wtedy czujnik otwarcia na RX , lub TX
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1477
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 06, 2018 12:51 pm

Dodałem Shelly 1 i Shelly 2 do Multiboard :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

pt lis 09, 2018 7:32 pm

Dziś miałem zamówić jedną sztukę shelly 2 do rolety, cena nieco ponad 100 zł z wysyłką. Zamel SRW-01 na alledrogo ze smartem 129 zł. Kupiłem Zamela - wspieram projekt, mam gwarancję i pewną aktualizację. Jak ktoś kupuję na cały dom to pewnie lepiej wychodzi shelly 2. Dodatkowo kupiłem zamiast H801, Zamela SLW-01 i mam nadzieję że skończą się rozbłyski i wygasania.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lis 09, 2018 10:10 pm

Łolaboga jakie cudeńko. I zasuplowac można. A gdzie takie dają kupić???
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

sob lis 10, 2018 6:50 am

vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

sob lis 10, 2018 9:06 am

feszter pisze:
pt lis 09, 2018 7:32 pm
Dziś miałem zamówić jedną sztukę shelly 2 do rolety, cena nieco ponad 100 zł z wysyłką. Zamel SRW-01 na alledrogo ze smartem 129 zł. Kupiłem Zamela - wspieram projekt, mam gwarancję i pewną aktualizację. Jak ktoś kupuję na cały dom to pewnie lepiej wychodzi shelly 2. Dodatkowo kupiłem zamiast H801, Zamela SLW-01 i mam nadzieję że skończą się rozbłyski i wygasania.
Dzisiaj wszedłem na ich stronę - po wybraniu 5paku ;-) Shelly 2 i przejściu do koszyka pojawiła się suma 100 E (w tym transport), ale gdy wpisałem mój numer EU VAT cena spadła do 85 E ;) - to daje 73 zł za sztukę...niestety trzeba czekać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”