Page 7 of 10

Re: Shelly 1

Posted: Sat Jan 12, 2019 7:48 pm
by Maniek913
Słusznie jest to przekreślone - ta błędna naklejka na fotce jest na niektórych modułach i jest niewłaściwa. Zawsze łączy się N na pierwszy pin niezależnie od wersji.


Tak się składa że obecnie kończę projekt dimmera w tym module i musiałem go poznać "od podszewki" i wiem skąd może być ta błędna naklejka. Otóż w wszystkich układach zasilanych bez izolacji galwanicznej - (a taki tam zastosowano) GND części niskonapięciowej łączy się z przewodem N sieci 230V, ale nie w tym przypadku- tutaj GND jest połączony z przewodem fazowym "L".Więc chyba na pewnym etapie opracowania naklejki ktoś odruchowo oznaczył przewód "N" jako ten który jest połączony z GND.Na marginesie dodam że odrwrotne podłączenie zasilania w sytuacji zasilania prądem zmiennym 230V nie powoduje że układ nie działa.Gorzej z zasilaniem prądem stałym - wtedy w przypadku gdy nie przestawimy zworki układ po prostu nie działa, a gdy przestawimy - to podajemy odwrotną polaryzację na stabilizator i .... bum. :shock:
Sam przed chwilą wydrukowałem błędną naklejkę na mój moduł. :D

Re: Shelly 1

Posted: Sun Jan 13, 2019 6:48 am
by Vallhalen
Maniek913 wrote:
Sat Jan 12, 2019 7:48 pm
Słusznie jest to przekreślone - ta błędna naklejka na fotce jest na niektórych modułach i jest niewłaściwa. Zawsze łączy się N na pierwszy pin niezależnie od wersji.


Tak się składa że obecnie kończę projekt dimmera w tym module i musiałem go poznać "od podszewki" i wiem skąd może być ta błędna naklejka. Otóż w wszystkich układach zasilanych bez izolacji galwanicznej - (a taki tam zastosowano) GND części niskonapięciowej łączy się z przewodem N sieci 230V, ale nie w tym przypadku- tutaj GND jest połączony z przewodem fazowym "L".Więc chyba na pewnym etapie opracowania naklejki ktoś odruchowo oznaczył przewód "N" jako ten który jest połączony z GND.Na marginesie dodam że odrwrotne podłączenie zasilania w sytuacji zasilania prądem zmiennym 230V nie powoduje że układ nie działa.Gorzej z zasilaniem prądem stałym - wtedy w przypadku gdy nie przestawimy zworki układ po prostu nie działa, a gdy przestawimy - to podajemy odwrotną polaryzację na stabilizator i .... bum. :shock:
Sam przed chwilą wydrukowałem błędną naklejkę na mój moduł. :D
Mówisz że dimmer w oparciu o Shelly 1? Działa i "ściemnia" będąc jednocześnie podłączonym za normalny włącznik ?

Re: Shelly 1

Posted: Sun Jan 13, 2019 7:03 am
by Lucas
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.

Re: Shelly 1

Posted: Sun Jan 13, 2019 7:52 am
by Vallhalen
Lucas wrote:
Sun Jan 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził

Re: Shelly 1

Posted: Sun Jan 13, 2019 10:58 am
by Maniek913
Wieczorem wrzucę opis i filmik z działania.

Re: Shelly 1

Posted: Thu Jan 17, 2019 6:35 am
by emil
Czy też macie ten problem ze cewka przekaźnika Shelly 1 lekko piszczy? Myślał ktoś może nad jego podmianą?

Re: Shelly 1

Posted: Thu Jan 17, 2019 6:56 am
by vajera
piszczy każdy egzemplarz 1 i 2

Re: Shelly 1

Posted: Thu Jan 17, 2019 10:22 am
by Lucas
vajera wrote:
Thu Jan 17, 2019 6:56 am
piszczy każdy egzemplarz 1 i 2
Czy to jest aż tak słyszalne, czy trzeba się wsłuchać? Mam Shelly 1 v3 i nie zaobserwowałem żadnego piszczenia, ale fakt jest też, że nie robiłem tego w środku nocy. Aż sprawdzę dzisiaj jak będę go flashował na Suplę.

Re: Shelly 1

Posted: Thu Jan 17, 2019 11:42 am
by Vallhalen
Mam info może zainteresuje. Zapytałem kiedy będzie shelly 2 LED w sprzedaży znów. Odpowiedz:
Hello Konrad,

Shelly 2 LED will be not available anymore.

We will have new product instead of it, but I cannot provide an estimated time for that.

If you have any other questions, do not hesitate to contact me.

Thank you for your time.

Kind Regards,
Dimitar Stanishev

Re: Shelly 1

Posted: Thu Jan 17, 2019 5:24 pm
by Jarson78
Panowie jak Shelly 1 wprowadzić w tryb konfiguracji po wgraniu Multiboard?
Z sonoffem nie ma problemu a z shelly niestety mam.