Shelly 1

vajera
Posts: 179
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Thu Jan 17, 2019 7:25 pm

przycisk x10, chociaż u mnie potrzebne jest x20
Jarson78
Posts: 17
Joined: Mon Jun 11, 2018 10:54 am

Thu Jan 17, 2019 7:27 pm

Przycisk mam bistabilny. Próbowałem x10 x20 ale nic z tego.
Maniek913
Posts: 156
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Jan 17, 2019 9:19 pm

Vallhalen wrote:
Sun Jan 13, 2019 7:52 am
Lucas wrote:
Sun Jan 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził
W zeszłym tygodniu zrobiłem dimmer mieszczący się w obudowie schelly1w miejscu przekaźnika- poszło szybko - godzinka lutowania i jest. :) Ale... natrafiłem na dziwny problem przy zasilaniu z sieci. Generalnie ściemniacz działa rewelacyjnie, ale z niewiadomych przyczyn nie reaguje na krótkie zwarcie GPIO 00 do masy (długie naciśnięcie już rozpoznaje,ale nie zawsze). Załadowany jest jeden z softów autorstwa kol.zibi - robię właśnie coś swojego, ale zdecydowanie lepiej czuję się w lutowaniu niż programowaniu. Problem występuje tylko przy zasilaniu z sieci 230V - zmieniając zasilanie na np24V ,(bez zmieniania zworki) to już jest OK. Przesiedziałem nad tym problemem kilka wieczorów -(dodanie klucza tranzystorowego z filtrem i inne mody) i jestem w du.ie.Nie wiem , może jakieś zakłócenia z sieci ?? ale problem jest doskonale powtarzalny.Oczywiście próbowałem zastosować listwę przeciwzakłóceniową dobrej klasy ,transformator separujący, -bez rezultatu, więc skłaniam się raczej do problemu softwarowego.
filmiki:
1.zasilanie z sieci
https://www.youtube.com/watch?v=azmDYgyivlQ

2zasilanie z zasilacza 24V - tu oczywiście nie zadziała element wykonawczy - za małe napiecie do wysterowania tranzystora, ale widać na aplikacji, że sterowanie za pomocą fizycznego przycisku w tym przypadku działa.
https://www.youtube.com/watch?v=M07qUR2yQTE

Teraz czekam na dostawę innych egzemplarzy - może to wina sprzętu. Ale może ktoś miał jakieś podobne problemy - doświadczenia?
emil
Posts: 23
Joined: Tue Nov 13, 2018 5:09 pm

Fri Jan 18, 2019 11:11 am

Lucas wrote:
Thu Jan 17, 2019 10:22 am
vajera wrote:
Thu Jan 17, 2019 6:56 am
piszczy każdy egzemplarz 1 i 2
Czy to jest aż tak słyszalne, czy trzeba się wsłuchać? Mam Shelly 1 v3 i nie zaobserwowałem żadnego piszczenia, ale fakt jest też, że nie robiłem tego w środku nocy. Aż sprawdzę dzisiaj jak będę go flashował na Suplę.
Puszka z shelly jest akurat obok biurka i tak się dzieje że lekko jest go słychać. Jak się o tym nie myśli to jest ok. Ale jak sobie tylko przypomnę to trochę denerwuje
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
sdsi
Posts: 112
Joined: Tue Nov 14, 2017 10:20 am

Fri Jan 25, 2019 5:23 pm

Shelly Cloud dostępne jest już w Google Asystent i Home.
feszter
Posts: 76
Joined: Mon Jul 30, 2018 7:36 pm
Location: Wodzisław Śl.

Fri Jan 25, 2019 5:49 pm

Ten projekt posuwa się bardzo szybko, ot taka Bułgarska firma :).
Patrycjusz
Posts: 2
Joined: Sun Jan 27, 2019 11:56 pm

Mon Jan 28, 2019 12:03 am

Wspiera MQTT i bez problemu łączy się z Domoticzem i kosztuje połowę ceny Zamelowskiej Supli - nie mówiąc o wydajności prądowej... szkoda że nie ma rozwiązania na integrację Supli z Domoticzem - przełącza mi stany ale ich nie aktualizuje :-(
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Jan 28, 2019 6:33 am

Moje doświadczenia z Shelly 1 po dłuższym użytkowaniu nie są takie optymistyczne :)
Kupiłem 4 takie moduły. Jeden z nich padł po 1,5 miesiąca użytkowania - zawieszał się, sam wyłączał światło.
Ostatnie jego tchnienie wyglądało tak, że konfigurując go wszystko wyglądało normalnie, ale w trybie pracy już nie łączył się z siecią WIFI.
Po kilku kombinacjach wylądował w koszu.
Trzy pozostałe moduły nadal pracują, ale strasznie piszczą oraz raz na jakiś czas po prostu wyłączają same z siebie światło.
Pomiar temperatury działał do czasu, ale sam z siebie przestał działać :D

Podsumowując to nie polecam i już ich nie kupię.
Najstabilniejsze moduły, które działają u mnie w domu i nie mam z nimi problemów to wszystkie moduły Zamela oraz najpopularniejszy na tym forum Sonoff Basic.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Lucas
Posts: 409
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Jan 28, 2019 7:21 am

michael wrote:
Mon Jan 28, 2019 6:33 am
Moje doświadczenia z Shelly 1 po dłuższym użytkowaniu nie są takie optymistyczne :)
Kupiłem 4 takie moduły. Jeden z nich padł po 1,5 miesiąca użytkowania - zawieszał się, sam wyłączał światło.
Ostatnie jego tchnienie wyglądało tak, że konfigurując go wszystko wyglądało normalnie, ale w trybie pracy już nie łączył się z siecią WIFI.
Po kilku kombinacjach wylądował w koszu.
Trzy pozostałe moduły nadal pracują, ale strasznie piszczą oraz raz na jakiś czas po prostu wyłączają same z siebie światło.
Pomiar temperatury działał do czasu, ale sam z siebie przestał działać :D

Podsumowując to nie polecam i już ich nie kupię.
Najstabilniejsze moduły, które działają u mnie w domu i nie mam z nimi problemów to wszystkie moduły Zamela oraz najpopularniejszy na tym forum Sonoff Basic.
Dzięki @michael za informację, bo tam gdzie nie potrzebuję sterowania dwoma kanałami miałem właśnie do nowej instalacji wkładać Shelly 1. Teraz już tak nie zrobię. Do posiadanych już ROW-02 dokupię kolejne - będę spokojniejszy ;) Też nie mam z nimi żadnych problemów. A od kiedy we wszystkich Sonoffach wpisałem adres IP zamiast domeny, to skończyły się problemy z okresowym traceniem połączeń.
n01x
Posts: 3
Joined: Thu Jan 31, 2019 6:14 am

Sun Feb 03, 2019 7:31 pm

Maniek913 wrote:
Thu Jan 17, 2019 9:19 pm
Vallhalen wrote:
Sun Jan 13, 2019 7:52 am
Lucas wrote:
Sun Jan 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził
W zeszłym tygodniu zrobiłem dimmer mieszczący się w obudowie schelly1w miejscu przekaźnika- poszło szybko - godzinka lutowania i jest. :) Ale... natrafiłem na dziwny problem przy zasilaniu z sieci. Generalnie ściemniacz działa rewelacyjnie, ale z niewiadomych przyczyn nie reaguje na krótkie zwarcie GPIO 00 do masy (długie naciśnięcie już rozpoznaje,ale nie zawsze). Załadowany jest jeden z softów autorstwa kol.zibi - robię właśnie coś swojego, ale zdecydowanie lepiej czuję się w lutowaniu niż programowaniu. Problem występuje tylko przy zasilaniu z sieci 230V - zmieniając zasilanie na np24V ,(bez zmieniania zworki) to już jest OK. Przesiedziałem nad tym problemem kilka wieczorów -(dodanie klucza tranzystorowego z filtrem i inne mody) i jestem w du.ie.Nie wiem , może jakieś zakłócenia z sieci ?? ale problem jest doskonale powtarzalny.Oczywiście próbowałem zastosować listwę przeciwzakłóceniową dobrej klasy ,transformator separujący, -bez rezultatu, więc skłaniam się raczej do problemu softwarowego.
filmiki:
1.zasilanie z sieci
https://www.youtube.com/watch?v=azmDYgyivlQ

2zasilanie z zasilacza 24V - tu oczywiście nie zadziała element wykonawczy - za małe napiecie do wysterowania tranzystora, ale widać na aplikacji, że sterowanie za pomocą fizycznego przycisku w tym przypadku działa.
https://www.youtube.com/watch?v=M07qUR2yQTE

Teraz czekam na dostawę innych egzemplarzy - może to wina sprzętu. Ale może ktoś miał jakieś podobne problemy - doświadczenia?
Co dokładnie zmieniłeś w sprzęcie? Zamiast przekaźnika triak? Jaki soft?

Piotrek
Post Reply