Strona 8 z 10

Re: Shelly 1

: czw sty 17, 2019 7:25 pm
autor: vajera
przycisk x10, chociaż u mnie potrzebne jest x20

Re: Shelly 1

: czw sty 17, 2019 7:27 pm
autor: Jarson78
Przycisk mam bistabilny. Próbowałem x10 x20 ale nic z tego.

Re: Shelly 1

: czw sty 17, 2019 9:19 pm
autor: Maniek913
Vallhalen pisze:
ndz sty 13, 2019 7:52 am
Lucas pisze:
ndz sty 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził
W zeszłym tygodniu zrobiłem dimmer mieszczący się w obudowie schelly1w miejscu przekaźnika- poszło szybko - godzinka lutowania i jest. :) Ale... natrafiłem na dziwny problem przy zasilaniu z sieci. Generalnie ściemniacz działa rewelacyjnie, ale z niewiadomych przyczyn nie reaguje na krótkie zwarcie GPIO 00 do masy (długie naciśnięcie już rozpoznaje,ale nie zawsze). Załadowany jest jeden z softów autorstwa kol.zibi - robię właśnie coś swojego, ale zdecydowanie lepiej czuję się w lutowaniu niż programowaniu. Problem występuje tylko przy zasilaniu z sieci 230V - zmieniając zasilanie na np24V ,(bez zmieniania zworki) to już jest OK. Przesiedziałem nad tym problemem kilka wieczorów -(dodanie klucza tranzystorowego z filtrem i inne mody) i jestem w du.ie.Nie wiem , może jakieś zakłócenia z sieci ?? ale problem jest doskonale powtarzalny.Oczywiście próbowałem zastosować listwę przeciwzakłóceniową dobrej klasy ,transformator separujący, -bez rezultatu, więc skłaniam się raczej do problemu softwarowego.
filmiki:
1.zasilanie z sieci
https://www.youtube.com/watch?v=azmDYgyivlQ

2zasilanie z zasilacza 24V - tu oczywiście nie zadziała element wykonawczy - za małe napiecie do wysterowania tranzystora, ale widać na aplikacji, że sterowanie za pomocą fizycznego przycisku w tym przypadku działa.
https://www.youtube.com/watch?v=M07qUR2yQTE

Teraz czekam na dostawę innych egzemplarzy - może to wina sprzętu. Ale może ktoś miał jakieś podobne problemy - doświadczenia?

Re: Shelly 1

: pt sty 18, 2019 11:11 am
autor: emil
Lucas pisze:
czw sty 17, 2019 10:22 am
vajera pisze:
czw sty 17, 2019 6:56 am
piszczy każdy egzemplarz 1 i 2
Czy to jest aż tak słyszalne, czy trzeba się wsłuchać? Mam Shelly 1 v3 i nie zaobserwowałem żadnego piszczenia, ale fakt jest też, że nie robiłem tego w środku nocy. Aż sprawdzę dzisiaj jak będę go flashował na Suplę.
Puszka z shelly jest akurat obok biurka i tak się dzieje że lekko jest go słychać. Jak się o tym nie myśli to jest ok. Ale jak sobie tylko przypomnę to trochę denerwuje

Re: Shelly 1

: pt sty 25, 2019 5:23 pm
autor: sdsi
Shelly Cloud dostępne jest już w Google Asystent i Home.

Re: Shelly 1

: pt sty 25, 2019 5:49 pm
autor: feszter
Ten projekt posuwa się bardzo szybko, ot taka Bułgarska firma :).

Re: Shelly 1

: pn sty 28, 2019 12:03 am
autor: Patrycjusz
Wspiera MQTT i bez problemu łączy się z Domoticzem i kosztuje połowę ceny Zamelowskiej Supli - nie mówiąc o wydajności prądowej... szkoda że nie ma rozwiązania na integrację Supli z Domoticzem - przełącza mi stany ale ich nie aktualizuje :-(

Re: Shelly 1

: pn sty 28, 2019 6:33 am
autor: michael
Moje doświadczenia z Shelly 1 po dłuższym użytkowaniu nie są takie optymistyczne :)
Kupiłem 4 takie moduły. Jeden z nich padł po 1,5 miesiąca użytkowania - zawieszał się, sam wyłączał światło.
Ostatnie jego tchnienie wyglądało tak, że konfigurując go wszystko wyglądało normalnie, ale w trybie pracy już nie łączył się z siecią WIFI.
Po kilku kombinacjach wylądował w koszu.
Trzy pozostałe moduły nadal pracują, ale strasznie piszczą oraz raz na jakiś czas po prostu wyłączają same z siebie światło.
Pomiar temperatury działał do czasu, ale sam z siebie przestał działać :D

Podsumowując to nie polecam i już ich nie kupię.
Najstabilniejsze moduły, które działają u mnie w domu i nie mam z nimi problemów to wszystkie moduły Zamela oraz najpopularniejszy na tym forum Sonoff Basic.

Re: Shelly 1

: pn sty 28, 2019 7:21 am
autor: Lucas
michael pisze:
pn sty 28, 2019 6:33 am
Moje doświadczenia z Shelly 1 po dłuższym użytkowaniu nie są takie optymistyczne :)
Kupiłem 4 takie moduły. Jeden z nich padł po 1,5 miesiąca użytkowania - zawieszał się, sam wyłączał światło.
Ostatnie jego tchnienie wyglądało tak, że konfigurując go wszystko wyglądało normalnie, ale w trybie pracy już nie łączył się z siecią WIFI.
Po kilku kombinacjach wylądował w koszu.
Trzy pozostałe moduły nadal pracują, ale strasznie piszczą oraz raz na jakiś czas po prostu wyłączają same z siebie światło.
Pomiar temperatury działał do czasu, ale sam z siebie przestał działać :D

Podsumowując to nie polecam i już ich nie kupię.
Najstabilniejsze moduły, które działają u mnie w domu i nie mam z nimi problemów to wszystkie moduły Zamela oraz najpopularniejszy na tym forum Sonoff Basic.
Dzięki @michael za informację, bo tam gdzie nie potrzebuję sterowania dwoma kanałami miałem właśnie do nowej instalacji wkładać Shelly 1. Teraz już tak nie zrobię. Do posiadanych już ROW-02 dokupię kolejne - będę spokojniejszy ;) Też nie mam z nimi żadnych problemów. A od kiedy we wszystkich Sonoffach wpisałem adres IP zamiast domeny, to skończyły się problemy z okresowym traceniem połączeń.

Re: Shelly 1

: ndz lut 03, 2019 7:31 pm
autor: n01x
Maniek913 pisze:
czw sty 17, 2019 9:19 pm
Vallhalen pisze:
ndz sty 13, 2019 7:52 am
Lucas pisze:
ndz sty 13, 2019 7:03 am
@Maniek913 dzięki za odpowiedź. Akurat na moim module jest dobra naklejka (pierwszy pin to N), ale te schematy były mylące.

Taki mały dimmer jak Shelly, to byłby wypas.
W ogóle to shelly2 LED jest znacznie większy więc pewnie gdyby oni mogli taki mikro zbudować to by to zrobili, tym bardziej jestem ciekawy co Maniek wymodził
W zeszłym tygodniu zrobiłem dimmer mieszczący się w obudowie schelly1w miejscu przekaźnika- poszło szybko - godzinka lutowania i jest. :) Ale... natrafiłem na dziwny problem przy zasilaniu z sieci. Generalnie ściemniacz działa rewelacyjnie, ale z niewiadomych przyczyn nie reaguje na krótkie zwarcie GPIO 00 do masy (długie naciśnięcie już rozpoznaje,ale nie zawsze). Załadowany jest jeden z softów autorstwa kol.zibi - robię właśnie coś swojego, ale zdecydowanie lepiej czuję się w lutowaniu niż programowaniu. Problem występuje tylko przy zasilaniu z sieci 230V - zmieniając zasilanie na np24V ,(bez zmieniania zworki) to już jest OK. Przesiedziałem nad tym problemem kilka wieczorów -(dodanie klucza tranzystorowego z filtrem i inne mody) i jestem w du.ie.Nie wiem , może jakieś zakłócenia z sieci ?? ale problem jest doskonale powtarzalny.Oczywiście próbowałem zastosować listwę przeciwzakłóceniową dobrej klasy ,transformator separujący, -bez rezultatu, więc skłaniam się raczej do problemu softwarowego.
filmiki:
1.zasilanie z sieci
https://www.youtube.com/watch?v=azmDYgyivlQ

2zasilanie z zasilacza 24V - tu oczywiście nie zadziała element wykonawczy - za małe napiecie do wysterowania tranzystora, ale widać na aplikacji, że sterowanie za pomocą fizycznego przycisku w tym przypadku działa.
https://www.youtube.com/watch?v=M07qUR2yQTE

Teraz czekam na dostawę innych egzemplarzy - może to wina sprzętu. Ale może ktoś miał jakieś podobne problemy - doświadczenia?
Co dokładnie zmieniłeś w sprzęcie? Zamiast przekaźnika triak? Jaki soft?

Piotrek