Sonoff i włącznik światła

Post Reply
lukikosa
Posts: 3
Joined: Sun Nov 27, 2016 7:28 pm

Sun Nov 27, 2016 7:35 pm

Witam,
Czy jest szansa na działanie sonoff po wifi i na zwykłe klasyczne wł/wy włącznikiem.
Chodzi mi o to żeby światło dało się zapalić zwykłym włącznikiem a po wifi też żeby działało.
Np, Zapalam światło po wifi a gaszę włącznikiem.
Czy jest możliwość w supli ustawić harmonogram zaplania światła i gaszenia o danych godzinach?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 27, 2016 7:51 pm

Co do zapalania zwykłym włącznikiem - nie ma problemu jeśli wyprowadzisz sobie przewody z przycisku - trzeba tylko zmodyfikować soft, natomiast harmonogram jest - ale w planach... ;)

PS. Zamierzasz upchnąć sonoffa do puszki :?:
Last edited by slawek on Sun Nov 27, 2016 7:59 pm, edited 1 time in total.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
lukikosa
Posts: 3
Joined: Sun Nov 27, 2016 7:28 pm

Sun Nov 27, 2016 7:59 pm

"Z przycisku" chodzi o ten czarny na sonoff. Dało by radę schemat do tego rozwiązania. A z softem to duży problem.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 27, 2016 8:04 pm

Przycisk w sonoffie jest tylko jeden... wyprowadzasz dwoma kabelkami i równolegle podłączasz włącznik
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 27, 2016 8:22 pm

lukikosa wrote:"Z przycisku" chodzi o ten czarny na sonoff. Dało by radę schemat do tego rozwiązania. A z softem to duży problem.
Nie testowałem, ale powinien mieć do wyboru tryb button/switch przy konfiguracji - wybierasz switch i powinno hulać.
Co do schematu to napisz gdzie chcesz go zamontować i co tam masz - jakie kable i czy masz tam zasilanie
Attachments
Sonoff_switch.rar
(197.91 KiB) Downloaded 112 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jaros
Posts: 101
Joined: Tue Sep 27, 2016 12:00 pm

Mon Nov 28, 2016 7:55 am

Są dostępne takie puszki że ten przekażnik spokojnie się zmieści.Włącznik astabilny podłączony do wyprowadzonych kabelków z sonoffa,zamiast tego microswitha to najlepsze i najprostsze rozwiązanie,potrzebna tylko lutownica i 10 min.czasu wolnego.
lukikosa
Posts: 3
Joined: Sun Nov 27, 2016 7:28 pm

Mon Nov 28, 2016 8:25 pm

a co jest mi potrzebne żeby wgrać ten soft do sonoff-a? Nie bawiłem się jeszcze tym nigdy.
Post Reply