Sonoff Dual roletowy

ar2r
Posty: 22
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 5:19 am

pn paź 01, 2018 8:21 am

Witam koleżanki i kolegów .

Chciałbym podbić temat łącząc prośbę o pomoc.
Mam kilka rolet które w praktyce chciałbym aby opuszczały się i podnosiły automatycznie w pozycji 0-I - albo zamknięte albo otwarte. Cykle miały by się odbywać zgodnie z wschodami i zachodami słońca - Supla wpisuje się w to idealnie) . Nie będę używał przycisków fizycznych lub tez tylko w pozycja 0-I - nie zależy mi na otwieraniu częsciowym. Mam kilka urządzeń sonoff dual R2 które chciałbym do tego wykorzystać. Czy mógłby ktoś przedstawić krok po kroku
- jakie oprogramowanie (polecają InCan na forach) ogólnie mogło by być :)
- jakie ustawienia przy programowaniu
- jak wprowadzić tego sonoffa w stan do wprowadzania oprogramowania - nie moglem tego zrobić nawet jak chciałem wgrać oprogramowanie ze strony supla.

Dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi.
ar2r
Posty: 22
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 5:19 am

czw paź 04, 2018 6:29 am

Dziękuje koledze który pofatygował się i przeprowadził mnie jak ślepca przez ulice. To co chciałem osiągnąłem. Rolety działają.
Jeki87
Posty: 88
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

pt paź 19, 2018 11:14 am

Na jakie gpio wrzucić sensory w sofcie
Incan ?
Próbowałem na 1 i 3 ale nie reaguje
Sprzęt dual r2
stlag
Posty: 3
Rejestracja: ndz lip 07, 2019 11:21 am

pn lip 08, 2019 11:35 am

pzygmunt pisze:
wt wrz 18, 2018 6:51 am
Dlatego, że przyciski Dual-a sterują przekaźnikami niezależnie od ESP. Oznacza to, że zmieniając pozycję rolety przyciskami fizycznymi moduł będzie gubił jej położenie. W przypadku Dual-a nie powinieneś jej kalibrować jak chcesz używać przycisków fizycznych... lub po prostu używaj tylko aplikacji.

No i to co napisał @Lechu_
Faza na obu kierunkach może się pojawić ale to również dotyczy używania fizycznych przycisków.
Programowo nie powinno się tak zdarzyć.
Można zastosować blokadę elektryczną poprzez styki dołożonych przekaźników
Arcadio
Posty: 1
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 7:51 am

śr wrz 25, 2019 11:53 am

ar2r pisze:
czw paź 04, 2018 6:29 am
Dziękuje koledze który pofatygował się i przeprowadził mnie jak ślepca przez ulice. To co chciałem osiągnąłem. Rolety działają.
Witajcie. A czy udało się to zrobić na DUALu z softem Supla? Mam takowe, ale wykrywa mi tylko jako dwa osobne przekaźniki w supli. Roletami tym nie zasteruję. Co robię źle? Mogę też prosić o jakąś wskazówkę pomocną?
Dzięki i pozdrawiam, Arek
ar2r
Posty: 22
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 5:19 am

sob wrz 28, 2019 2:18 am

Oprogramowanie in can easy
sebachu
Posty: 2
Rejestracja: śr lut 12, 2020 9:06 pm

sob lut 15, 2020 4:47 pm

Czy do tego też można wgrać suple ?
https://allegro.pl/oferta/wlacznik-role ... e=facebook
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”