Sonoff Basic a dht21

radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Fri Oct 05, 2018 8:27 am

Witam,

czy do sonoff basic da się podpiąć czujnik temperatury i wilgotności?

pozdrawiam
Last edited by radekw on Fri Oct 05, 2018 8:48 am, edited 1 time in total.
User avatar
michael
Posts: 920
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Oct 05, 2018 8:35 am

Da się
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Fri Oct 05, 2018 8:44 am

mogę liczyć na pomoc co wgrać i jak podpiąć np. dht21?

pozdrawiam
User avatar
michael
Posts: 920
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Oct 05, 2018 8:54 am

Pewnie. Wgraj soft z tego tematu:
viewtopic.php?f=11&t=3843

Jak czegoś nie wiesz to w sumie większość jest opisana w FAQ:
help/faq

Jak coś pójdzie nie tak, daj znać ;)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Mon Oct 08, 2018 1:03 pm

niestety jak wgrywam oprogramowanie supla multiboard to po restarcie dioda nie miga i nie rozgłasza sieci. Wgrywam jakieś oprogramowanie sonoff dioda miga i sieć też jest. Co mogę robić nie tak?

programator: CP2102

wgrywałem przez nodemcu oraz przez flash_download_tool_v1.2_150512

pozdrawiam
User avatar
Espablo
Posts: 1450
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 08, 2018 1:44 pm

Przeczytaj dokładnie opis dla multiboard Pierwsze uruchomienie pkt 1 i 2. Dioda nie miga bo soft nie wie w jakim module pracuje. Musisz najpierw wybrać moduł zapisać ustawienia, zresetować moduł (od teraz dioda powinna już migać) i ponownie wejść w ustawienia.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Mon Oct 08, 2018 3:05 pm

...ale też nie było widać sieci.
Już działa po wyczyszczeniu pamięci i wgraniu już jest ok.
Kolejny problem to po podpięciu DHT21 brak odczytów w supli
Czy na pewno to oprogramowanie obsługuje DHT21 a może tylko DHT22?
Dane z czujnika podłączone do GPI014.
User avatar
Espablo
Posts: 1450
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 08, 2018 3:13 pm

radekw wrote:
Mon Oct 08, 2018 3:05 pm
Czy na pewno to oprogramowanie obsługuje DHT21 a może tylko DHT22?
Dane z czujnika podłączone do GPI014.
co zaznaczyłeś podczas konfiguracji?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Mon Oct 08, 2018 3:46 pm

Zaznaczyłem sonoff BASIC i dht22

coś jest z softem nie tak albo poleciał port w procku, dla testów przełączyłem na obsługę DS18B20 i podłączyłem taki układ i też nie pokazuje samej temperatury

ma ktoś sprawdzone oprogramowanie dla sonoff basic dla DHT21 bo te multi jest chyba za bardzo multi :-)
nitzsche
Posts: 98
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Mon Oct 08, 2018 6:30 pm

Działa na 2 sztukach od środy czyli 5 dni bez żadnej zawiechy.
Sterowaniem piecem.
Post Reply