Sonoff Basic a dht21

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn paź 08, 2018 7:35 pm

radekw pisze:
pn paź 08, 2018 3:46 pm
Zaznaczyłem sonoff BASIC i dht22

coś jest z softem nie tak albo poleciał port w procku, dla testów przełączyłem na obsługę DS18B20 i podłączyłem taki układ i też nie pokazuje samej temperatury

ma ktoś sprawdzone oprogramowanie dla sonoff basic dla DHT21 bo te multi jest chyba za bardzo multi :-)
viewtopic.php?p=26852#p26852
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn paź 08, 2018 8:02 pm

radekw pisze:
pn paź 08, 2018 3:46 pm
Zaznaczyłem sonoff BASIC i dht22

coś jest z softem nie tak albo poleciał port w procku, dla testów przełączyłem na obsługę DS18B20 i podłączyłem taki układ i też nie pokazuje samej temperatury

ma ktoś sprawdzone oprogramowanie dla sonoff basic dla DHT21 bo te multi jest chyba za bardzo multi :-)
pobierz jeszcze raz i sprawdź teraz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
radekw
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 27, 2018 7:32 pm

pn paź 08, 2018 9:06 pm

Espablo pisze:
pn paź 08, 2018 8:02 pm
pobierz jeszcze raz i sprawdź teraz
teraz jest ok, dzięki.

ps. co spowodowało przeniesienie sensora na inne GPIO?
radekw
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 27, 2018 7:32 pm

wt paź 09, 2018 10:39 am

dziwna rzecz, działało do czasu gdy zmieniłem ustawienia na inny serwer supli, od tego czasu brak wskazań z czujnika. Po powrocie na stary serwer też nie działa. Na trzech sterownikach identyczny objaw.

Podejrzewam że to ta zmiana ustawień spowodowała że się konfiguracja programu rozsypała.
Możliwe że jak wgram jeszcze raz soft będzie ok do kolejnej zmiany ustawień (sprawdzę to wieczorem).
eradek
Posty: 38
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

pn wrz 02, 2019 8:21 am

Odświeżam temat. Po wakacyjnej przerwie wróciłem do zabawy z Suplą i niestety niepowodzenie.
Sonoff Basic RF R2 Power + DHT21(AMS2301). SOFT: Multiboard, wybieram Sonoff Basic + DHT22, DHT21 jest na kablu 3m, dodałem PULL UP 4.7kOhm. Po restarcie Supla pokazuje temperaturę i wilgotność przez około 15-20 sekund następnie zrywa połączenie i to by było na tyle. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobiłem nie tak? Wywalić pull up?
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn wrz 02, 2019 8:29 am

eradek pisze:
pn wrz 02, 2019 8:21 am
Odświeżam temat. Po wakacyjnej przerwie wróciłem do zabawy z Suplą i niestety niepowodzenie.
Sonoff Basic RF R2 Power + DHT21(AMS2301). SOFT: Multiboard, wybieram Sonoff Basic + DHT22, DHT21 jest na kablu 3m, dodałem PULL UP 4.7kOhm. Po restarcie Supla pokazuje temperaturę i wilgotność przez około 15-20 sekund następnie zrywa połączenie i to by było na tyle. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobiłem nie tak? Wywalić pull up?
Soft "multiboard" nie za bardzo "lubi" dht22.
Poczytaj również:
 viewtopic.php?f=26&t=5177
eradek
Posty: 38
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

pn wrz 02, 2019 8:51 am

Dzięki jakoś umknął mi ten temat, no to jest właśnie omawiany tam ASAIR, czyli co wymiana czujnika?
eradek
Posty: 38
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

śr wrz 04, 2019 5:43 pm

Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

śr wrz 04, 2019 6:59 pm

A który soft
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr wrz 04, 2019 7:21 pm

eradek pisze:
śr wrz 04, 2019 5:43 pm
Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
To może napisz do Zybiego, że wszystko działa. On twierdzi, że nie ma informacji zwrotnej o poprawności działania swoich kompilacji. Może wtedy podzieli się swoimi rozwiązaniami. A tak pozostaje nam tylko cieszyć się z tego, że Wam działa. Reszta może tylko patrzeć z zazdrością. Ja swoje modyfikacje udostępniłem i może ktoś na ich podstawie wpadnie na to jak rozwiązać ten problem. Mi pomysłów brakuje a prosił się już Zybiego nie będę. W końcu ileż można. Jak będziecie chcieli mieć wspaniale działające moduły to piszcie do Zybiego na PW podajcie swój chipID i tylko dla Was jednego będzie ten soft. Nie daj boże żeby jego prace pokazały się w sieci i żeby ktoś kto nie podał mu chipID miał super działający moduł. Ciągle tylko pisze "moje kompilacje tak nie mają i u mnie działa dobrze" a powiedzieć nie chce jak i gdzie szukać problemu i jak go rozwiązać. Przepraszam ale chyba nie tak to powinno wyglądać. Tym bardziej, że kod jest otwarty i każdy powinien udostępnić swoje zmiany.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ