Sonoff Basic a dht21

User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Oct 08, 2018 7:35 pm

radekw wrote:
Mon Oct 08, 2018 3:46 pm
Zaznaczyłem sonoff BASIC i dht22

coś jest z softem nie tak albo poleciał port w procku, dla testów przełączyłem na obsługę DS18B20 i podłączyłem taki układ i też nie pokazuje samej temperatury

ma ktoś sprawdzone oprogramowanie dla sonoff basic dla DHT21 bo te multi jest chyba za bardzo multi :-)
viewtopic.php?p=26852#p26852
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 08, 2018 8:02 pm

radekw wrote:
Mon Oct 08, 2018 3:46 pm
Zaznaczyłem sonoff BASIC i dht22

coś jest z softem nie tak albo poleciał port w procku, dla testów przełączyłem na obsługę DS18B20 i podłączyłem taki układ i też nie pokazuje samej temperatury

ma ktoś sprawdzone oprogramowanie dla sonoff basic dla DHT21 bo te multi jest chyba za bardzo multi :-)
pobierz jeszcze raz i sprawdź teraz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Mon Oct 08, 2018 9:06 pm

Espablo wrote:
Mon Oct 08, 2018 8:02 pm
pobierz jeszcze raz i sprawdź teraz
teraz jest ok, dzięki.

ps. co spowodowało przeniesienie sensora na inne GPIO?
radekw
Posts: 8
Joined: Thu Sep 27, 2018 7:32 pm

Tue Oct 09, 2018 10:39 am

dziwna rzecz, działało do czasu gdy zmieniłem ustawienia na inny serwer supli, od tego czasu brak wskazań z czujnika. Po powrocie na stary serwer też nie działa. Na trzech sterownikach identyczny objaw.

Podejrzewam że to ta zmiana ustawień spowodowała że się konfiguracja programu rozsypała.
Możliwe że jak wgram jeszcze raz soft będzie ok do kolejnej zmiany ustawień (sprawdzę to wieczorem).
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Mon Sep 02, 2019 8:21 am

Odświeżam temat. Po wakacyjnej przerwie wróciłem do zabawy z Suplą i niestety niepowodzenie.
Sonoff Basic RF R2 Power + DHT21(AMS2301). SOFT: Multiboard, wybieram Sonoff Basic + DHT22, DHT21 jest na kablu 3m, dodałem PULL UP 4.7kOhm. Po restarcie Supla pokazuje temperaturę i wilgotność przez około 15-20 sekund następnie zrywa połączenie i to by było na tyle. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobiłem nie tak? Wywalić pull up?
Patryk
Posts: 352
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Sep 02, 2019 8:29 am

eradek wrote:
Mon Sep 02, 2019 8:21 am
Odświeżam temat. Po wakacyjnej przerwie wróciłem do zabawy z Suplą i niestety niepowodzenie.
Sonoff Basic RF R2 Power + DHT21(AMS2301). SOFT: Multiboard, wybieram Sonoff Basic + DHT22, DHT21 jest na kablu 3m, dodałem PULL UP 4.7kOhm. Po restarcie Supla pokazuje temperaturę i wilgotność przez około 15-20 sekund następnie zrywa połączenie i to by było na tyle. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobiłem nie tak? Wywalić pull up?
Soft "multiboard" nie za bardzo "lubi" dht22.
Poczytaj również:
 viewtopic.php?f=26&t=5177
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Mon Sep 02, 2019 8:51 am

Dzięki jakoś umknął mi ten temat, no to jest właśnie omawiany tam ASAIR, czyli co wymiana czujnika?
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Wed Sep 04, 2019 5:43 pm

Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
Arek.kandula
Posts: 265
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Wed Sep 04, 2019 6:59 pm

A który soft
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Sep 04, 2019 7:21 pm

eradek wrote:
Wed Sep 04, 2019 5:43 pm
Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
To może napisz do Zybiego, że wszystko działa. On twierdzi, że nie ma informacji zwrotnej o poprawności działania swoich kompilacji. Może wtedy podzieli się swoimi rozwiązaniami. A tak pozostaje nam tylko cieszyć się z tego, że Wam działa. Reszta może tylko patrzeć z zazdrością. Ja swoje modyfikacje udostępniłem i może ktoś na ich podstawie wpadnie na to jak rozwiązać ten problem. Mi pomysłów brakuje a prosił się już Zybiego nie będę. W końcu ileż można. Jak będziecie chcieli mieć wspaniale działające moduły to piszcie do Zybiego na PW podajcie swój chipID i tylko dla Was jednego będzie ten soft. Nie daj boże żeby jego prace pokazały się w sieci i żeby ktoś kto nie podał mu chipID miał super działający moduł. Ciągle tylko pisze "moje kompilacje tak nie mają i u mnie działa dobrze" a powiedzieć nie chce jak i gdzie szukać problemu i jak go rozwiązać. Przepraszam ale chyba nie tak to powinno wyglądać. Tym bardziej, że kod jest otwarty i każdy powinien udostępnić swoje zmiany.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply