Sonoff Basic a dht21

PioKar
Posty: 351
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

śr wrz 04, 2019 10:59 pm

Espablo pisze:
śr wrz 04, 2019 7:21 pm
eradek pisze:
śr wrz 04, 2019 5:43 pm
Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
To może napisz do Zybiego, że wszystko działa. On twierdzi, że nie ma informacji zwrotnej o poprawności działania swoich kompilacji. Może wtedy podzieli się swoimi rozwiązaniami. A tak pozostaje nam tylko cieszyć się z tego, że Wam działa. Reszta może tylko patrzeć z zazdrością. Ja swoje modyfikacje udostępniłem i może ktoś na ich podstawie wpadnie na to jak rozwiązać ten problem. Mi pomysłów brakuje a prosił się już Zybiego nie będę. W końcu ileż można. Jak będziecie chcieli mieć wspaniale działające moduły to piszcie do Zybiego na PW podajcie swój chipID i tylko dla Was jednego będzie ten soft. Nie daj boże żeby jego prace pokazały się w sieci i żeby ktoś kto nie podał mu chipID miał super działający moduł. Ciągle tylko pisze "moje kompilacje tak nie mają i u mnie działa dobrze" a powiedzieć nie chce jak i gdzie szukać problemu i jak go rozwiązać. Przepraszam ale chyba nie tak to powinno wyglądać. Tym bardziej, że kod jest otwarty i każdy powinien udostępnić swoje zmiany.
Espablo
Szkoda nerwów.
Nie wtrącałem się do tej pory bo nie było warto.
Wcale nie jest tak że jak od Zybi to już zajebiste .
Dawno temu zapłaciłem, podałem chipID i dostałem 2 szt. softu do sonoff dual R2 z DHT22.
Odczyty gubił, wieszał się co kilka dni. i tak w koło.
Tylko restart zasilania pomagał.
Nie pisałem do autora bo w między czasie się obraził na cały świat.
Wszedł multi 2.7.2, wgrałem na obydwa duale z tymi samymi DHT22 i co?
I przestało zrywać połączenie i odczyty.
I działa tak od marca.
Pozdro.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw wrz 05, 2019 6:50 am

PioKar pisze:
śr wrz 04, 2019 10:59 pm
...
Dawno temu zapłaciłem, podałem chipID i dostałem 2 szt. softu do sonoff dual R2 z DHT22.
...
hmm, a więc o to chodzi.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw wrz 05, 2019 6:55 am

Espablo pisze:
czw wrz 05, 2019 6:50 am
PioKar pisze:
śr wrz 04, 2019 10:59 pm
...
Dawno temu zapłaciłem, podałem chipID i dostałem 2 szt. softu do sonoff dual R2 z DHT22.
...
hmm, a więc o to chodzi.
Już dawno nieaktualne.
eradek
Posty: 38
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

ndz wrz 08, 2019 6:43 am

Espablo pisze:
śr wrz 04, 2019 7:21 pm
eradek pisze:
śr wrz 04, 2019 5:43 pm
Soft od Zybi rozwiązał sprawę.
To może napisz do Zybiego, że wszystko działa. On twierdzi, że nie ma informacji zwrotnej o poprawności działania swoich kompilacji. Może wtedy podzieli się swoimi rozwiązaniami. A tak pozostaje nam tylko cieszyć się z tego, że Wam działa. Reszta może tylko patrzeć z zazdrością. Ja swoje modyfikacje udostępniłem i może ktoś na ich podstawie wpadnie na to jak rozwiązać ten problem. Mi pomysłów brakuje a prosił się już Zybiego nie będę. W końcu ileż można. Jak będziecie chcieli mieć wspaniale działające moduły to piszcie do Zybiego na PW podajcie swój chipID i tylko dla Was jednego będzie ten soft. Nie daj boże żeby jego prace pokazały się w sieci i żeby ktoś kto nie podał mu chipID miał super działający moduł. Ciągle tylko pisze "moje kompilacje tak nie mają i u mnie działa dobrze" a powiedzieć nie chce jak i gdzie szukać problemu i jak go rozwiązać. Przepraszam ale chyba nie tak to powinno wyglądać. Tym bardziej, że kod jest otwarty i każdy powinien udostępnić swoje zmiany.
Hej! Oczywiście poinformowałem Zybiego, że działa. Moją intencją nie było stwierdzenie, że soft od Zybiego jest lepszy niż Multiboard, którego też używam, chciałem tylko dać znać jak poradziłem sobie z problemem, to wszystko. Nie oceniam softów przez was przygotowanych bo nie mam wystarczającej wiedzy merytorycznej żeby to robić, czapki z głów dla obu Panów za wasz wkład i wysiłek. Nie chciałem wywoływać burzy, wręcz przeciwnie napisać tylko jak taki konformista jak ja 'rozwiązał' problem z tym czujnikiem.
Kamus81
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 08, 2019 10:44 pm

sob lis 09, 2019 7:56 pm

Witam wszystkich tu komentujących i na początku podziękować tu dla wszystkich za kopalnie wiedzy. Jestem elektrykiem z supla już ćwiczę od roku montując ludziom różne moduly. Ale przyszedł czas coś zrobić we własnym domu. Z programowania noga.
Moje pytanie czy ktoś mógłby mi podrzucić soft na ster dwoma czujnikami dht22 z jednego gpio. Mam sonoffa th16 on czyta jeden i to dht 21 i coś tak czuję że wilgotność nie jest poprawna
Jeszcze gdyby była możliwość w th16 podpiąć jeden dht16 i jeden bme280
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 09, 2019 8:14 pm

Kamus81 pisze:
sob lis 09, 2019 7:56 pm
dwoma czujnikami dht22 z jednego gpio Jeszcze gdyby była możliwość w th16 podpiąć jeden dht16 i jeden bme280
Każdy dht musi być na oddzielnym GPIO, szybciej dasz radę ogarnąć tą drugą wersję dht i bme softem GUIv2 dht ustawiasz na GPIO14 a bme na tx, rx.
Pozdrawiam
Wojtek
Patryk
Posty: 697
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob lis 09, 2019 8:45 pm

Kamus81 pisze:
sob lis 09, 2019 7:56 pm
Mam sonoffa th16 on czyta jeden i to dht 21 i coś tak czuję że wilgotność nie jest poprawna
Zapoznaj się z tym:
viewtopic.php?f=8&t=5489
Ja, też jeszcze, całkiem nie dawno byłem, zwolennikiem DHT22.
Teraz zdecydowanie polecam BME280.
Cena podobna, zero problemów i o wiele bardziej dokładny.
Kamus81
Posty: 10
Rejestracja: pt lis 08, 2019 10:44 pm

sob lis 09, 2019 10:23 pm

Wcześniej jak przeglądałem posty znalazłem sonoff Basic pod 2 DS. 1dht. 1bme. Niemoge teraz odnaleźć
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz lis 10, 2019 3:47 pm

wojtas567 pisze:
sob lis 09, 2019 8:14 pm
Kamus81 pisze:
sob lis 09, 2019 7:56 pm
dwoma czujnikami dht22 z jednego gpio Jeszcze gdyby była możliwość w th16 podpiąć jeden dht16 i jeden bme280
Każdy dht musi być na oddzielnym GPIO, szybciej dasz radę ogarnąć tą drugą wersję dht i bme softem GUIv2 dht ustawiasz na GPIO14 a bme na tx, rx.
A gdzie ten soft znajdę
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 10, 2019 3:57 pm

Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ