Chińskie wynalazki

piotrh94
Posts: 19
Joined: Tue Sep 18, 2018 11:40 pm

Thu Sep 26, 2019 6:19 pm

User avatar
Lucas
Posts: 424
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri Sep 27, 2019 6:10 am

piotrh94 wrote:
Thu Sep 26, 2019 6:19 pm
A co wy na taki ściemniacz ;)

https://pl.aliexpress.com/item/33013039 ... vndhI&mp=1
Tutaj jest opisany i rozwiązany problem flashowania tego dimmera, akurat z tasmotą https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo ... -514422866
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Sun Sep 29, 2019 5:20 pm

No to jest inny zawor. 3 kabelki sterowanie poprzez podawanie napiecia raz na kabelek L1 raz na L2. I tam zastosowano fajny przekaznik ktory podaje na L1 lub L2 zalezniecod stanu wyjscia z zasilania (sonoff basic).

Ten zawor ktory ja znalazlem ma 2 zalety - po pierwsze jest to wlasciwie silownik na istniejacy zawor wiec montaz jest prosty bez ingerencji w istniejaca hydraulike. Po drugie juz ma modul wifi...wirc gdyby dalo sie go osuplowac to byloby gotowe urzadzenie.

Ale jest tez podobny silownik bez wifi.

https://s.click.aliexpress.com/e/lb2D7SiU
ma tylko 2 kabelki. Steruje sie go zmieniajac polaryzacje. I tu mam pytanie - jaki przekaznik zastosowac aby podlaczyc zasilacz 12V do sonoffa a nastepnie uxyskac taki efekt ze gdy podam sonoffen stan wysoki (+12V) to przekaznik zmieni polaryzacje...(wowczas silownik przesunie sie w odwrotna strone zamykajac zawor)
Musi to dzialac na 12V bo z 230V i wodą nie chce kombinowac.
vajera
Posts: 179
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Sun Sep 29, 2019 5:22 pm

ja to zrobiłem przy pomocy Sonoff 4CH Pro - 1 przekaźnik podaje polaryzację +/- drugi na odwrót.
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Sun Sep 29, 2019 5:26 pm

vajera wrote:
Sun Sep 29, 2019 5:22 pm
ja to zrobiłem przy pomocy Sonoff 4CH Pro - 1 przekaźnik podaje polaryzację +/- drugi na odwrót.
Sprytnie 😁 ale moze da sie prosciej...
A jak ci dziala ten silownik...warto montowac?
cino111
Posts: 686
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 29, 2019 6:48 pm

Tymi silownikami z 3 kabelkami najlepeij sterowac softem do rolet. Ja tak mam. Nie ma niebezpieczeństwa, ze podasz +na 2 przewody rownolegle.
andras
Posts: 242
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sun Sep 29, 2019 6:56 pm

cino111 wrote:
Sun Sep 29, 2019 6:48 pm
Tymi silownikami z 3 kabelkami najlepeij sterowac softem do rolet. Ja tak mam. Nie ma niebezpieczeństwa, ze podasz +na 2 przewody rownolegle.
Możesz dac schemat jak to podłączyć ?
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Mon Sep 30, 2019 10:49 pm

cino111 wrote:
Sun Sep 29, 2019 6:48 pm
Tymi silownikami z 3 kabelkami najlepeij sterowac softem do rolet. Ja tak mam. Nie ma niebezpieczeństwa, ze podasz +na 2 przewody rownolegle.
Sterujesz 1 czy 2 zaworami?
cino111
Posts: 686
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Oct 01, 2019 6:29 am

Powiedzmy, że schemat jest tu viewtopic.php?t=57&start=10

Na jeden zawór potrzebne są 2 przekaźniki. Mam tak podłączone 3 zawory i śmiga, no może tylko śmiesznie wygląda, że w Apce zamykam roletę jak chce zakręcić wodę. :lol:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 481
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Oct 01, 2019 7:52 am

Jak zamkniesz roletę, to Ci się nie będzie woda wlewała przez okno :lol: :D :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Post Reply