Chińskie wynalazki

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1409
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 11:59 am

Dobre pytanie, bo chyba nikt nie przetestował bramki przy 20 czujnikach LYWSD03MMC. Czas odpytywania czujnika jest dosyć spory (kilka sekund), więc przy 20 czujnikach może być problem. Ale z 10 czujnikami powinno to spokojnie działać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Beku
Posty: 409
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

ndz paź 18, 2020 2:07 pm

Tych zalinkowanych nie odczytasz przez skrypt wskazany przez Roberta. Mają inny protokół.
Pietras81
Posty: 5
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

ndz paź 18, 2020 6:19 pm

Beku pisze:
ndz paź 18, 2020 2:07 pm
Tych zalinkowanych nie odczytasz przez skrypt wskazany przez Roberta. Mają inny protokół.
Już Robert wyjaśnił mi o co chodzi. Ja wstawiając linka myślałem że te czujniki łączą się po WiFi bezpośrednio ale okazuje się że byłem w błędzie.
Maniek913
Posty: 269
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn paź 19, 2020 7:01 pm

Krzyśku pisze:
śr paź 07, 2020 6:55 am
Wgrałem do Loratap (roletowy) GUI-generic.
Na radzie wszystko śmiga jak trzeba.
Ale przy okazji w jednym z 8 które mam zajechałem pad GPIO0 (bo małe to to jak nie wiem co) i nie mogę się dolutować żeby wprowadzić go w tryb flashowania. Chyba przedobrzyłem z lutownicą i się wtopił, wyparował...był i nim :(
Jakoś inaczej jestem w stanie wprowadzić moduł w tryb flashowania czy już całkiem kaplica?
Tak, wiem, jestem zdolny ;)
Miałeś jakieś problemy z wprowadzeniem modułu w tryb flashowania ? Zasilasz moduł z programatora? Jaką prędkość transmisji ustawiasz? Ja za chiny nie mogę się z nim połączyć - problemy już są na początku - nie mogę go zasilać z programatora - po połączeniu 3V3 przejściówka znika z listy urządzeń. Zasiliłem więc z zewnętrznego zasilacza 3V3 i mam logi na serialu przy szybkości 74880

Kod: Zaznacz cały

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x40100000, len 2592, room 16
tail 0
chksum 0xf3
load 0x3ffe8000, len 764, room 8
tail 4
chksum 0x92
load 0x3ffe82fc, len 676, room 4
tail 0
chksum 0x22
csum 0x22

2nd boot version : 1.7(5d6f877)
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DOUT
SPI Flash Size & Map: 8Mbit(512KB+512KB)
jump to run user1 @ 1000

V2
Mo
OS SDK ver: 2.1.1(317e50f) compiled @ Dec 10 2019 11:05:04
▒phy ver: 1058_13, pp ve
, przy zwarciu gpio 00 i resecie informuje (chyba)na serialu o trybie boot mode, :

Kod: Zaznacz cały

ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(1,7)
ale nie mogę się z nim skomunikować - próba wgrania softu "mimo to" oczywiście też nieudana. Przejściówka na innych modułach działa, sam moduł w fabrycznej aplikacji również działa.
Krzyśku
Posty: 74
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

pn paź 19, 2020 7:09 pm

Flash bez problemu.
Ja się lutowałem do pinów. Dostęp jest ok, bez problemu.
Ustawienia takie jak opisie dla GUI-generic. Prędkość 115200.
Wprowadzenie w tryb flash normalnie GPIO0 i GND, zwieram na kilka sekund.
Jak startowałem wgranie pliku to dziwnie dłużej myśli...ale po kilku chwilach rusza. Oczywiście jeśli jest w trybie flash - po wciśnięciu start pojawia Ci się mac itd.
Zasilany normalnie z programatora 3V.
Rozpiska pinów jest gdzieś tutaj, ewentualnie w sieci bez problemu do znalezienia.
Maniek913
Posty: 269
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn paź 19, 2020 7:14 pm

Dzięki, rozpiskę znam, jaką masz przejściówkę? na ch340 czy CP2102?
Krzyśku
Posty: 74
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm

pn paź 19, 2020 7:17 pm

Mam i taką i taką.
W tym przypadki korzystałem z CP2102.
Maniek913
Posty: 269
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr paź 21, 2020 7:22 pm

Taka wskazówka dla potomnych dotycząca modułu roletowego "Loratap" - należy użyć programatora CP2102, Te z ch340 nie współpracują poprawnie.
Dziekuję kol. lukfud za wkład pracy i przygotowanie softu, działa bez problemów, niestety brak pamięci stanu rolety po utracie zasilania uniemożliwia jego sensowne zastosowanie. Jest jeszcze inne ciekawe zjawisko związane z tym oprogramowaniem - nie mam pewności czy to wina softu, ale bynajmniej u mnie kiedy moduł Loratap jest połaczony z serwerem występują częste, chwilowe rozłączenia pozostałych urządzeń . Po wyłączeniu modułu jest spokój.
lukfud
Posty: 560
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr paź 21, 2020 11:02 pm

Maniek913 pisze:
śr paź 21, 2020 7:22 pm
Taka wskazówka dla potomnych dotycząca modułu roletowego "Loratap" - należy użyć programatora CP2102, Te z ch340 nie współpracują poprawnie.
Dziekuję kol. lukfud za wkład pracy i przygotowanie softu, działa bez problemów, niestety brak pamięci stanu rolety po utracie zasilania uniemożliwia jego sensowne zastosowanie. Jest jeszcze inne ciekawe zjawisko związane z tym oprogramowaniem - nie mam pewności czy to wina softu, ale bynajmniej u mnie kiedy moduł Loratap jest połaczony z serwerem występują częste, chwilowe rozłączenia pozostałych urządzeń . Po wyłączeniu modułu jest spokój.
Pamięć stanu jest. Nie zmieniałem domyślnej częstotliwości zapisu, czyli 3 min. Od kalibracji i każdego ruchu rolety odczekaj ten czas zanim odłączysz zasilanie. Jeśli uważasz, że to za długo, mogę zawsze ten czas skrócić.
Soft raczej nie jest przyczyną, bo rdzeniem jest biblioteka @klewa, to samo jest w kompilacji dla sonoff'a - różnią się tylko funkcją. U Ciebie być może sama Lora coś szwankuje. Masz możliwość przetestowania na innej?
Maniek913
Posty: 269
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw paź 22, 2020 6:51 am

Czas zapisu 3min jest OK - po prostu nie wiedziałem o tym . Mam jeszcze kilka innych egzemplarzy - potestuję w sobotę. Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”