Własny serwer supla - od czego zacząć
Ja mam Raspbian Strech instalowanego z NOOBS Lite. Ściągasz i rozpakowujesz na karcie. Kartę aplikujesz do slotu w RaspberryPi, podłączasz monitor i klawisze na chwilę i uruchamiasz. Wybierasz Raspbian Stretch Lite i instalujesz, czekasz kilka minut, a potem wypracowana metoda, kopiuj-wklej 

Docker to środowisko (utrzymywana konfiguracja) w ktorym można uruchamiać suplę. Core zawiera kod źródłowy supla-server i scheduler.
See viewtopic.php?f=23&t=3335
See viewtopic.php?f=23&t=3335
-
Witam serdecznie,
Jestem nowy n a forum, od jakiegoś czasu myślę o supli w moim domu, mam jednak kilka pytań na które nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak postawi się własny serwer (np. na Qnap bo mam) to czy on tak i tak musi się łączyć z chmurą supla czy w tym momencie chmura jest "zbędna"? czy jak się nie ma publicznego IP (Play) to w obrębie LAN będzie wszystko działać? Czy konfigurację z chmury można zaczytać na własny serwer?
Na początek to tyle
z góry dzięki za info
Jestem nowy n a forum, od jakiegoś czasu myślę o supli w moim domu, mam jednak kilka pytań na które nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak postawi się własny serwer (np. na Qnap bo mam) to czy on tak i tak musi się łączyć z chmurą supla czy w tym momencie chmura jest "zbędna"? czy jak się nie ma publicznego IP (Play) to w obrębie LAN będzie wszystko działać? Czy konfigurację z chmury można zaczytać na własny serwer?
Na początek to tyle

Jeśli nie będziesz chciał się połączyć z dodatkowymi aplikacjami jak integracja z Google Home lub Alexa to nie musisz mieć dostępu do internetu.wojtek06061989 pisze: ↑pt wrz 20, 2019 7:20 amJak postawi się własny serwer (np. na Qnap bo mam) to czy on tak i tak musi się łączyć z chmurą supla czy w tym momencie chmura jest "zbędna"?
Takwojtek06061989 pisze: ↑pt wrz 20, 2019 7:20 amczy jak się nie ma publicznego IP (Play) to w obrębie LAN będzie wszystko działać?
Niewojtek06061989 pisze: ↑pt wrz 20, 2019 7:20 amCzy konfigurację z chmury można zaczytać na własny serwer?
-
Dzięki za wyjaśnienia,
Co do Google Home, to działa tylko z głośnika czy ze smartphona też? Jest już po polsku? czy tylko przez IFTTT można zrobić po polsku?
Dosyć kusząca opcja z tym sterowaniem głosowym.
Co do Google Home, to działa tylko z głośnika czy ze smartphona też? Jest już po polsku? czy tylko przez IFTTT można zrobić po polsku?
Dosyć kusząca opcja z tym sterowaniem głosowym.
GH nie działa (dobrze) jeszcze po polsku