Własny serwer supla - od czego zacząć

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1441
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lis 23, 2018 10:31 pm

Ja mam Raspbian Strech instalowanego z NOOBS Lite. Ściągasz i rozpakowujesz na karcie. Kartę aplikujesz do slotu w RaspberryPi, podłączasz monitor i klawisze na chwilę i uruchamiasz. Wybierasz Raspbian Stretch Lite i instalujesz, czekasz kilka minut, a potem wypracowana metoda, kopiuj-wklej ;)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 973
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lis 23, 2018 10:39 pm

Dzięki, a pytanie troszkę z innej beczki. Czy można jednej maliny użyć równocześnie do serwera supla i np. jako domowy serwer multimediów? Czy jedno wyklucza drugie?
qwee
Posty: 2
Rejestracja: pn lis 26, 2018 8:49 pm

pn lis 26, 2018 8:50 pm

Witajcie, jestem nowy w temacie. Zastanawiam się nad podstawową rzeczą:
czym różni się supla-core od supla-docker na githubie?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lis 27, 2018 7:16 am

Docker to środowisko (utrzymywana konfiguracja) w ktorym można uruchamiać suplę. Core zawiera kod źródłowy supla-server i scheduler.

See viewtopic.php?f=23&t=3335
qwee
Posty: 2
Rejestracja: pn lis 26, 2018 8:49 pm

wt lis 27, 2018 2:52 pm

Czyli na raspberry w docerze śmiga jednocześnie supla cloud i server? Czy docker jest konieczny? Nie można odpalić tego bezpośrednio na raspbianie?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lis 27, 2018 6:17 pm

Można, ale jest bardziej czasochłonne i nie wydajemy już aktualizacji na niedockera (chyba).
wojtek06061989
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 20, 2019 7:09 am

pt wrz 20, 2019 7:20 am

Witam serdecznie,
Jestem nowy n a forum, od jakiegoś czasu myślę o supli w moim domu, mam jednak kilka pytań na które nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak postawi się własny serwer (np. na Qnap bo mam) to czy on tak i tak musi się łączyć z chmurą supla czy w tym momencie chmura jest "zbędna"? czy jak się nie ma publicznego IP (Play) to w obrębie LAN będzie wszystko działać? Czy konfigurację z chmury można zaczytać na własny serwer?
Na początek to tyle :) z góry dzięki za info
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10137
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 20, 2019 8:21 am

wojtek06061989 pisze:
pt wrz 20, 2019 7:20 am
Jak postawi się własny serwer (np. na Qnap bo mam) to czy on tak i tak musi się łączyć z chmurą supla czy w tym momencie chmura jest "zbędna"?
Jeśli nie będziesz chciał się połączyć z dodatkowymi aplikacjami jak integracja z Google Home lub Alexa to nie musisz mieć dostępu do internetu.
wojtek06061989 pisze:
pt wrz 20, 2019 7:20 am
czy jak się nie ma publicznego IP (Play) to w obrębie LAN będzie wszystko działać?
Tak
wojtek06061989 pisze:
pt wrz 20, 2019 7:20 am
Czy konfigurację z chmury można zaczytać na własny serwer?
Nie
wojtek06061989
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 20, 2019 7:09 am

pt wrz 20, 2019 9:12 am

Dzięki za wyjaśnienia,

Co do Google Home, to działa tylko z głośnika czy ze smartphona też? Jest już po polsku? czy tylko przez IFTTT można zrobić po polsku?
Dosyć kusząca opcja z tym sterowaniem głosowym.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10137
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 20, 2019 9:25 am

GH nie działa (dobrze) jeszcze po polsku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”