SonOff Switch - podłączony do pompki pieca CO - i jest problem

total9
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 10, 2016 6:40 pm

sob gru 10, 2016 6:55 pm

Tak jak w temacie mam podlaczonego Sonoff do pompki pieca centralnego ogrzewania w domu.
Wszystko w zasadzie dziala, moge przez smartfona przez internet zalaczyc ogrzewanie w domu i wylaczyc.
Jednak jest pewien problem, mianowicie raz na jakis czas Sonoff, mimo ze wczesniej mial stan wlaczony, sam sie wylacza.
I tak np. na noc zalaczam pompke CO by miec cieple grzejniki, rano sie budze grzejniki zimne.
Oczywiscie nie ma problemu, moge sie z nim polaczyc i znow wlaczyc, ale nie o to chodzi bym w nocy wstawal i go zalaczal.

Cos powoduje, ze Sonoff sam sie wylacza ze stanu wlacz.
Moze to kwestia softu, nie mam bladego pojecia.
Sonoff zakupilem na allegro ok. 1.10.2016
Porady oczywiscie mile widziane.
Pozdrawiam
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

sob gru 10, 2016 7:39 pm

Zasilanie urządzeń indukcyjnych a takim jest Twoja pompka CO, może powodować zakłócanie pracy modułu i ten się resetuje , jednym z rozwiązań i chyba najprostszym do wykonania jest zastosowanie dodatkowego przekaźnika lub stycznika z cewką 230V . Czyli tak sonoff zasila tylko przekaźnik a styki przekaźnika załączają pompkę . Jak nie wiesz jak to połączyć to mogę narysować prosty schemat
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8479
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 10, 2016 7:54 pm

Można wrzucić nowszy soft z wymuszaniem przywracania
stanu po restarcie. Tak czy owak sonoffy są dość wrażliwe.

Moduły Zamel-a które testujemy są już znacznie odporniejsze i stabilniejsze od sonoffa. Powinny być
wkrótce dostępne.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8479
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 10, 2016 7:55 pm

Sprawdź jeszcze w cloud.supla.org jaka tam jest wersja
Softu.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8479
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 10, 2016 8:22 pm

Możesz spróbować tez na wyjściu Sonoff-a dać gasik składający się z rezystora 39OHM i kondensatora 100nF
630V.

Jedna nóżkę rezystora podłączasz do jednego z zacisków
Wyjścia sonoffa. Jedna nóżkę kondensatora do drugiego
Zacisku wyjścia. Wolne nóżki łączysz ze sobą. Taki gasik
jest wpięty rownolegle do zasilania pompy.
total9
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 10, 2016 6:40 pm

ndz gru 11, 2016 10:34 am

besix pisze:Zasilanie urządzeń indukcyjnych a takim jest Twoja pompka CO, może powodować zakłócanie pracy modułu i ten się resetuje , jednym z rozwiązań i chyba najprostszym do wykonania jest zastosowanie dodatkowego przekaźnika lub stycznika z cewką 230V . Czyli tak sonoff zasila tylko przekaźnik a styki przekaźnika załączają pompkę . Jak nie wiesz jak to połączyć to mogę narysować prosty schemat
jezeli sie restartuje to powinien wrocic po restarcie do stanu poprzedniego
total9
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 10, 2016 6:40 pm

ndz gru 11, 2016 10:34 am

pzygmunt pisze:Sprawdź jeszcze w cloud.supla.org jaka tam jest wersja
Softu.
wersja softu 1.6
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

ndz gru 11, 2016 11:20 am

total9 pisze:
pzygmunt pisze:Sprawdź jeszcze w cloud.supla.org jaka tam jest wersja
Softu.
wersja softu 1.6
Projekt dopiero się rozwija i w wersji 1.8 moduł "pilnuje stanu z przed restartu " czyli wraca do stanu w jakim był poprzednio , twoja wersja jeszcze tej funkcji nie ma, więc albo zmiana firmware jeśli masz taką możliwość , albo tzw gasik czyli kondensator i rezystor na wyjściu sonofa , albo dodatkowy przekaźnik.
Z tego co mi wiadomo jeżeli sam nie jesteś w stanie przeprogramować modułu to możesz go wysłać do Przemka i dostaniesz z nowym softem
a jak chcesz bardzo szybko to ja mam 7 szt z nowym softem mogę wysłać a Ty wyślesz swój oczywiście bez dodatkowych kosztów czyli za free :D
total9
Posty: 8
Rejestracja: sob gru 10, 2016 6:40 pm

ndz gru 11, 2016 10:22 pm

zdecydowalem na zmiane firmwaru, zamowilem juz konwerter CP2101 i sprobuje sie troche pobawic, moze sie uda.
Dam znac czy to mi pomoglo.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 11, 2016 10:34 pm

Wersja 1.6 dla sonoffa miała pamięć stanu, przynajmniej mój sonoff tak miał...
Raczej szukałbym innych przyczyn, chociaż oczywiście soft warto zaktualizować.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”