Który soft do BME280

byniom
Posts: 289
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Dec 27, 2018 7:06 am

Który soft mogę wykorzystać do bme280 i jak podłączyć ten czujnik ? . Chcę podłączyc tylko czujnik BME280 ale nie bardzo wiem który soft do tego mogę użyc i nie wiem jak podłączyć ten czujnik.
User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 27, 2018 7:32 am

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
byniom
Posts: 289
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Dec 27, 2018 7:39 am

A jakiś opis podłączenia ? . Mój czujnik jest na 3,3v . Pomijając zasilanie to czy linie danych mogą być podpięte pezpośrednio ?
User avatar
QLQ
Posts: 312
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 11:22 am

Tak. Zazwyczaj to gpio4 i gpio5. Bezpośrednio. Jak.zamienisz nic nie narozrabiasz. Na Wemos to piny 3 i 4 gdzie 1 i 2 to rx i tx.
Na foto żółty i pomarańczowy.
Screenshot_20181227-122259_Gallery.jpg
Screenshot_20181227-122259_Gallery.jpg (1009.66 KiB) Viewed 543 times
Nie chce się Wam szukać!: pierwszy post w temacie:
viewtopic.php?f=11&t=4060
byniom
Posts: 289
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Dec 27, 2018 11:32 am

To na czujniku SCL i SDA ? w wemos Tx i RX ?
PioKar
Posts: 145
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Dec 27, 2018 11:47 am

W wemos D1 i D2
byniom
Posts: 289
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Dec 27, 2018 12:58 pm

Po wgraniu programu i zapisaniu pokazuje mi krzaczki które wcześniej podawałem do dostępu do sieci. Wszystkie wyniki pokazuje jako -99,0 natomiast w konfiguratorze natomiast w supli moduł jest nie widoczny wcale. Wgrałem też program SuplaESP_DHT_AM_BME_DS_NTC_START i też w supli jest nie widoczny.
User avatar
wojtas567
Posts: 1258
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Dec 27, 2018 1:03 pm

W supli Ci się pojawi jak będzie prawidłowo podłączony BME.
może masz odwrotnie kabelki i2c?
Pozdrawiam
Wojtek
byniom
Posts: 289
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Dec 27, 2018 1:06 pm

Zmieniałem , w programie z wieloma czujnikami doczytałem że sa pod GPIO 13 i 14 i też zamieniałem .Program który odał mi Espablo Też w supli nie widoczny ale konfigurator działa tylko że po zapisie jakieś głupoty pokazuje w prowadzonych danych. Jeszcze chciałem spytać jak ustawić program do wgrywania? QIO ?
Last edited by byniom on Thu Dec 27, 2018 1:11 pm, edited 1 time in total.
User avatar
shimano73
Posts: 550
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Dec 27, 2018 1:08 pm

wszystkim polecam wgranie scanera i2c który wykrywa wszystko co jest podłączone do magistrali , i jest dostępny na forum
Post Reply