Który soft do BME280

Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Thu Dec 27, 2018 4:01 pm

byniom wrote:
Thu Dec 27, 2018 12:58 pm
Wszystkie wyniki pokazuje jako -99,0
W trybie konfiguracyjnym tak właśnie pokazuje.
Po skonfigurowaniu zrób restart i połącz się po adresie IP który skonfigurowałeś lub po adresie przydzielonym przez DHCP. Wtedy będą widoczne pomiary.
Najlepiej odpal putty lub inny dowolny terminal i zobacz co ci się tam wyświetla.

Poza tym firmware kompilowałem pod nodemcu (ESP-12E), wemosa nie posiadam i nie wiem czy będzie na nim działać.

Nie mnie jednak zobacz co wyświetla ci putty i jak będziesz miał błąd komunikacji z BME280 to wgraj skaner i2c jak pisał @shimano73

PS Wyczyść pamięć przed wgraniem firmware i wgraj na nowo, ja to robię z takimi ustawieniami
BME280.jpg
BME280.jpg (99.04 KiB) Viewed 842 times
User avatar
QLQ
Posts: 864
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 6:52 pm

magistrala i2C nie widzi czujnika pod adresem 0x76 pod którym jest czujnik.
Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Thu Dec 27, 2018 7:54 pm

QLQ wrote:
Thu Dec 27, 2018 6:52 pm
magistrala i2C nie widzi czujnika pod adresem 0x76 pod którym jest czujnik.
U mnie widzi:
I2C Scanner.jpg
I2C Scanner.jpg (32.51 KiB) Viewed 791 times
User avatar
QLQ
Posts: 864
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 8:02 pm

Yepestis wrote:
Thu Dec 27, 2018 7:54 pm
QLQ wrote:
Thu Dec 27, 2018 6:52 pm
magistrala i2C nie widzi czujnika pod adresem 0x76 pod którym jest czujnik.
U mnie widzi:

I2C Scanner.jpg
Ale rozumiem, że widzi go po wgraniu kodu skanera ? I na takim adresie powinien być zaadresowany w software (firmware) . Pytanie tylko czy tak jest.
Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Thu Dec 27, 2018 8:18 pm

QLQ wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:02 pm

Ale rozumiem, że widzi go po wgraniu kodu skanera ? I na takim adresie powinien być zaadresowany w software (firmware) . Pytanie tylko czy tak jest.
Tak, jest to widok okna skanera (https://gist.github.com/tfeldmann/5411375)
Adresu nie zmieniałem więc jest to domyślny adres.

W bibliotece do obsługi BME280 musisz mieć ustawiony ten adres w pliku Adafruit_BME280.h

Code: Select all

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
Powyższa biblioteka dotyczy już obsługi samego czujnika. Nie jest ona potrzebna do wykrycia go na magistrali I²C.
User avatar
QLQ
Posts: 864
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 8:31 pm

Yepestis wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:18 pm
QLQ wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:02 pm

Ale rozumiem, że widzi go po wgraniu kodu skanera ? I na takim adresie powinien być zaadresowany w software (firmware) . Pytanie tylko czy tak jest.
Tak, jest to widok okna skanera (https://gist.github.com/tfeldmann/5411375)
Adresu nie zmieniałem więc jest to domyślny adres.

W bibliotece do obsługi BME280 musisz mieć ustawiony ten adres w pliku Adafruit_BME280.h

Code: Select all

/*=========================================================================
    I2C ADDRESS/BITS
    -----------------------------------------------------------------------*/
    #define BME280_ADDRESS                (0x76)
/*=========================================================================*/
Powyższa biblioteka dotyczy już obsługi samego czujnika. Nie jest ona potrzebna do wykrycia go na magistrali I²C.
To ja wiem. Walczyłem z tym wcześniej. Pomimo iż w skanerze było widoczne to Soft nie widział bme. W bibliotece też było ok. W końcu się wkurzyłem i wpisałem adres w:

Code: Select all

  if (!bme.begin(0x76))      
I stał się cud i zaczęło działać.
Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Thu Dec 27, 2018 8:39 pm

Może masz inną wersję biblioteki.

Spróbuj tą.
Adafruit_BME280_Library.zip
(9.3 KiB) Downloaded 46 times
Ale skaner powinien ci wykrywać i bez tej biblioteki.
Jaki masz konkretnie moduł BME280?
User avatar
QLQ
Posts: 864
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Dec 27, 2018 8:59 pm

Yepestis wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:39 pm
Może masz inną wersję biblioteki.

Spróbuj tą.

Adafruit_BME280_Library.zip

Ale skaner powinien ci wykrywać i bez tej biblioteki.
Jaki masz konkretnie moduł BME280?
Nie nie .
Chodziło mi o kolegę @byniom :)
Zresztą zaraz przetestuję na swoim wemos
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 27, 2018 9:28 pm

U mnie działa bez problemu - jest tylko odwrotny opis SDA i SCL - przynajmniej na moim BME musiałem zamienić... mam tak:
SDA - GPIO4
SCL - GPIO5
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply