Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

sob lut 02, 2019 3:39 pm

Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
plnuker
Posty: 73
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

sob lut 02, 2019 11:13 pm

tcp pisze:
sob lut 02, 2019 3:39 pm
Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
Analogowo to różnica, w cyfrówce już nie. Stan wysoki to wysoki, niski to niski, niezależnie co go daje krańcówka czy kontaktron.
JerryM
Posty: 5
Rejestracja: ndz paź 07, 2018 5:49 pm

sob lut 23, 2019 6:14 pm

tcp pisze:
czw sty 31, 2019 7:17 am
JerryM pisze:
śr sty 30, 2019 9:16 pm
pzygmunt pisze:
wt sty 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
Daj na YouTube chętnie zobaczymy.

https://www.youtube.com/watch?v=Tc5_tZJ77Dk

Tak to mnie więcej wygląda .
Przepraszam za zwłokę ale trochę mnie praca przygniotła.
Nie ma niestety stanów pośrednich i nie pokaże otwarcia mechanicznego bramy.


tcp pisze:
pt lut 01, 2019 8:59 am
Może kolega opisze co dokładnie podłączyć pod tą lampę sygnalizacyjną ?
Ja skorzystałem z tego co miałem pod ręką czyli przekaźnik Finder serii 40.52 z podstawką (zmieścił się pod obudową napędu) ewentualnie moze być RM-84 lub cokolwiek zbliżonego wystarczy jeden styk roboczy. Zasilanie przekaźnika z wyjścia na lampę (u mnie akurat 24VDC), na styk przekaźnika wyjście sterownika na kontaktron. Styk jest przełączny, a ustawisz sobie w Supli.
mafialoso
Posty: 29
Rejestracja: pn lip 03, 2017 7:44 pm

śr lut 27, 2019 6:51 pm

Witam. O jakim sofcie jest mowa w tym temacie ze mozna ikony zmienic? Multiboard czy jakis soft gate?

Pozdrawiam
akir
Posty: 124
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

śr lut 27, 2019 7:16 pm

Ikony są na www do zmiany w aplikacji zmienia się przy uodate
mafialoso
Posty: 29
Rejestracja: pn lip 03, 2017 7:44 pm

pt mar 01, 2019 8:08 am

A podpowie ktos w ktore piny podpiać glowny kontrakton i pośredni?? Oczywiscie w sonoff basic.
Waterlive
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 25, 2017 1:11 pm

sob mar 09, 2019 4:34 pm

Co do kontaktornów montowanych na bramie. W swojej dość już długiej karierze z alarmami nie zdażyło mi się wymieniać czujnika zamontowanego na bramie. Wymieniłem natomiast kilkanaście najazdowych zamontowanych na posadzce. Niestety woda, sczególnie słona w zimie, nanoszona do garażu powoduje ich korozję. Wiec jeśli stosujecie je w obudowie najazdowej to zdala od posadzki ;) czyli im wyżej tym lepiej.
winek1986
Posty: 21
Rejestracja: pn gru 11, 2017 5:07 pm
Lokalizacja: Kaszuby

śr cze 05, 2019 4:01 pm

U mnie w bramie segmentowe wygląda to tak ;)



Obrazek
Jarson78
Posty: 37
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pt lip 19, 2019 7:30 am

Witam Panowie
Pomożecie bo trochę zielony jestem pomimo tego że posiadam już kilka sonoffów i shelly.
Chciałem sobie zrobić sterownie bramą garażową ale trochę się boję samemu próbować żeby czegoś nie uszkodzić.
Znalazłem taki sterownik https://allegro.pl/oferta/supla-home-sm ... 7964280674
I teraz moja prośba jak i gdzie go wpiąć?
Załączniki
IMG_20190718_222250.jpg
IMG_20190718_222250.jpg (1.86 MiB) Przejrzano 558 razy
IMG_20181004_220945.jpg
IMG_20181004_220945.jpg (2.06 MiB) Przejrzano 558 razy
IMG_20181004_220720.jpg
IMG_20181004_220720.jpg (1.65 MiB) Przejrzano 558 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7652
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 8:03 am

Nigdzie. Jest to urządzenie na 230V!!!
Oddaj sprzedawcy.
ODPOWIEDZ