Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sat Feb 02, 2019 3:39 pm

Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
plnuker
Posts: 71
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Sat Feb 02, 2019 11:13 pm

tcp wrote:
Sat Feb 02, 2019 3:39 pm
Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
Analogowo to różnica, w cyfrówce już nie. Stan wysoki to wysoki, niski to niski, niezależnie co go daje krańcówka czy kontaktron.
JerryM
Posts: 5
Joined: Sun Oct 07, 2018 5:49 pm

Sat Feb 23, 2019 6:14 pm

tcp wrote:
Thu Jan 31, 2019 7:17 am
JerryM wrote:
Wed Jan 30, 2019 9:16 pm
pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
Daj na YouTube chętnie zobaczymy.

https://www.youtube.com/watch?v=Tc5_tZJ77Dk

Tak to mnie więcej wygląda .
Przepraszam za zwłokę ale trochę mnie praca przygniotła.
Nie ma niestety stanów pośrednich i nie pokaże otwarcia mechanicznego bramy.


tcp wrote:
Fri Feb 01, 2019 8:59 am
Może kolega opisze co dokładnie podłączyć pod tą lampę sygnalizacyjną ?
Ja skorzystałem z tego co miałem pod ręką czyli przekaźnik Finder serii 40.52 z podstawką (zmieścił się pod obudową napędu) ewentualnie moze być RM-84 lub cokolwiek zbliżonego wystarczy jeden styk roboczy. Zasilanie przekaźnika z wyjścia na lampę (u mnie akurat 24VDC), na styk przekaźnika wyjście sterownika na kontaktron. Styk jest przełączny, a ustawisz sobie w Supli.
mafialoso
Posts: 29
Joined: Mon Jul 03, 2017 7:44 pm

Wed Feb 27, 2019 6:51 pm

Witam. O jakim sofcie jest mowa w tym temacie ze mozna ikony zmienic? Multiboard czy jakis soft gate?

Pozdrawiam
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Wed Feb 27, 2019 7:16 pm

Ikony są na www do zmiany w aplikacji zmienia się przy uodate
mafialoso
Posts: 29
Joined: Mon Jul 03, 2017 7:44 pm

Fri Mar 01, 2019 8:08 am

A podpowie ktos w ktore piny podpiać glowny kontrakton i pośredni?? Oczywiscie w sonoff basic.
Waterlive
Posts: 5
Joined: Sat Nov 25, 2017 1:11 pm

Sat Mar 09, 2019 4:34 pm

Co do kontaktornów montowanych na bramie. W swojej dość już długiej karierze z alarmami nie zdażyło mi się wymieniać czujnika zamontowanego na bramie. Wymieniłem natomiast kilkanaście najazdowych zamontowanych na posadzce. Niestety woda, sczególnie słona w zimie, nanoszona do garażu powoduje ich korozję. Wiec jeśli stosujecie je w obudowie najazdowej to zdala od posadzki ;) czyli im wyżej tym lepiej.
winek1986
Posts: 21
Joined: Mon Dec 11, 2017 5:07 pm
Location: Kaszuby

Wed Jun 05, 2019 4:01 pm

U mnie w bramie segmentowe wygląda to tak ;)



Image
Jarson78
Posts: 17
Joined: Mon Jun 11, 2018 10:54 am

Fri Jul 19, 2019 7:30 am

Witam Panowie
Pomożecie bo trochę zielony jestem pomimo tego że posiadam już kilka sonoffów i shelly.
Chciałem sobie zrobić sterownie bramą garażową ale trochę się boję samemu próbować żeby czegoś nie uszkodzić.
Znalazłem taki sterownik https://allegro.pl/oferta/supla-home-sm ... 7964280674
I teraz moja prośba jak i gdzie go wpiąć?
Attachments
IMG_20190718_222250.jpg
IMG_20190718_222250.jpg (1.86 MiB) Viewed 254 times
IMG_20181004_220945.jpg
IMG_20181004_220945.jpg (2.06 MiB) Viewed 254 times
IMG_20181004_220720.jpg
IMG_20181004_220720.jpg (1.65 MiB) Viewed 254 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6650
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jul 19, 2019 8:03 am

Nigdzie. Jest to urządzenie na 230V!!!
Oddaj sprzedawcy.
Post Reply