Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

tcp
Posts: 168
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sat Feb 02, 2019 3:39 pm

Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
plnuker
Posts: 40
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Sat Feb 02, 2019 11:13 pm

tcp wrote:
Sat Feb 02, 2019 3:39 pm
Nie mam krańcówki tylko kontrakton.
Analogowo to różnica, w cyfrówce już nie. Stan wysoki to wysoki, niski to niski, niezależnie co go daje krańcówka czy kontaktron.
JerryM
Posts: 5
Joined: Sun Oct 07, 2018 5:49 pm

Sat Feb 23, 2019 6:14 pm

tcp wrote:
Thu Jan 31, 2019 7:17 am
JerryM wrote:
Wed Jan 30, 2019 9:16 pm
pzygmunt wrote:
Tue Jan 29, 2019 9:20 am


Dla wielu użytkowników może się to skończyć uszkodzeniem automatyki lub po prostu utratą gwarancji. Jak sterownik nie ma wyprowadzeń to sugeruję nie ingerować w urządzenie... chyba, że ktoś wie co robi... ale jak ktoś wie to tu nie trafia.
Nie można nie zgodzić się z przedmówcą. Ale czyż nie do odważnych świat należy. :D
Ja akurat określiłem swoje potrzeby, potem znalazłem rozwiązanie. Bez ingerencji w elektronikę.
Wyjście “lampka sygnalizująca otwartą bramę” zasila przekaźnik (cewka max 5W) styk zastępuje kontaktron w sterowniku bramowym.
Ze względu na rodzaj wyjścia sterującego, podczas zamykania-otwierania pojawiła się animacja ikony w Supli. Niestety nie mogę wkleić filmu.
Daj na YouTube chętnie zobaczymy.

https://www.youtube.com/watch?v=Tc5_tZJ77Dk

Tak to mnie więcej wygląda .
Przepraszam za zwłokę ale trochę mnie praca przygniotła.
Nie ma niestety stanów pośrednich i nie pokaże otwarcia mechanicznego bramy.


tcp wrote:
Fri Feb 01, 2019 8:59 am
Może kolega opisze co dokładnie podłączyć pod tą lampę sygnalizacyjną ?
Ja skorzystałem z tego co miałem pod ręką czyli przekaźnik Finder serii 40.52 z podstawką (zmieścił się pod obudową napędu) ewentualnie moze być RM-84 lub cokolwiek zbliżonego wystarczy jeden styk roboczy. Zasilanie przekaźnika z wyjścia na lampę (u mnie akurat 24VDC), na styk przekaźnika wyjście sterownika na kontaktron. Styk jest przełączny, a ustawisz sobie w Supli.
mafialoso
Posts: 23
Joined: Mon Jul 03, 2017 7:44 pm

Wed Feb 27, 2019 6:51 pm

Witam. O jakim sofcie jest mowa w tym temacie ze mozna ikony zmienic? Multiboard czy jakis soft gate?

Pozdrawiam
akir
Posts: 73
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Wed Feb 27, 2019 7:16 pm

Ikony są na www do zmiany w aplikacji zmienia się przy uodate
mafialoso
Posts: 23
Joined: Mon Jul 03, 2017 7:44 pm

Fri Mar 01, 2019 8:08 am

A podpowie ktos w ktore piny podpiać glowny kontrakton i pośredni?? Oczywiscie w sonoff basic.
Waterlive
Posts: 5
Joined: Sat Nov 25, 2017 1:11 pm

Sat Mar 09, 2019 4:34 pm

Co do kontaktornów montowanych na bramie. W swojej dość już długiej karierze z alarmami nie zdażyło mi się wymieniać czujnika zamontowanego na bramie. Wymieniłem natomiast kilkanaście najazdowych zamontowanych na posadzce. Niestety woda, sczególnie słona w zimie, nanoszona do garażu powoduje ich korozję. Wiec jeśli stosujecie je w obudowie najazdowej to zdala od posadzki ;) czyli im wyżej tym lepiej.
Post Reply